reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

zdrowie naszych maluszków ( kolki i inne dolegliwości)

czy mega smierdzace pruki i brak kupki przez dobre swiadczy o zatwardzeniu?:sorry:

Nie sadze, dziecko ma prawo robic smierdzace prutki tak samo jak dorosli:) moze zjadlas cos co je powoduje, a kupy moze czasem nie byc dluxej niz dobe, dziecko moze ja robic raz na kilka dni albo nawet 6 razy na dzien (co nie swiadczy rowniez o biegunce:))

reklama
No właśnie - ja w temacie urozmaicenia diety u maluszków ze skazą...
Nie wiem czy tutaj wspominałam że Sonia jednak ma skaze białkowa i od kilku dni jesteśmy na Nutramigenie1. Nawet go przyswaja ale je zdecydowanie mniej - z 180-200ml na porcje przeskoczyła na 140-160ml na porcje :sorry:
Lekarka powiedziała nam żeby pokarmy wprowadzać powoli DOPIERO PO 6m-cu :eek:
Jak wam zalecają wprowadzać pokarmy...?

Moja nutramigenu je wiecej niz bebilonu, ale to pewnie kwestia tego ze teraz jest wieksza. Moja pediatra powiedziala ze zaczniemy rozszerzac diete po 5-6miesiacu.

Mojej siostry córka miała to samo co mój bo tak naprawde to nie ma wykrytej skazy czy alergii. .Mały płakał przy prukach i kupce.Miał krostki na buzi.A po pepti wszystko przeszło.Dała swojej jak miała 3,5 m-ca starte przegotowane jabłko i było ok.Do tej pory ok jest także ja poo 4tym :tak:

To ze dziecku twojej siostry nie zaszkodzilo nie oznacza ze twojemu nie zaszkodzi. Ja bym skonsultowala z pediatra.

Cytuję:
"ohydne", "paskudne", "obrzydliwe", "fuj", "bleeeee", "gorzkie", "smierdzące" ect...:-D:-D:-D:-D

Prawda ;-)

I wcale sie nie dziwie. Skoro dzieci karmione piersia powinny miec rozszerzana diete po 6 miesiacu bo ich brzuszki wczesniej nie sa na to gotowe to tak samo wydaje mi sie ze powinno byc u dzieci ze skaza - one tez delikatne maja zoladeczki. Zreszta nie widze problemu w "poczekaniu" - lepiej pozniej i miec pewnosc ze sie zrobilo wszystko aby dziecku nie zaszkodzic.

Oczywiscie ze lepiej poczekac, na wszystko jest czas. ;-)

Nie sadze, dziecko ma prawo robic smierdzace prutki tak samo jak dorosli:) moze zjadlas cos co je powoduje, a kupy moze czasem nie byc dluxej niz dobe, dziecko moze ja robic raz na kilka dni albo nawet 6 razy na dzien (co nie swiadczy rowniez o biegunce:))

U nas dziś znowu śwęto, po 7 dniach kupka!!! Prawdopodobnie wczoraj synek by zrobił bo stękał na huśtawce ale nadgorliwa mamusia pomyślała, że może naciska na pupkę i położyła na łóżku i nici z kupy. Dziś na huśtawce było stękanko (kocham jak on to robi....nie męczy się ale tak stęka bidulek..te jego minki...).
U nas kupa co 6-7 dni czasami tego dnia są dwie, ale ta po 6-7 dniach jest meeega wielka dziś nawet na siusiaku była, miska jak zwykle musi być i dwie osoby do obsługi dziecka hehehe. Poza tym normalna, żadnych zbitych bobków tylko piekna musztardka :-D

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!witam Wam opowiem co strasznego mi sie przytrafilo moze ktorejs z was to pomoze
od jakichs dwoch tygodni oprucz kolki mialam straszny problem z Kuba plakal po 18 godz na dobe slanialam sie na nogach ,plakalam i slablam zaczela sie przewracac o wlasne nogi masakra.Moje dziecko kiedy ktos mnie odwiedzal i bral go uspokajalo sie a jak ja go bralam to trauma plakal az sie zanosil przezywalam wtedy najciezsze chwile w zyciu stwierdzilam ze mnie nie lubi i nie kocha:-( zamykalam sie w lazience i plakalam.w pt bylam u dentysty bo dotego wszystkiego dwa tyg bolal mnie zab:-(noi w ten dzien odwiedzila mnie ciotka ktora jest pielegniarka i stwierdzila ze z moim syn jest cos nie tak wiec odrazu w wozek go i do lekarza tam go zwazyli i szok dziecko 2mc wazy 7300:no::no::no:okazalo sie ze jest przezarty a jego jelita stoja w miejscu i nienadalzaja ze swoja praca tak jak zoladek,okazalo sie ze karmienie na zadanie w jego przypadku to najgorsza rzecz jaka moglam zrobic dlatego zaden lek na kolki nie dzialal:szok: pani dr kazala mi karmic go co 3 godz czyli o polowe mniej niz jadl powiedziala ze wytresowal mnie sobie jak "psa" i patrzac na mnie widzial tylko cycka dlatego u mnie sie darl bo odrazu chcial jesc:-(kojazyl mnie tylko z cyckiem.dotego drastyczna dieta dla mnie tylko ryż,ziemniali i mieso z indyka i dwie kromki chleba dziennie!!!!a ja jestem bardzo oslabiona i nie powinnam sie tak odrzywiac bo padne ale coz dla syna wszystko.

