reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

zdrowie naszych maluszków ( kolki i inne dolegliwości)

Zapomnialam wczoraj Wam napisac, ze ja juz nie przejmuje sie pierdołami typu dziurka w brodzie mojej corki, jej chlustanie i nie zadaje juz sobie pytan czy bedzie miala odstajace uszy czy wysunieta gorna szczeke. Mam to w nosie po wczorajszej imprezie...
Byla tam babka, tak chodzila przybita caly czas, nie wiedzialam o co chodzi, mowie dziwna jakas. Potem sie okazalo, ze jej synek jadac na deskorolce wyworcil sie i zlamal biodro. Juz ktorys miesiac w gipsie, a wczoraj byli na badaniach okazalo sie ze nic sie juz nie da zrobic, biodro sie nie zroslo i bedzie amputacja nogi :-:)-:)-( chlopiec moze 8 lat :-:)-:)-( i to przez glupia deskorolke...
Byla tez dziewczynka 2-letnia ktora urodzila sie z roszczepem podniebienia i wargi. Teraz nic prawie nie bylo widac, jest po 2 operacjach i jeszcze czeka ja rekonstrukcja dziasla gornego. Fajne, zywe sreberko doslownie :-) ale biedulka sie nacierpiala bo co zjadla to chlustala, musieli byc przy niej przytomni 24 h na dobe. I chlustanie mojej corki to jest pikus przy jej. I nie bylo nawet mowy o rozszerzaniu menu, dopiero od niedawna zaczela jesc cos innego niz mleko.

Mowie Wam, wczoraj docenilam jakie mam zdrowe dzieci.

Nie wiem czy na dobrym watku napisalam, ale w koncu o zdrowiu :-D

p.s. a babce cala ciaze lekarz wciskal ze dziecko sie slicznie usmiecha na kazdym usg, a tu urodzila sie z rozszczepem. Normalnie lekarze do zabicia :crazy:

Co do alergi to mowilam wam wczoraj ze testy od 5 lat u nas. Chcialam rok temu zrobic Julce, musialysmy czekac do teraz.

Słuchaj sa jakies metody polegajace na rozkruszeniu kosci w celu inicjacji zrastania czy ta babka szukala takich metod? tego sie chyba nie robi w polsce i robi sie to przy pomocy metody laparoskopowej! niech poszuka, niech nie obcinaja mu nogi to zawsze zdarza zrobic!

reklama
o dzięki ci dobra kobieto!!! nawet nei wiesz jak mi pomogłaś.
Jak byłam ostatnio na szczepieniu, a było to już z półtora tygodnia temu lekarka kazął ami kupic krem do pyszczka, bo sucha skórka (mlody się mlekiem zalewa cąly i mu się wysuszają poliki) i kurcze powiedziala jakąs nazwę, ja 4 razy powtorzyłam, a w domu z anic nie moglam sobie przypomniec nic poza tym,z ę brzmiała dziwnie. Przeszukiwałam internet i nic nie mogłam znaleźć. A teraz patrzę i mnie olśnilo!!!! elo-baza. Klapka w mózgu mi się otworzyła! drogie to? domyślam się, ze w aptece?

Ciesze się, że moje posty na coś komuś się przydały :-) Ale Elo-baza jakoś nam nie przypasowała - przynajmniej do buzi. Mam wrazenie ze nie polepsza, a tylko mocno natłuszcza, po czym wychodzą dodatkowo potówki. Jak wam też nie przypasuje to polecam jednak Emolium - krem specjalny - apteka - cena cos ponad 20 PLN ale wg mnie warto.

Póki co kąpiemy w Oilatum(codziennie) i smarujemy Oilatum min 2 razy dziennie a do tego mamy taki irlandzki specyfik któy jak juz pisałam cuda działa
Nam lekarka przede wszystkim zaleciła zrobienie testu z krwi na IgE białka krowiego które ma wykazać czy młoda ma skazę. Jeśli stan skóry nie bedzie sie pogarszał a mała nadal bedzie pogodna, ładnie spała, przybierała itd to mamy tylko dbac o tą skórę i zachować podstawowe środki ostrożności przy AZS. Zadnych sterydów póki co bo wg naszej lekarki po sterydach owszem skóa sie poprawia momentalnie i tak samo szybko wraca do wcześniejszego stanu jak tylko przestanie sie stosowac te maści..

nefretete
A ty robiłaś tą próbe na białko..?

