reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zdrowie naszych maluszków ( kolki i inne dolegliwości)

Zapomnialam wczoraj Wam napisac, ze ja juz nie przejmuje sie pierdołami typu dziurka w brodzie mojej corki, jej chlustanie i nie zadaje juz sobie pytan czy bedzie miala odstajace uszy czy wysunieta gorna szczeke. Mam to w nosie po wczorajszej imprezie...
Byla tam babka, tak chodzila przybita caly czas, nie wiedzialam o co chodzi, mowie dziwna jakas. Potem sie okazalo, ze jej synek jadac na deskorolce wyworcil sie i zlamal biodro. Juz ktorys miesiac w gipsie, a wczoraj byli na badaniach okazalo sie ze nic sie juz nie da zrobic, biodro sie nie zroslo i bedzie amputacja nogi :-:)-:)-( chlopiec moze 8 lat :-:)-:)-( i to przez glupia deskorolke...
Byla tez dziewczynka 2-letnia ktora urodzila sie z roszczepem podniebienia i wargi. Teraz nic prawie nie bylo widac, jest po 2 operacjach i jeszcze czeka ja rekonstrukcja dziasla gornego. Fajne, zywe sreberko doslownie :-) ale biedulka sie nacierpiala bo co zjadla to chlustala, musieli byc przy niej przytomni 24 h na dobe. I chlustanie mojej corki to jest pikus przy jej. I nie bylo nawet mowy o rozszerzaniu menu, dopiero od niedawna zaczela jesc cos innego niz mleko.

Mowie Wam, wczoraj docenilam jakie mam zdrowe dzieci.

Nie wiem czy na dobrym watku napisalam, ale w koncu o zdrowiu :-D

p.s. a babce cala ciaze lekarz wciskal ze dziecko sie slicznie usmiecha na kazdym usg, a tu urodzila sie z rozszczepem. Normalnie lekarze do zabicia :crazy:

Co do alergi to mowilam wam wczoraj ze testy od 5 lat u nas. Chcialam rok temu zrobic Julce, musialysmy czekac do teraz.

Słuchaj sa jakies metody polegajace na rozkruszeniu kosci w celu inicjacji zrastania czy ta babka szukala takich metod? tego sie chyba nie robi w polsce i robi sie to przy pomocy metody laparoskopowej! niech poszuka, niech nie obcinaja mu nogi to zawsze zdarza zrobic!

reklama
o dzięki ci dobra kobieto!!! nawet nei wiesz jak mi pomogłaś.
Jak byłam ostatnio na szczepieniu, a było to już z półtora tygodnia temu lekarka kazął ami kupic krem do pyszczka, bo sucha skórka (mlody się mlekiem zalewa cąly i mu się wysuszają poliki) i kurcze powiedziala jakąs nazwę, ja 4 razy powtorzyłam, a w domu z anic nie moglam sobie przypomniec nic poza tym,z ę brzmiała dziwnie. Przeszukiwałam internet i nic nie mogłam znaleźć. A teraz patrzę i mnie olśnilo!!!! elo-baza. Klapka w mózgu mi się otworzyła! drogie to? domyślam się, ze w aptece?

Ciesze się, że moje posty na coś komuś się przydały :-) Ale Elo-baza jakoś nam nie przypasowała - przynajmniej do buzi. Mam wrazenie ze nie polepsza, a tylko mocno natłuszcza, po czym wychodzą dodatkowo potówki. Jak wam też nie przypasuje to polecam jednak Emolium - krem specjalny - apteka - cena cos ponad 20 PLN ale wg mnie warto.

Póki co kąpiemy w Oilatum(codziennie) i smarujemy Oilatum min 2 razy dziennie a do tego mamy taki irlandzki specyfik któy jak juz pisałam cuda działa
Nam lekarka przede wszystkim zaleciła zrobienie testu z krwi na IgE białka krowiego które ma wykazać czy młoda ma skazę. Jeśli stan skóry nie bedzie sie pogarszał a mała nadal bedzie pogodna, ładnie spała, przybierała itd to mamy tylko dbac o tą skórę i zachować podstawowe środki ostrożności przy AZS. Zadnych sterydów póki co bo wg naszej lekarki po sterydach owszem skóa sie poprawia momentalnie i tak samo szybko wraca do wcześniejszego stanu jak tylko przestanie sie stosowac te maści..

nefretete
A ty robiłaś tą próbe na białko..?

Oilantum to praktycznie to samo co Emolium. Seria Emolium jest niby troche tańsza, ale dosłownie o grosze ;-) Co dziwne, dostaliśmy zakaz uzywania zwykłej oliwki. Już kilka razy słyszałam o przypadkach w których padiatra odradzał oliwki . Ciekawe.. :eek:
Póki co jem przytwory mleczne i nie zmianiłam mleka. Kremiki praktycznie idealnie wygładziły całą buźke i ciałko. Badań na Ige nam jeszcze nie zlecała i też nie słyszałam aby zlecali je tak małym dzieciom. Próby też nie robiłam. Jak sytuacja się pogorszy, to wtedy będziemy działać dalej i prosić o badania. Boje się, że jak teraz odstawie produkty mleczne i zmienie jej mleko, to bedziemy miały problem z alergiami juz cały czas. Z tego co wiem, lekarze zbyt pochopnie diagnozują skaze białkową, bo po prostu łatwiej jest zwalić problem na mleko.
Wiec, dokładnie tak jak wy, jak dobrze mała bedzie przybierać i kremiki będą działać nic wiecej nie robimy.
A tak moim prywatnym zdaniem, to okres grzewczy pewnie też ma duży udział w stanie skórki, wiec byle do wiosny :-)

Ciesze się, że moje posty na coś komuś się przydały :-) Ale Elo-baza jakoś nam nie przypasowała - przynajmniej do buzi. Mam wrazenie ze nie polepsza, a tylko mocno natłuszcza, po czym wychodzą dodatkowo potówki. Jak wam też nie przypasuje to polecam jednak Emolium - krem specjalny - apteka - cena cos ponad 20 PLN ale wg mnie warto.
U mnie natomiast emolium sie nei sprawdza ani specjalne ani zwykłe
Jeśłi chodzi o diagnostykę, nigdy nie czekam aż lekarz łąskawie da skierowanie na NFZ, tylko idę i płacę i mam szybko, a wiadomo im szybsza diagnoza, tym postępowanie właściwse a rokowania lepsze..
ja Iza bylam równiez prywatnie u 2 lekarzy i powiedzili mi dokładnie to smao. Malo tego dostałam skierowanie do sanatorium w Szklarskiej Porębie i jak dostałam miejsce to na skierowaniu bylo napisane, ze zostaje przyjęty jedynie na pobyt i badania lekarskie, bo na laboratoryjne jest za mały. A miał wtedy 1,5 roku.

Dziunka
ja każdego dnia dziękuję, zę moje dzieci urodzily sie i nadal są zdrowe.

Kilolku ja oczywiscie tez jestem szczesliwa ze dzieci zdrowe ale wczoraj to we mnie uderzylo z podwojna sila :tak:

Ja zrobiłam w sobotę rogaliki z ciasta francuskiego z powidłami.W cieście nie było ani jajka ani mleka (info z opakowania) i cholerka wyskoczyły krostki.I teraz pytanie czy to po tym cieście czy po powidłach?

Dzwonię do alergologa i jak zwykle damessy nie odbieraja telefonów w rejestracji, zaraz mnie coś trafi.

Dzis ide do lekarza z mala bo sie podziebila i ma katarek, tylko taki gesty i ciezko go wydostac....i krzyk przy tym oczywiscie straszny.....i kaszle w nocy...tylko nier wiem czy to nie od tego, ze moze jak lezy plasko w nocy to splywa jej to do gardelka....i jeszcze ta wysypka na buzi... ciekawa jestem co mi powie, bo jak mnie zbedzie to sie wsciekne.....:confused2:

Dzis ide do lekarza z mala bo sie podziebila i ma katarek, tylko taki gesty i ciezko go wydostac....i krzyk przy tym oczywiscie straszny.....i kaszle w nocy...tylko nier wiem czy to nie od tego, ze moze jak lezy plasko w nocy to splywa jej to do gardelka....i jeszcze ta wysypka na buzi... ciekawa jestem co mi powie, bo jak mnie zbedzie to sie wsciekne.....:confused2:

U mnie to samo - bez wysypki ;-) katar siedzi bardzo gleboko, czasem Asia zakaszle, bo katar splywa do gardelka. Jak rano wyciagam frida katarek to krzyk jest taki jakbym ja mordowala :zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y: co ciekawe w dzien nie ma kataru-szczegolnie jak jestesmy na dworzu, za to wieczorem i rano tak.

reklama
U mnie to samo - bez wysypki ;-) katar siedzi bardzo gleboko, czasem Asia zakaszle, bo katar splywa do gardelka. Jak rano wyciagam frida katarek to krzyk jest taki jakbym ja mordowala :zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y: co ciekawe w dzien nie ma kataru-szczegolnie jak jestesmy na dworzu, za to wieczorem i rano tak.
ja dzis zatrudnilam D do wyciagania, bo wiadomo, facet ma wieksza pare w plucach....i wyciagnal jej takie geste i zolte kozy....bidulka moja....plakala strasznie, ale wcale sie nie dziwie, bo mi by sie tez to nie podobalo...a jak jej teraz zaczela wychodzic ta wysypka za uszkami i ma tak taka chropowata i sucha skore to zaczynam sie zastanawic czy nie ma czasem skazy bialkowej, ale zobacze co lekarz powie

Do góry