moj maly czesto plakal przy cycku prezyl sie i puszczal smierdzace baki to podobno tez obiaw przekarmienia i te baki to znaczy ze zoladek nie nadozal trawic:-(
teraz walczymy z tym wszystkim nie jest latwo syn duzo krzyczy i ciagle szuka cyca ale tym razem wygram ja a nie on
1 karmienie co 3 godz
2nie nosic na rekach tylko klasc na brzuch i lezec obik
3 scisla dieta dla mnie
noi w sb robilismy mu wyniki brali mu krew z glowki:-( ale byl dzielny
trzymajcie kciuki moje drogie mamusie
dzis 1:0 dla mnie chcial,mnie oszukac darl sie mimo ze nic go nie bolalo bo chcail jesc a do karmienia 2 godz wiec ja go do wozka karuzela w ruch i zasnol po 15min jeczenia .
mam nadzieje ze juz bedzie lepiej bo moj kregoslup dostal w d.....!!!
przezylam traume ale teraz musi byc tylko lepiej oby wyniki byly dobre:tak::tak::tak::tak:
a i kolki wczoraj trwaly tylko 1 godz a nie 5 i sab simplex oczywiscie

moj maly nie robil kupy po5 6 dni to jest niebezpieczne trzeba pic rumianek i odstawic cukier calkowicie ja nie moge jesc praktycznie nic i maly po dwoch dniach moje diety sam zrobil kupe dwa razy:tak::tak::tak::tak::tak:

Tez mamy tu dzieciaczka, ktory w wieku 6 tyg wazyl 7 kg ;-) teraz ma 3 miesiace i wazy 9kg i jest ok, moja cora z kolei ma 3 miesiace i wazy 7300g - tez nie malo, choc przy niektorych sie chowa ;-)
Tak czy inaczej bardzo Ci wspolczuje i zycze DUUUZO zdrowka :-)

powiem ci ze tego co przezylam nie zycze nikomu odliczam kazdy dzien i marze o tym zeby sie wyspac bo maly zasypia okolo 24 wstaje o4 na cyca i o 630 juz nie spi ale mam nadzieje ze jak oduczy sie tego czestego jedzenia to bedzie lepiej spal
pozdrawiam mamy listopadowe;-)

Madzia zycze duzo sily i zdrowka. Zdrowie dziecka najwazniejsze a my musimy zrobic wszystko zeby dziecku bylo dobrze. Trzymam kciuki

Moj Alanek ma skaze odkad skonczyl miesiac. I plakal przy pierdulkach i kupie. Karmiony jest tylko piersia. Staram sie unikac wszystkiego co od krowy, ale czasem zgrzesze. Ale ma tez ciagle katar, przezroczysty. Jak bylismy nad morzem, spal 2 nocki na pierzynce bo nie mialam niczego innego, i drugiej nocy mylalam,ze mi sie udusia tak charczal i kaszlal. Odtawilam pierzynke, i po 2 dniach kaszel przeszedl. Ale zawolalam pediatre do domu i ten stwierdzil, ze to parwdopodobnie alergia na pierze, kurz i roztocza. Przepislam 2x dziennie kropelki. Powiedzial, ze skaza na buzi to moze byc nie tylko efekt diety, ale wlasnie alergi na inne czynniki. Moja pediatra jak jej opowiedzialam to stwerdzila: moooozliiiwe.... I tyle :/

reklama
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!witam Wam opowiem co strasznego mi sie przytrafilo moze ktorejs z was to pomoze

Biedactwo, u mnie tez mala czesto szuka cyca, ale tylko w pozycji lezacej na poduszce, bo tak zawsze ja karmie, tylko ja poloze , na podusiod razu szuka, ale jak ja sadzam na kolanach albo nosze to nie, wyraznie wiec rozpoznaje pozycje do karmienia:) Sprobuj karmic w jednej pozycji tak, zeby maluszek oczekiwal cyca tylko w takim ulozeniu.
Moja ma 4,5 m-ca i wazy ok. 5,600 kg ale to wczesniak wiec nie ma co porownywac. Widzisz, karmienie piersia jest ciezkie i wymaga duzo pracy i poswiecen, trudno rozpoznac czy dziecko sie nie przejada i jest to karmienie na zadanie, a ciezko czasem takie zadanie rozpoznac i nie pomylic, dlatego nie ma w tym twojej winy. Na pewno warto karmic, bo nic nie daje takiej satysfakcji jak ta bliskosc, jak dziecko nie daje sobie wyrwac cycunia z buzi i wiesz, jak bardzo jestes dla niego wazna i niezastapiona. Trzymaj sie dzielnie, nie poddawaj sie, dieta na pewno pomoze i niedlugo maluszek zacznie normalnie trawic a ty nie bedziesz miala powodow do zmartwien.

Do góry