reklama
kilolek
podwójna listopadowa mama
dziękiElo-baza w aptece 14zl ;-)
ja raz chciałam zrobic prywatnie, sama w laboratorium i mimo, że zapłaciłabym za to 180zł to babki tam pracujące odradziły mi, bo powiedziały, ze i tak nie będę wiedział czy wynik jest prawdziwy czy nie.A to ciekawe co piszesz bo tutaj na śląsku lekarka zaleciła a laboratorium wykonuje i nikt nic nawet nie mruknął...
tez wypróbuję, dziękiU nas buźka też się mocno wysuszała od mleka, bo mała ma całe poliki wysmarowane przy jedzeniu. Pomaga maść bepanthen i to wystarczy raz na 2-3 dni posmarować.
mary__mary
BorySoniowa Mamusia :)
IIILLLEEEE????...
ja raz chciałam zrobic prywatnie, sama w laboratorium i mimo, że zapłaciłabym za to 180zł to babki tam pracujące odradziły mi, bo powiedziały, ze i tak nie będę wiedział czy wynik jest prawdziwy czy nie.
...
Ja 45zł zapłaciłam za badanie w jednym z najlepszych laboratoriów na całym śląsku....!!! I nikt nic nie mówił...
P.S
A dlaczego niby jak wczesnie robi sie to badanie to moze wyjsc niewiarygodne..?
kilolek
bo to zalezy od odczynników. Niektóre są słabsze i wtedy badania są tańsze. Dla dorosłych jesli nie mają rozległych alergii moga być ale dla dzieci sie nie nadają. Mojemu mężowi takie nie wychodzą. I musi robić na droższych. Z resztą u nas te tanie są tylko okresowo w przychodzniach, w laboratorium czy w spzitalu się tego nie zrobi.IIILLLEEEE????
Ja 45zł zapłaciłam za badanie w jednym z najlepszych laboratoriów na całym śląsku....!!! I nikt nic nie mówił...
P.S
A dlaczego niby jak wczesnie robi sie to badanie to moze wyjsc niewiarygodne..?
Ale też moze być tak, ze u Was po prostu jest taniej.
A dlaczego to dokładnie nie wiem, ale oszukam...
mary__mary
BorySoniowa Mamusia :)
niezła rozbieżność...kurcze mary nie mogę znaleźć dlaczego sa niewiarygodne.
Generalnie to widzę, ze zdania na ten temat sa podzielone.
Ale znalazłam, ze cena badania zalezy od laboratorium i waha się od 30 do 200zł
Wracajac do badan o ktorych pisze Mary- nie wydaje wam sie ze skoro mozna robic je takim malym dzieciom to lekarze, ktorzy podejrzewaja skaze w pierwszej kolejnosci powinni je zlecac a dopiero pozniej wypsisyac recepty na mleko?? Ja slyszalam ze testy na alergie mozna robic dzieciom chyba powyzej 3 lat
Mary a jaka nazwe ma te badanie??
kilolek
no właśnie to rozważamy, ze niektorzy lekarze widza sens tych badań a inni nie, bo twierdzą, ze u tak małych dzieci są niemiarodajne.Wracajac do badan o ktorych pisze Mary- nie wydaje wam sie ze skoro mozna robic je takim malym dzieciom to lekarze, ktorzy podejrzewaja skaze w pierwszej kolejnosci powinni je zlecac a dopiero pozniej wypsisyac recepty na mleko?? Ja slyszalam ze testy na alergie mozna robic dzieciom chyba powyzej 3 lat
Jest to ige specyficzne.
Niespecyficzne można zrobić i nie wiedzieć czemu one sa miarodajne, ale przy niespecyficznym wiemy tylko, ze dziecko ma kontakt z jakimś alergenem ale nie wiemy z jakim
D
dziunka24.
Gość
Zapomnialam wczoraj Wam napisac, ze ja juz nie przejmuje sie pierdołami typu dziurka w brodzie mojej corki, jej chlustanie i nie zadaje juz sobie pytan czy bedzie miala odstajace uszy czy wysunieta gorna szczeke. Mam to w nosie po wczorajszej imprezie...
Byla tam babka, tak chodzila przybita caly czas, nie wiedzialam o co chodzi, mowie dziwna jakas. Potem sie okazalo, ze jej synek jadac na deskorolce wyworcil sie i zlamal biodro. Juz ktorys miesiac w gipsie, a wczoraj byli na badaniach okazalo sie ze nic sie juz nie da zrobic, biodro sie nie zroslo i bedzie amputacja nogi :---( chlopiec moze 8 lat :---( i to przez glupia deskorolke...
