reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zdrowie naszych maluszków ( kolki i inne dolegliwości)

czy mega smierdzace pruki i brak kupki przez dobre swiadczy o zatwardzeniu?:sorry:

Nie sadze, dziecko ma prawo robic smierdzace prutki tak samo jak dorosli:) moze zjadlas cos co je powoduje, a kupy moze czasem nie byc dluxej niz dobe, dziecko moze ja robic raz na kilka dni albo nawet 6 razy na dzien (co nie swiadczy rowniez o biegunce:))

reklama
No właśnie - ja w temacie urozmaicenia diety u maluszków ze skazą...
Nie wiem czy tutaj wspominałam że Sonia jednak ma skaze białkowa i od kilku dni jesteśmy na Nutramigenie1. Nawet go przyswaja ale je zdecydowanie mniej - z 180-200ml na porcje przeskoczyła na 140-160ml na porcje :sorry:
Lekarka powiedziała nam żeby pokarmy wprowadzać powoli DOPIERO PO 6m-cu :eek:
Jak wam zalecają wprowadzać pokarmy...?

Moja nutramigenu je wiecej niz bebilonu, ale to pewnie kwestia tego ze teraz jest wieksza. Moja pediatra powiedziala ze zaczniemy rozszerzac diete po 5-6miesiacu.

Mojej siostry córka miała to samo co mój bo tak naprawde to nie ma wykrytej skazy czy alergii. .Mały płakał przy prukach i kupce.Miał krostki na buzi.A po pepti wszystko przeszło.Dała swojej jak miała 3,5 m-ca starte przegotowane jabłko i było ok.Do tej pory ok jest także ja poo 4tym :tak:

To ze dziecku twojej siostry nie zaszkodzilo nie oznacza ze twojemu nie zaszkodzi. Ja bym skonsultowala z pediatra.

Cytuję:
"ohydne", "paskudne", "obrzydliwe", "fuj", "bleeeee", "gorzkie", "smierdzące" ect...:-D:-D:-D:-D

Prawda ;-)

I wcale sie nie dziwie. Skoro dzieci karmione piersia powinny miec rozszerzana diete po 6 miesiacu bo ich brzuszki wczesniej nie sa na to gotowe to tak samo wydaje mi sie ze powinno byc u dzieci ze skaza - one tez delikatne maja zoladeczki. Zreszta nie widze problemu w "poczekaniu" - lepiej pozniej i miec pewnosc ze sie zrobilo wszystko aby dziecku nie zaszkodzic.

Oczywiscie ze lepiej poczekac, na wszystko jest czas. ;-)

Nie sadze, dziecko ma prawo robic smierdzace prutki tak samo jak dorosli:) moze zjadlas cos co je powoduje, a kupy moze czasem nie byc dluxej niz dobe, dziecko moze ja robic raz na kilka dni albo nawet 6 razy na dzien (co nie swiadczy rowniez o biegunce:))

U nas dziś znowu śwęto, po 7 dniach kupka!!! Prawdopodobnie wczoraj synek by zrobił bo stękał na huśtawce ale nadgorliwa mamusia pomyślała, że może naciska na pupkę i położyła na łóżku i nici z kupy. Dziś na huśtawce było stękanko (kocham jak on to robi....nie męczy się ale tak stęka bidulek..te jego minki...).
U nas kupa co 6-7 dni czasami tego dnia są dwie, ale ta po 6-7 dniach jest meeega wielka dziś nawet na siusiaku była, miska jak zwykle musi być i dwie osoby do obsługi dziecka hehehe. Poza tym normalna, żadnych zbitych bobków tylko piekna musztardka :-D

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!witam Wam opowiem co strasznego mi sie przytrafilo moze ktorejs z was to pomoze
od jakichs dwoch tygodni oprucz kolki mialam straszny problem z Kuba plakal po 18 godz na dobe slanialam sie na nogach ,plakalam i slablam zaczela sie przewracac o wlasne nogi masakra.Moje dziecko kiedy ktos mnie odwiedzal i bral go uspokajalo sie a jak ja go bralam to trauma plakal az sie zanosil przezywalam wtedy najciezsze chwile w zyciu stwierdzilam ze mnie nie lubi i nie kocha:-( zamykalam sie w lazience i plakalam.w pt bylam u dentysty bo dotego wszystkiego dwa tyg bolal mnie zab:-(noi w ten dzien odwiedzila mnie ciotka ktora jest pielegniarka i stwierdzila ze z moim syn jest cos nie tak wiec odrazu w wozek go i do lekarza tam go zwazyli i szok dziecko 2mc wazy 7300:no::no::no:okazalo sie ze jest przezarty a jego jelita stoja w miejscu i nienadalzaja ze swoja praca tak jak zoladek,okazalo sie ze karmienie na zadanie w jego przypadku to najgorsza rzecz jaka moglam zrobic dlatego zaden lek na kolki nie dzialal:szok: pani dr kazala mi karmic go co 3 godz czyli o polowe mniej niz jadl powiedziala ze wytresowal mnie sobie jak "psa" i patrzac na mnie widzial tylko cycka dlatego u mnie sie darl bo odrazu chcial jesc:-(kojazyl mnie tylko z cyckiem.dotego drastyczna dieta dla mnie tylko ryż,ziemniali i mieso z indyka i dwie kromki chleba dziennie!!!!a ja jestem bardzo oslabiona i nie powinnam sie tak odrzywiac bo padne ale coz dla syna wszystko.

