reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

zdrowie naszych maluszków ( kolki i inne dolegliwości)

Dziunka, z tym ulewanie to niedobrze...Tzn ulewanie jak ulewanie, ale skoro chlusta to moim zdaniem zle. Ona jest cycusiowa, prawda? Moze to jakis objaw alergii? czatalam kiedys, ze tak moze byc. A co do kupy...Alan robi mi co 7-11dni, ale normalna, mazista. Tyle ze baki go mecza a smrodzi tak, ze szkoda mowic ;) Ale mam nadzieje, ze jak rozszerzymy juz diete to sie unormalizuje.

Co do tej alergii - od dwóch tygodni ma coraz bardziej suche i czerwone poliki. Zaczęłam jej smarować kremem ale niewiele pomaga. Takie sam ma Miłek (moj brat) i tez zaczely mu sie robic suche od ok 6 miesiaca i lekarka stwierdzila tylko ze ma skazowe poliki i zeby ograniczyc nabial. Skaza moze wyjsc dopiero po 5 miesiacach?

Hahaha, szukam w necie, zawsze czytam opinie o danym lekarzu, a i tak nie mogę zaufać. Ale może to ze mną jest problem? :tak:

Dziunka24, a czy robiłaś może małej usg w kierunku refluksu?

Miała usg brzuszka w wieku 6 tyg. I wsio ok.

Dziewczyny pomóżcie!!!
Czy podać czopek przy temperaturze 38 stopni.......

Poczekaj, rozbierz dziecko i zmierz za 15 minut znowu. Jak będzie wyższa podaj czopek. Ja tak zawsze robię. Ale Iza dobre pytanie zadala-jak mierzylas temp?

reklama
Mierzyłam pod paszką, teraz ma 38,4 :(
Wczesniej miał chyba 38 o ile nie za krótko trzymałam termometr. W pupę włożyłam ale coś się kręcił i o dziwo nic nie wzrastała, bo na dole on zimny, czułko niby też a głowa ciepła :(
Wiem, ze jak sie mierzy w pupie to trzeba odjąć 5 kresek
Mierzyłam rtęciowym bo elektronicznym dziadostwem Brauna to mi wyszło ok 37,3....
W tygodniu ma mi przyjść bezdotykowy, ciekawe jak on będzie mierzył?

Ostatnia edycja:
W nocy miał Synek 38,4 i nie podałam czopka, czuwając i mierząc czy nie wzrasta, za pół godziny miał 38,3, ok 6 37,9 a teraz 37,3, łoj...chyba ten katarek daje znać o sobie. Synek kochał fridę ale ma już jej serdecznie dosc. Tak raniutko się poplakał, ze az sie zanosił biedaczek, moze go to juz boli jak mu tak z zatok sciąga... Dzis albo lekarz u nas albo my śmigamy do lekarza.

Iza a u Was po takiej temp. mała się pochorowała? I jak już lepiej?

Co do tej alergii - od dwóch tygodni ma coraz bardziej suche i czerwone poliki. Zaczęłam jej smarować kremem ale niewiele pomaga. Takie sam ma Miłek (moj brat) i tez zaczely mu sie robic suche od ok 6 miesiaca i lekarka stwierdzila tylko ze ma skazowe poliki i zeby ograniczyc nabial. Skaza moze wyjsc dopiero po 5 miesiacach?

Z tego co pamietam dziunka24 tez odstawilas na poczatku nabial, podobnie jak ja i potem probowalas wprowadzic. Jesz juz teraz? Bo ja po wprowadzeniu nadal nie jem wszystkiego np. mleko samo w sobie odpada, podobnie sery plesniowe, niektore jogurty. Jesli zjem za duzo nabialu (choc dla mnie to nie jest duzo, ale wiecej niz zwykle przy jego prawdopodobnej skazie) to potem przez tydzien walczymy z plamami na buzce :( takie czerwone, wysuszone :( byc moze cos co niedawno zaczelas jesc, lub jesz cos w wiekszej ilosci powoduje te plamy na buzce malej, tak jak to u nas sie dzieje.

u nas np wyskakuje wyłącznie po śmietanie i wiejski serze białym. Po sklepowym nic nie jest, ani po mleku, jogurtach, itp.

z tego co pamiętam to dziunka mówiła że je wszystko.

Ulenka, ja bym dala czopka przy tem 38 i wzwyz jesli nie mierzna w pupci. Wlasciwie nie dalabym, ale dalam!

Bo Alanek moj tez dzisiaj w nocy zaczal goraczkowac! Pod paszka termometrem rteciowym ma w granicach 38-38.3stC. Nie odpuszcza jemu. O 5tej dostal czopka Eferalgan, teraz ok 10tej syrop Nurofen(ale nie wypil wszystkiego, bo plul). Podaje jemu na zmiane 2 srodki(tak kiedys zalecil mi doktor przy Maciejku), bo tak musialabym czekac 6-8godzin, a tak moge mu zbijac co 4godzinki. Dr mowil, ze lepiej nie dopuscic do wysokiej temp niz ja potem zbijac-bo jest ciezko. Ale Alanowi narazie oprocz temperatury nic nie jest i to mnie martwi. Powinnam isc do lekarza jutro, czy odczekac 2-3doby jak nie bedzie kataru, kaszlu itd?

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Dziunka, to ulewanie i te suche policzki moga byc powiazane ze soba jak najbardziej. Suche, czerwone policzki to objaw alergii. I niekoniecznie na nabial(choc wieksze ilosci, albo konkretne produkty moga ja uaktywniac), bo ta wyszlaby po pierwszym miesiacu, gora dwoch. Moze byc na jaja, pomidory, kako, orzechy, selera i cholera wie na co jeszcze :( I moze byc w ogole nie zwiazane z jedzeniem ale np na kurz, pylki, roztocza itd...Choc jak mala ulewa to jakby jednak na pokarm.

reklama
Do góry