reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zdrowie naszych maluszków ( kolki i inne dolegliwości)

reklama
MamaMarcel myśle tak samo jak ty o tym karmieniu piersia.
Kasiula już Ci kiedyś pisałam ze pulmicort nie jest na katar-to jest steryd!!. Nie stosuje sie go na przeziebienia tylko na zapalenie oskrzeli.
Etna ja mam taki sam nebulizator ;-)
Ula ja na katar wlewam 2,5 ml soli i inhaluje , u nas tez jest chlodne powietrze.

Zdrówka dla wszystkich szkrabów.

U nas odpukac narazie wszystko dobrze, po szczepionce zadnych powiklań a mineło juz 20 dni. Hurrraaaa

Dziewczynki dzięki za info ile inhalować bo ja 5 ml robila ale to z 7-10 minut chyba sie schodzi :( Oli dziś zasnął przy warczącym inhalatorze i muzyce "rudy się zeni"
Noc.......takiej to ja w zyciu nie mialam. Nie spałam ani trochę do teraz, mały wstał o 7 tak na dobre i wlasnie się polozył. Widac po oczach ze chory na maxa!!! Katar taki, ze dziecko nie moze jesc, pic, jesc łyżeczką a sciąganie nic nie daje bo znowu cieknie, inhalacje tak samo. Wczoraj była krytyczna noc, mały po wielkich trudach zasnał o 22, po czym do 3 budził sie co pol godziny, z dławieniem sie od kataru, do tego znowu zaczął łykac powietrze, zapowietrzał się , bekał, wymiotował i tak co pol godziny do 3. Nasmarowalam go pulmexem chociaz balam sie ze katar to wywola ale nie, w mieszkaniu rumianek w garnku z gotującą wodą, nasivin do nosa itd itp, czasami odciągalam ale on płakał. Po 3 przekładałam go z prawej na lewą strone zeby mu się dziurki odtykały. Boże.,..Oli mi jęczał itd...jak najszybciej chcę zapomniec tą noc. To masakra była jak mi Oli się dusił na spiocha...brrrrr
Dzis doszła gorączka wiec dałam Ibum. Zmieniony w oczkach strasznie, zielona kupka od gorączki poszła. Oj...
Mąż nie poszedł do pracy bo bedzie z nami siedział a ja muszę odespać noc.
Dzis inhalacje ciąg dalszy, nasivin, na wieczor smarowanie. Dzis katar juz ciurkiem nie leci, ale nadał jest okropny.
Z lekarzem jeszcze czekam moze do jutrra, mam nadzieje ze gorzej już nie bedzie :)

Zdrowka dla dzieci!

MamaMarcel myśle tak samo jak ty o tym karmieniu piersia.
Kasiula już Ci kiedyś pisałam ze pulmicort nie jest na katar-to jest steryd!!. Nie stosuje sie go na przeziebienia tylko na zapalenie oskrzeli.
Etna ja mam taki sam nebulizator ;-)
Ula ja na katar wlewam 2,5 ml soli i inhaluje , u nas tez jest chlodne powietrze.

Zdrówka dla wszystkich szkrabów.

U nas odpukac narazie wszystko dobrze, po szczepionce zadnych powiklań a mineło juz 20 dni. Hurrraaaa
Ilona ale my chorzy jestesmy katar kaszel i goraczka <naszczescie przeszła> i mamy wczoraj i dzis inhalowac i na wieczór do posłuchania do lekarza i wtedy zobaczymy czy dac antybiotyk czy to poczatek choroby i obejdzie sie bez tego !!