moj maly czesto plakal przy cycku prezyl sie i puszczal smierdzace baki to podobno tez obiaw przekarmienia i te baki to znaczy ze zoladek nie nadozal trawic:-(
teraz walczymy z tym wszystkim nie jest latwo syn duzo krzyczy i ciagle szuka cyca ale tym razem wygram ja a nie on
1 karmienie co 3 godz
2nie nosic na rekach tylko klasc na brzuch i lezec obik
3 scisla dieta dla mnie
noi w sb robilismy mu wyniki brali mu krew z glowki:-( ale byl dzielny
trzymajcie kciuki moje drogie mamusie
dzis 1:0 dla mnie chcial,mnie oszukac darl sie mimo ze nic go nie bolalo bo chcail jesc a do karmienia 2 godz wiec ja go do wozka karuzela w ruch i zasnol po 15min jeczenia .
mam nadzieje ze juz bedzie lepiej bo moj kregoslup dostal w d.....!!!
przezylam traume ale teraz musi byc tylko lepiej oby wyniki byly dobre:tak::tak::tak::tak:
a i kolki wczoraj trwaly tylko 1 godz a nie 5 i sab simplex oczywiscie

moj maly nie robil kupy po5 6 dni to jest niebezpieczne trzeba pic rumianek i odstawic cukier calkowicie ja nie moge jesc praktycznie nic i maly po dwoch dniach moje diety sam zrobil kupe dwa razy:tak::tak::tak::tak::tak:

Tez mamy tu dzieciaczka, ktory w wieku 6 tyg wazyl 7 kg ;-) teraz ma 3 miesiace i wazy 9kg i jest ok, moja cora z kolei ma 3 miesiace i wazy 7300g - tez nie malo, choc przy niektorych sie chowa ;-)
Tak czy inaczej bardzo Ci wspolczuje i zycze DUUUZO zdrowka :-)

powiem ci ze tego co przezylam nie zycze nikomu odliczam kazdy dzien i marze o tym zeby sie wyspac bo maly zasypia okolo 24 wstaje o4 na cyca i o 630 juz nie spi ale mam nadzieje ze jak oduczy sie tego czestego jedzenia to bedzie lepiej spal
pozdrawiam mamy listopadowe;-)

Madzia zycze duzo sily i zdrowka. Zdrowie dziecka najwazniejsze a my musimy zrobic wszystko zeby dziecku bylo dobrze. Trzymam kciuki

Moj Alanek ma skaze odkad skonczyl miesiac. I plakal przy pierdulkach i kupie. Karmiony jest tylko piersia. Staram sie unikac wszystkiego co od krowy, ale czasem zgrzesze. Ale ma tez ciagle katar, przezroczysty. Jak bylismy nad morzem, spal 2 nocki na pierzynce bo nie mialam niczego innego, i drugiej nocy mylalam,ze mi sie udusia tak charczal i kaszlal. Odtawilam pierzynke, i po 2 dniach kaszel przeszedl. Ale zawolalam pediatre do domu i ten stwierdzil, ze to parwdopodobnie alergia na pierze, kurz i roztocza. Przepislam 2x dziennie kropelki. Powiedzial, ze skaza na buzi to moze byc nie tylko efekt diety, ale wlasnie alergi na inne czynniki. Moja pediatra jak jej opowiedzialam to stwerdzila: moooozliiiwe.... I tyle :/

reklama
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!witam Wam opowiem co strasznego mi sie przytrafilo moze ktorejs z was to pomoze

Biedactwo, u mnie tez mala czesto szuka cyca, ale tylko w pozycji lezacej na poduszce, bo tak zawsze ja karmie, tylko ja poloze , na podusiod razu szuka, ale jak ja sadzam na kolanach albo nosze to nie, wyraznie wiec rozpoznaje pozycje do karmienia:) Sprobuj karmic w jednej pozycji tak, zeby maluszek oczekiwal cyca tylko w takim ulozeniu.
Moja ma 4,5 m-ca i wazy ok. 5,600 kg ale to wczesniak wiec nie ma co porownywac. Widzisz, karmienie piersia jest ciezkie i wymaga duzo pracy i poswiecen, trudno rozpoznac czy dziecko sie nie przejada i jest to karmienie na zadanie, a ciezko czasem takie zadanie rozpoznac i nie pomylic, dlatego nie ma w tym twojej winy. Na pewno warto karmic, bo nic nie daje takiej satysfakcji jak ta bliskosc, jak dziecko nie daje sobie wyrwac cycunia z buzi i wiesz, jak bardzo jestes dla niego wazna i niezastapiona. Trzymaj sie dzielnie, nie poddawaj sie, dieta na pewno pomoze i niedlugo maluszek zacznie normalnie trawic a ty nie bedziesz miala powodow do zmartwien.

Do góry