reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

zdrowie naszych maluszków ( kolki i inne dolegliwości)

reklama
nie no widze ze to kaszel bo wczesniej kaszlal czasem ale nic nei bylo a wczoraj juz to bylo dzis pogorszyło sie :|tzn temp nie ma bo mierzyłam ale meczy go kaszel biedny ... wrazie co jutro podejde jeszcze raz do lekarza :| a ten Drosetux mam podac czy nie ? :| ...

mały wstał po 6 i zasnal o 8.30 na godzine teraz znow zjadl i poszedl spac ... a nigdy przerwa miedzy drzemkami nei byla taka mala :( i zaczyna byc marudny bosh ... :|

Kasiula, Drosetux jest przeciwkaszlowy - jeżeli on ma mokry kaszel i odkasłuje, to ten syrop może mu zaszkodzić, bo wydzielinka będzie zalegała. Drosetux jest na suchy kaszel. JA bym podeszla jeszcze do pediatry, może się coś rozwinęło dopiero i dlatego jeszcze wczoraj nic nie było słychać. Możesz mu oklepywać plecki, żeby wydzielinka się odrywała.

Kasia ja dawalam i daję 1,5 ml do 2 ml. Ja myślalam, ze syrop na kaszel suchy ma powodowac, ze kaszek zacznie się odrywać...? A nie za zachamuje kaszel i będzie coś tam zalegało.
Dla świętego spokoju idź do lekarza jak chcesz albo obserwuj dziecko. Ja dziś miałam iść do lekarza bo mój na urlopie ale nic się takiego nie dzieje, więc odpuściłam. W ośrodku jest TYLEEEE BAKTERIIII ze dzieku może nic nie być a coś przywlecze z ośrodka. Ja jeszcze u dzieci chorych nie byłam, zawsze wzywam lekarza a jak nie wiem czy mały jest zdrowy bo coś mnie niepokoi chodze do dzieci zdrowych.

Kasia ja dawalam i daję 1,5 ml do 2 ml. Ja myślalam, ze syrop na kaszel suchy ma powodowac, ze kaszek zacznie się odrywać...? A nie za zachamuje kaszel i będzie coś tam zalegało.

Żeby kaszel zaczął się odrywać, to jest syrop wykrztuśny (tzn. syrop na kaszle mokry), ale to zawsze lepiej skonsultować z lekarzem przy takich małych dzieciach. Drosetux ma na opakowaniu napisane: wspomagająco w leczeniu suchego i drażniącego kaszlu.
Ja Amelce jak była chora miałam zalecenie na dzień syrop wykrztuśny, np. Mucosolvan, a Drosetux na noc, żeby ją w nocy kaszel nie męczył. Ale Bartkowi to bałabym się sama podać.
Aha, Drosetux dawałam też po chorobie, jak męczył Amelką taki suchy kaszel (już poinfekcyjny).

PS. KAsiula, a masz nebulizator? Bo w mokrym kaszlu dobrze jest robić inhalacje z soli fizjologicznej (rozmiękcza wydzielinę)

Ostatnia edycja:
Jeżeli maluszka kaszel nie męczy, nie jest nieznośny , marudny , płaczliwy to zamiast tych wszystkich medykamentów po prostu moze odczekać? Zycze WAm zdrówka :)

Biedactwa lotka powiedz na co była ta szczepionka, jedna czy te kilka w jednym??? (...)
To bylo to trzecie darmowe szczepienie, czyli "krztusiec,blonica,tezec" + "poliomyelitis" + "hiberix" ale nie wiem na ktore tak zareagowal, bo po wypis ze szpitala mam dopiero pojechac, moze tam bedzie pisalo, a mial wbijane w obie nozki(i na nich to mial) a trzecia w raczke nic nie wywolala.... :/

Ja kupiłam nebulizator. Napisz mi proszę jak robić inhalację i z jakiej soli fizjologicznej? Tej w małych ampułkach? Ile takich ampułek, ile robić inhalację?
Mozna ją tez kupic w wiekszych pojemnikach, ale nie wiem dokladnie, 0,5 czy moze 1-litrowych, ale są na pewno.
Pzdr!

Ostatnia edycja:
Ja kupiłam nebulizator. Napisz mi proszę jak robić inhalację i z jakiej soli fizjologicznej? Tej w małych ampułkach? Ile takich ampułek, ile robić inhalację?

Uleńka, ja kupuję sól fizjologiczną w 5 ml ampułkach, ale równie dobrze możesz kupować w innych opakowaniach np. w butelce. Przy takim maluszku miałam zalecone inhalacje 2 razy dziennie po 2,5 ml soli fizjologicznej? A twój syn ma mocny ten kaszel?

Jedna tylko uwaga: staram się słuzyć tylko radą, więc jeżeli Kasiula napisała, że słyszy odrywający się kaszel to odradziłam jej tłumienie tego kaszlu syropem przeciwkaszlowym. Mogę też poradzić, co ja w sytuacji choroby robię moim dzieciom. Natomiast nie mogę nic powiedzieć definitywnie, bo nie widzę waszych dzieci, no i poza tym nie jestem lekarzem. Dlatego proszę przy podejmowaniu decyzji o kuracji swojego dziecka, miej to na uwadze.

reklama
Do góry