Ula u nas tez mega katar po nocy Pawel wstaje z zachnietym nosem ;/ ze ledwo da wymyc go wycia duzo ;/

a no i spalismy dzis do 10 !! Paweł nie chcial nic jesc chyba przez katar troche płakał bo ciezko bylo lezec i kaszlec ale chyba tak zmeczony byl ze wstał o 10

ech chorujemy :(
Z cieknącego kataru zrobił się mega zatkany nosek, inhalacje nie pomagają :( ale dzielnie to robimy przy muzyce ;p Dzis Oli zasnął podczas jej robienia. Miał w dzien 3 drzemki, jedna 2h, druga niecałą, trzecia pół-bo mąż go uspił z zatkanym noskiem.
Do tego temperatura nie wiem ile bo nie da sobie zmierzyc rtęciowym. Ibum nie zbija jej :( Dzis w nocy mu zmierzę porządnie, tylko jak???
Tak mi go szkoda. Pierwszy raz jest aż taki chory, gorąca głowka, oczka załzawione, płakać mi się chce na jego widok.
Dopiero odespałam nieprzespaną noc.
Ciekawe jaka dzisiejsza będzie.

edit...
do tego moja mama panikara chce wzywać nocną pomoc lekarską...
bylam dzis u lekarza (nie chcial przyjechac do domu szwanc jeden mimo ze placi mu sie 50 zł a ma do nas rzut beretem, bo sam chory i wogole ble ble ble - kiedys przyjezdzał knot) kazał podawac to co daję, dodatkowo przeciwgorączkowo, chyba jak dzis po ibumie nie zejdzie mu temp dam po 4 h dodatkowo paracetamol w czopku, tak kiedys mi lekarz zalecił). Ech nie dosc ze mały chory to jeszcze pankara babcia mi w głowie mąci.
Oli na dole u dziadków, babcia probuje mu zmierzć temp...mam nadzieje ze termometr bedzie cały ;/

Ostatnia edycja:
dziewczyny pisalam ze u Pawla wychodzi przepuklina i znalazlam temat na BB o tym i tam jedne radza a drugie odradzaja zaklejac pępek ... jedna mama dała fajny pomysl zeby uzywac wysokich pampersów dla dzieci i zaslaniac pępek... pytanie moje wiec takie JAKIE SĄ NAJWYŻSZE PAMPERSY ??? chodzi mi dokladnie o firme ??

Kasia ja nie wiem czy samym pampkiem wysokim zaslonisz pepunio. Moze po prostu kup większy rozmiar, my mamy teraz 5 bo takie byly kiedys w promocji a 4 + nam sie skonczyly i są ok, wysokie, i szersze ale po prostu mocniej nie sciskam.
Wiesz, są pdoobno jakies plasterki na pępek od przepukliny, ale moja sąsiadka pozbyla sie kiedys przepukliny ( a stosowala wszystko) wsadzila w pępunio malutki orzech włoski czy laskowy i na to chyba plaster, musialabym sie dokladnie podpytać. I to pomoglo im najbardziej.

dziewczyny pisalam ze u Pawla wychodzi przepuklina i znalazlam temat na BB o tym i tam jedne radza a drugie odradzaja zaklejac pępek ... jedna mama dała fajny pomysl zeby uzywac wysokich pampersów dla dzieci i zaslaniac pępek... pytanie moje wiec takie JAKIE SĄ NAJWYŻSZE PAMPERSY ??? chodzi mi dokladnie o firme ??
nie mam pojecia, ale jesli chodzi o pampersy i hagisy to zdecydowanie wyzsze i pojemniejsze sa hagisy
ech chorujemy :(
Z cieknącego kataru zrobił się mega zatkany nosek, inhalacje nie pomagają :( ale dzielnie to robimy przy muzyce ;p Dzis Oli zasnął podczas jej robienia. Miał w dzien 3 drzemki, jedna 2h, druga niecałą, trzecia pół-bo mąż go uspił z zatkanym noskiem.
Do tego temperatura nie wiem ile bo nie da sobie zmierzyc rtęciowym. Ibum nie zbija jej :( Dzis w nocy mu zmierzę porządnie, tylko jak???
Tak mi go szkoda. Pierwszy raz jest aż taki chory, gorąca głowka, oczka załzawione, płakać mi się chce na jego widok.
Dopiero odespałam nieprzespaną noc.
Ciekawe jaka dzisiejsza będzie.