Byla tez dziewczynka 2-letnia ktora urodzila sie z roszczepem podniebienia i wargi. Teraz nic prawie nie bylo widac, jest po 2 operacjach i jeszcze czeka ja rekonstrukcja dziasla gornego. Fajne, zywe sreberko doslownie :-) ale biedulka sie nacierpiala bo co zjadla to chlustala, musieli byc przy niej przytomni 24 h na dobe. I chlustanie mojej corki to jest pikus przy jej. I nie bylo nawet mowy o rozszerzaniu menu, dopiero od niedawna zaczela jesc cos innego niz mleko.
Mowie Wam, wczoraj docenilam jakie mam zdrowe dzieci.
Nie wiem czy na dobrym watku napisalam, ale w koncu o zdrowiu
p.s. a babce cala ciaze lekarz wciskal ze dziecko sie slicznie usmiecha na kazdym usg, a tu urodzila sie z rozszczepem. Normalnie lekarze do zabicia
Co do alergi to mowilam wam wczoraj ze testy od 5 lat u nas. Chcialam rok temu zrobic Julce, musialysmy czekac do teraz.
Byla tam babka, tak chodzila przybita caly czas, nie wiedzialam o co chodzi, mowie dziwna jakas. Potem sie okazalo, ze jej synek jadac na deskorolce wyworcil sie i zlamal biodro. Juz ktorys miesiac w gipsie, a wczoraj byli na badaniach okazalo sie ze nic sie juz nie da zrobic, biodro sie nie zroslo i bedzie amputacja nogi :---( chlopiec moze 8 lat :---( i to przez glupia deskorolke...
Byla tez dziewczynka 2-letnia ktora urodzila sie z roszczepem podniebienia i wargi. Teraz nic prawie nie bylo widac, jest po 2 operacjach i jeszcze czeka ja rekonstrukcja dziasla gornego. Fajne, zywe sreberko doslownie :-) ale biedulka sie nacierpiala bo co zjadla to chlustala, musieli byc przy niej przytomni 24 h na dobe. I chlustanie mojej corki to jest pikus przy jej. I nie bylo nawet mowy o rozszerzaniu menu, dopiero od niedawna zaczela jesc cos innego niz mleko.
Mowie Wam, wczoraj docenilam jakie mam zdrowe dzieci.
Nie wiem czy na dobrym watku napisalam, ale w koncu o zdrowiu
p.s. a babce cala ciaze lekarz wciskal ze dziecko sie slicznie usmiecha na kazdym usg, a tu urodzila sie z rozszczepem. Normalnie lekarze do zabicia
Co do alergi to mowilam wam wczoraj ze testy od 5 lat u nas. Chcialam rok temu zrobic Julce, musialysmy czekac do teraz.
reklama
mi z Elą też lekarz kazał czekać aż skonczy 3 lata, ale ja miałąm to gdzieś, i jak miała 8 miesięcy poszłam z nią do labolatorium za pieniądze, sama wybrałam jakie alergeny badamy, wydałam na to 100 zł i potwerdziłam sobie, że mamy problem z mlekiem i jajkiem kurzym. nie wiem, na co miałabym czekać
Jeśłi chodzi o diagnostykę, nigdy nie czekam aż lekarz łąskawie da skierowanie na NFZ, tylko idę i płacę i mam szybko, a wiadomo im szybsza diagnoza, tym postępowanie właściwse a rokowania lepsze..
a swoją drogą alergolodzy działąją tak samo na oślep jak diabetolodzy - przy cukrzycy ciążowej też tak było, że każdy lekarz zalecał inne postępowanie i kierował się innymi normami...
medycyna nie jest nauką ścisłą
Jeśłi chodzi o diagnostykę, nigdy nie czekam aż lekarz łąskawie da skierowanie na NFZ, tylko idę i płacę i mam szybko, a wiadomo im szybsza diagnoza, tym postępowanie właściwse a rokowania lepsze..
a swoją drogą alergolodzy działąją tak samo na oślep jak diabetolodzy - przy cukrzycy ciążowej też tak było, że każdy lekarz zalecał inne postępowanie i kierował się innymi normami...
medycyna nie jest nauką ścisłą
Podziel się: