reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

zdrowie naszych maluszków ( kolki i inne dolegliwości)

U nas buźka też się mocno wysuszała od mleka, bo mała ma całe poliki wysmarowane przy jedzeniu. Pomaga maść bepanthen i to wystarczy raz na 2-3 dni posmarować.

reklama
Elo-baza w aptece 14zl ;-)
dzięki

A to ciekawe co piszesz bo tutaj na śląsku lekarka zaleciła a laboratorium wykonuje i nikt nic nawet nie mruknął...:unsure:
ja raz chciałam zrobic prywatnie, sama w laboratorium i mimo, że zapłaciłabym za to 180zł to babki tam pracujące odradziły mi, bo powiedziały, ze i tak nie będę wiedział czy wynik jest prawdziwy czy nie.

U nas buźka też się mocno wysuszała od mleka, bo mała ma całe poliki wysmarowane przy jedzeniu. Pomaga maść bepanthen i to wystarczy raz na 2-3 dni posmarować.
tez wypróbuję, dzięki

...
ja raz chciałam zrobic prywatnie, sama w laboratorium i mimo, że zapłaciłabym za to 180zł to babki tam pracujące odradziły mi, bo powiedziały, ze i tak nie będę wiedział czy wynik jest prawdziwy czy nie.
...
IIILLLEEEE???? :szok:
Ja 45zł zapłaciłam za badanie w jednym z najlepszych laboratoriów na całym śląsku....!!! I nikt nic nie mówił...

P.S
A dlaczego niby jak wczesnie robi sie to badanie to moze wyjsc niewiarygodne..?

IIILLLEEEE???? :szok:
Ja 45zł zapłaciłam za badanie w jednym z najlepszych laboratoriów na całym śląsku....!!! I nikt nic nie mówił...

P.S
A dlaczego niby jak wczesnie robi sie to badanie to moze wyjsc niewiarygodne..?
bo to zalezy od odczynników. Niektóre są słabsze i wtedy badania są tańsze. Dla dorosłych jesli nie mają rozległych alergii moga być ale dla dzieci sie nie nadają. Mojemu mężowi takie nie wychodzą. I musi robić na droższych. Z resztą u nas te tanie są tylko okresowo w przychodzniach, w laboratorium czy w spzitalu się tego nie zrobi.
Ale też moze być tak, ze u Was po prostu jest taniej.
A dlaczego to dokładnie nie wiem, ale oszukam...

kurcze mary nie mogę znaleźć dlaczego sa niewiarygodne.
Generalnie to widzę, ze zdania na ten temat sa podzielone.
Ale znalazłam, ze cena badania zalezy od laboratorium i waha się od 30 do 200zł

Wracajac do badan o ktorych pisze Mary- nie wydaje wam sie ze skoro mozna robic je takim malym dzieciom to lekarze, ktorzy podejrzewaja skaze w pierwszej kolejnosci powinni je zlecac a dopiero pozniej wypsisyac recepty na mleko?? Ja slyszalam ze testy na alergie mozna robic dzieciom chyba powyzej 3 lat :confused2:

Mary a jaka nazwe ma te badanie??

Wracajac do badan o ktorych pisze Mary- nie wydaje wam sie ze skoro mozna robic je takim malym dzieciom to lekarze, ktorzy podejrzewaja skaze w pierwszej kolejnosci powinni je zlecac a dopiero pozniej wypsisyac recepty na mleko?? Ja slyszalam ze testy na alergie mozna robic dzieciom chyba powyzej 3 lat :confused2:

Mary a jaka nazwe ma te badanie??
no właśnie to rozważamy, ze niektorzy lekarze widza sens tych badań a inni nie, bo twierdzą, ze u tak małych dzieci są niemiarodajne.
Jest to ige specyficzne.
Niespecyficzne można zrobić i nie wiedzieć czemu one sa miarodajne, ale przy niespecyficznym wiemy tylko, ze dziecko ma kontakt z jakimś alergenem ale nie wiemy z jakim

Zapomnialam wczoraj Wam napisac, ze ja juz nie przejmuje sie pierdołami typu dziurka w brodzie mojej corki, jej chlustanie i nie zadaje juz sobie pytan czy bedzie miala odstajace uszy czy wysunieta gorna szczeke. Mam to w nosie po wczorajszej imprezie...
Byla tam babka, tak chodzila przybita caly czas, nie wiedzialam o co chodzi, mowie dziwna jakas. Potem sie okazalo, ze jej synek jadac na deskorolce wyworcil sie i zlamal biodro. Juz ktorys miesiac w gipsie, a wczoraj byli na badaniach okazalo sie ze nic sie juz nie da zrobic, biodro sie nie zroslo i bedzie amputacja nogi :-:)-:)-( chlopiec moze 8 lat :-:)-:)-( i to przez glupia deskorolke...
Byla tez dziewczynka 2-letnia ktora urodzila sie z roszczepem podniebienia i wargi. Teraz nic prawie nie bylo widac, jest po 2 operacjach i jeszcze czeka ja rekonstrukcja dziasla gornego. Fajne, zywe sreberko doslownie :-) ale biedulka sie nacierpiala bo co zjadla to chlustala, musieli byc przy niej przytomni 24 h na dobe. I chlustanie mojej corki to jest pikus przy jej. I nie bylo nawet mowy o rozszerzaniu menu, dopiero od niedawna zaczela jesc cos innego niz mleko.

Mowie Wam, wczoraj docenilam jakie mam zdrowe dzieci.

Nie wiem czy na dobrym watku napisalam, ale w koncu o zdrowiu :-D

p.s. a babce cala ciaze lekarz wciskal ze dziecko sie slicznie usmiecha na kazdym usg, a tu urodzila sie z rozszczepem. Normalnie lekarze do zabicia :crazy:

Co do alergi to mowilam wam wczoraj ze testy od 5 lat u nas. Chcialam rok temu zrobic Julce, musialysmy czekac do teraz.

reklama
mi z Elą też lekarz kazał czekać aż skonczy 3 lata, ale ja miałąm to gdzieś, i jak miała 8 miesięcy poszłam z nią do labolatorium za pieniądze, sama wybrałam jakie alergeny badamy, wydałam na to 100 zł i potwerdziłam sobie, że mamy problem z mlekiem i jajkiem kurzym. nie wiem, na co miałabym czekać :no:
Jeśłi chodzi o diagnostykę, nigdy nie czekam aż lekarz łąskawie da skierowanie na NFZ, tylko idę i płacę i mam szybko, a wiadomo im szybsza diagnoza, tym postępowanie właściwse a rokowania lepsze..

a swoją drogą alergolodzy działąją tak samo na oślep jak diabetolodzy - przy cukrzycy ciążowej też tak było, że każdy lekarz zalecał inne postępowanie i kierował się innymi normami...
medycyna nie jest nauką ścisłą:confused2:

Do góry