reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zdrowie naszych maluszków ( kolki i inne dolegliwości)

reklama
Jest wpomaranczowym opakowaniu. Smialo mozna podac 2.5ml 2x dziennie. A moze awet i teraz wiecej...bo dzieciaczki urosly...Ale 2.5ml to bezpieczna dawka.

AniaSm - a czemu chcesz dziecku podawac wapno?

uleNka - ja zbijam temperature powyzej 38,5 pod pacha :-) Gaja tez była cała chłodna i czółko tez, tylko głowa goraca i szyja! u niej po 2,5 dnia temperatury pojawił sie wodnisto-białawy katar. Do lekarza poszlam po tygodniu, bo pojawil sie kaszel, lekarz osłłuchał, potwierdzil ze malej nic nie jest. Prawdopodobnie cos pyli i stad katar :-( a taka goraczka bez objawow zdarza sie u niemowlaczków i tyle. czasem od zebów, czasem to trzydniówka, a czasem cos sie rozwinie z opoznieniem..

Dzięki dziewczyny. Bo u nas katarek tak jak pisałam tydzien temu - babcia coś przywlekła. Katarek niby jest u góry, czasami coś pokaszle sobie moje dziecko ale chyba dlatego, ze mu spływa. Lekarz nas kontrolował itd. Dziś był znowu u nas (ale mamy dobrze z nim, a na urlop sie wybiera :(). Płucka i oskrzelki bez zmian, gardło przekrwione tak jak tydzien temu :( Powiedział, ze mogę mu podawać nurofen (nareszcie mnie oświecił, czopki są przeciwbólowe i przeciwgorączkowe te co mam czyli Eferalgan a nurofen np. syropek dodatkowo przeciwzapalne. Cały czas mamy gorączkę, mierzę pod paszką rtęciowym ok 10 min jak śpi ma 37,7 czasami mniej. Dziś przyszło mi takie cudo:
BEZDOTYKOWY termometr Microlife NC100 ! NOWOŚĆ! (999984076) - Aukcje internetowe Allegro

chyba mierzy miarodajnie ale na czółku ma 37,7 na brzuszku ok 38 a na głowce ponad 38.
Byłam w aptece po nurofen i lekarz przepisał w razie czego półantybiotyk Bactrim.
Zacznę podawać ten nurofen chyba 2x dziennie po 2,5 ml.
Nie wiem co to za cholera się do nas przyczepiła :(

Kochane trzymam kciuki za chore , zasmarkane i zakatarzone brzdace:)
Etna to super , ze badania watroby ok :) kilolek gratuluje przyrostu wagi dzieciątka!!!!!!!!!!! :)

Z tego co pamietam dziunka24 tez odstawilas na poczatku nabial, podobnie jak ja i potem probowalas wprowadzic. Jesz juz teraz? Bo ja po wprowadzeniu nadal nie jem wszystkiego np. mleko samo w sobie odpada, podobnie sery plesniowe, niektore jogurty. Jesli zjem za duzo nabialu (choc dla mnie to nie jest duzo, ale wiecej niz zwykle przy jego prawdopodobnej skazie) to potem przez tydzien walczymy z plamami na buzce :( takie czerwone, wysuszone :( byc moze cos co niedawno zaczelas jesc, lub jesz cos w wiekszej ilosci powoduje te plamy na buzce malej, tak jak to u nas sie dzieje.

Z powrotem odstawilam nabial, bo znowu zaczely sie wodniste i kwasne kupy w kazdej pieluszce. Ale od poczatku pije prawie pol szkl mleka dziennie (do kawy zbozowej). Nie jem jogurtow, serow zoltych i topionych itd itp.
Ale u nas to nie sa plamy w jakis miejscach a takie wypieki niby zwyczajne, ale z kazdym dniem coraz bardziej suche i czerwone (choc nie utrzymuja sie stale przez caly dzien, raz sa mocniejsze a raz slabsze), juz krem nivea nawilzajacy nie wystarcza, juutro kupie Elobaze.

u nas np wyskakuje wyłącznie po śmietanie i wiejski serze białym. Po sklepowym nic nie jest, ani po mleku, jogurtach, itp.

z tego co pamiętam to dziunka mówiła że je wszystko.

Nie, nie jem wszystkiego, bo nie jem nabialu ;) No i sok pomaranczowy musialam odpuscic bo mala wtedy tak brzydko ulewala, przezroczystym plynem, smierdzacym , jakby zgage miala.

dziewczyny mogę podać małemu odrobinę wapna do picia??

Ja tam sie wapnia boje, Julia po nim miala ostre biegunki...wiec tylko zyrtec w kroplach mogla dostawac w razie jakiegos uczulenia.,ale to powyzej roku (choc dam sobie glowe obciac ze pierwszy raz dostala w wieku 8 miesiecy...)

ulenka na takie termometry czasem trzeba bac poprawke, podobnych uzywa sie tu w szpitalach i z doswiadczenia wiem, ze czasem niestworzone rzeczy pokazuja......ale kto wie, moze akuratr ten twoj bedzi dzialal sensownie :-)

Uleńka nie ma to jak klasyka nawet w wydaniu termometra.. ja kupiłam taki skanujący firmy soho i bardzo żałuję. Tak jak pisze katrenki pokazuje niestworzone rzeczy

reklama
Uleńka nie ma to jak klasyka nawet w wydaniu termometra.. ja kupiłam taki skanujący firmy soho i bardzo żałuję. Tak jak pisze katrenki pokazuje niestworzone rzeczy

Dziś cały dzien mierzę i sprawdzam, mierzę termometrem zwykłym i nowym zauwazyłam, ze prawie identydzny mam pomiar na czółku i klatce piersiowej wyżej, nawet jak mały teraz spi główka tez pokazuje tyle samo. Ja będę czuwała też normalnym termometrem, ale mogę tylko nim spokojnie mierzyć kiedy mały spi, wkładam mu pod paszkę na 10 min.

Do góry