Oilantum to praktycznie to samo co Emolium. Seria Emolium jest niby troche tańsza, ale dosłownie o grosze ;-) Co dziwne, dostaliśmy zakaz uzywania zwykłej oliwki. Już kilka razy słyszałam o przypadkach w których padiatra odradzał oliwki . Ciekawe.. :eek:
Póki co jem przytwory mleczne i nie zmianiłam mleka. Kremiki praktycznie idealnie wygładziły całą buźke i ciałko. Badań na Ige nam jeszcze nie zlecała i też nie słyszałam aby zlecali je tak małym dzieciom. Próby też nie robiłam. Jak sytuacja się pogorszy, to wtedy będziemy działać dalej i prosić o badania. Boje się, że jak teraz odstawie produkty mleczne i zmienie jej mleko, to bedziemy miały problem z alergiami juz cały czas. Z tego co wiem, lekarze zbyt pochopnie diagnozują skaze białkową, bo po prostu łatwiej jest zwalić problem na mleko.
Wiec, dokładnie tak jak wy, jak dobrze mała bedzie przybierać i kremiki będą działać nic wiecej nie robimy.
A tak moim prywatnym zdaniem, to okres grzewczy pewnie też ma duży udział w stanie skórki, wiec byle do wiosny :-)

Ciesze się, że moje posty na coś komuś się przydały :-) Ale Elo-baza jakoś nam nie przypasowała - przynajmniej do buzi. Mam wrazenie ze nie polepsza, a tylko mocno natłuszcza, po czym wychodzą dodatkowo potówki. Jak wam też nie przypasuje to polecam jednak Emolium - krem specjalny - apteka - cena cos ponad 20 PLN ale wg mnie warto.
U mnie natomiast emolium sie nei sprawdza ani specjalne ani zwykłe
Jeśłi chodzi o diagnostykę, nigdy nie czekam aż lekarz łąskawie da skierowanie na NFZ, tylko idę i płacę i mam szybko, a wiadomo im szybsza diagnoza, tym postępowanie właściwse a rokowania lepsze..
ja Iza bylam równiez prywatnie u 2 lekarzy i powiedzili mi dokładnie to smao. Malo tego dostałam skierowanie do sanatorium w Szklarskiej Porębie i jak dostałam miejsce to na skierowaniu bylo napisane, ze zostaje przyjęty jedynie na pobyt i badania lekarskie, bo na laboratoryjne jest za mały. A miał wtedy 1,5 roku.

Dziunka
ja każdego dnia dziękuję, zę moje dzieci urodzily sie i nadal są zdrowe.

Kilolku ja oczywiscie tez jestem szczesliwa ze dzieci zdrowe ale wczoraj to we mnie uderzylo z podwojna sila :tak:

Ja zrobiłam w sobotę rogaliki z ciasta francuskiego z powidłami.W cieście nie było ani jajka ani mleka (info z opakowania) i cholerka wyskoczyły krostki.I teraz pytanie czy to po tym cieście czy po powidłach?

Dzwonię do alergologa i jak zwykle damessy nie odbieraja telefonów w rejestracji, zaraz mnie coś trafi.

Dzis ide do lekarza z mala bo sie podziebila i ma katarek, tylko taki gesty i ciezko go wydostac....i krzyk przy tym oczywiscie straszny.....i kaszle w nocy...tylko nier wiem czy to nie od tego, ze moze jak lezy plasko w nocy to splywa jej to do gardelka....i jeszcze ta wysypka na buzi... ciekawa jestem co mi powie, bo jak mnie zbedzie to sie wsciekne.....:confused2:

Dzis ide do lekarza z mala bo sie podziebila i ma katarek, tylko taki gesty i ciezko go wydostac....i krzyk przy tym oczywiscie straszny.....i kaszle w nocy...tylko nier wiem czy to nie od tego, ze moze jak lezy plasko w nocy to splywa jej to do gardelka....i jeszcze ta wysypka na buzi... ciekawa jestem co mi powie, bo jak mnie zbedzie to sie wsciekne.....:confused2:

U mnie to samo - bez wysypki ;-) katar siedzi bardzo gleboko, czasem Asia zakaszle, bo katar splywa do gardelka. Jak rano wyciagam frida katarek to krzyk jest taki jakbym ja mordowala :zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y: co ciekawe w dzien nie ma kataru-szczegolnie jak jestesmy na dworzu, za to wieczorem i rano tak.

reklama
U mnie to samo - bez wysypki ;-) katar siedzi bardzo gleboko, czasem Asia zakaszle, bo katar splywa do gardelka. Jak rano wyciagam frida katarek to krzyk jest taki jakbym ja mordowala :zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y: co ciekawe w dzien nie ma kataru-szczegolnie jak jestesmy na dworzu, za to wieczorem i rano tak.
ja dzis zatrudnilam D do wyciagania, bo wiadomo, facet ma wieksza pare w plucach....i wyciagnal jej takie geste i zolte kozy....bidulka moja....plakala strasznie, ale wcale sie nie dziwie, bo mi by sie tez to nie podobalo...a jak jej teraz zaczela wychodzic ta wysypka za uszkami i ma tak taka chropowata i sucha skore to zaczynam sie zastanawic czy nie ma czasem skazy bialkowej, ale zobacze co lekarz powie

Do góry