edit...
do tego moja mama panikara chce wzywać nocną pomoc lekarską...
bylam dzis u lekarza (nie chcial przyjechac do domu szwanc jeden mimo ze placi mu sie 50 zł a ma do nas rzut beretem, bo sam chory i wogole ble ble ble - kiedys przyjezdzał knot) kazał podawac to co daję, dodatkowo przeciwgorączkowo, chyba jak dzis po ibumie nie zejdzie mu temp dam po 4 h dodatkowo paracetamol w czopku, tak kiedys mi lekarz zalecił). Ech nie dosc ze mały chory to jeszcze pankara babcia mi w głowie mąci.
Oli na dole u dziadków, babcia probuje mu zmierzć temp...mam nadzieje ze termometr bedzie cały ;/

My mamy zalecenie inhalacje 2 razy dziennie do godziny 17 sol fizjologiczna plus kropelki i syrop na katar w szoooku bylam ze jest taki. Ibum ponoc dosc słaby na goraczke dobry jest nurofen albo paracetamol. Mieszanie czopka z syropkiem dobry pomysl. Nawet jak podasz czopek a goraczka jeszcze sie trzyma to mozesz podac pol dawji syropu i bedzie dobrze. Ja tam nie mam rteciowego, sciagam pampka wkladam w tylek termometr 3 sekundy i pika temperatura widoczna odjac tzw 5 kresek bo w tylku. aaaaaaaa pamietaj żeby czopek dobrac odpowiednio do wagi dziecka, a nie wieku. Na nas 80 juz za slaba musi byc nurofen dla dzieci chyba 120 ostatnio mielismy

Dzięki etna.
Właśnie kiedys kupilam nurofen ale mały po nim miał wysypkę, kurczę wywalilam bo on tylko 6 msc moze byc otwarty ale moze bym z innym smakiem sprobowala a nie wiem jaki mielismy. Ibum rzeczywiscie nie zbijał mu gorączki dobrze, ale Oli nie mial aż tak dużej i dobrze sie czuł wiec czopek byl niepotrzebny.
Nam lekarz prywatny niedawno przepisal (jak Oli zabkował i bolało go uszko) eferalgan (paracetamol) 300 mg ale kazał odciąć troszkę. Nie dawałam mu tego i nie czytalam ulotki ale czopki wykupilam :) na wszelki. Kurczę czytam a tutaj ze dla dzieci w wieku o masie ciala 15-24 stąd kazałó nam odciąć. Wgryzę się w ulotkę jak będzie taka koniecznosc. Kazał nam podawać w razie koniecznosci Ibum w syropie plus czopek.
termometr elektroniczny też mamy ale nie wiem jak on dziala, chyba zaniża. Na podczerwien tez mamy ;P ale najpierw musze zmierzyc rtęciowym a potem mierzę na podczerwien i patrze w ktorym msc mam mierzyc zeby temperatura byla mniej wiecej porownywalna, przeważnie to klatka piersiowa, bo kiedy maly ma gorączkę nawet niewielką skronie są bardzo ciepłe, czółko zimne, i na skroniach pokazauje wtedy z 39-40 kiedy pod paszką jest o wiele niższa.
W pupie nigdy nie mierzylam bo nie przetrzymam go tyle jak rtęciowym.
A czemu do 17 tylko inhalacje?
My robimy ze 3 razy po 5 ml staram sie.
A syrop na katar to mucosolwan, bo chyba jest tez jego odmiana na katar zalegający? Napisz proszę jaka nazwa na przyszłość.
U nas dzis kolejna poprawa. Zmasowany atak na katar znowu dziala :) Olis spał w dzien 3h :)

Wierzę ze bedzie lepiej z każdym dniem.

reklama
dziewczyny,zdrowka dla maluszkow.

ula, u nas podobnie z katarem, ale bez goraczki.

wczoraj poszlam znowu do lekarza, gardlo bardzo czerwone i dostala antybiotyk. jak sie pokaze biegunka to mam przestac dawac. na razie dalam raz,bo czekalam,az sie kupa unormuje zebym miala pewnosc, ze to od antybiotyku,a nie jedzenia

Do góry