reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

zdrowie naszych maluszków ( kolki i inne dolegliwości)

Czy jakis dzieciaczek (poza moją Sonią) ma zdaignozowane Atopowe Zapalenie Skóry..?
Jak leczenie, zmiany, postepy...? Komentarze lekarzy..>?

My mamy podejrzenie. Mała miała brzydką buzie, główke, kolanka, łokcie... i długo jeszcze by wymieniać :zawstydzona/y:
Prawie całą serie Emolium kupiliśmy (100 PLN :eek: ) ale na razie pomaga. Krem specjalny (do buzi) + płyn do kąpieli + balsamik do ciała. Bardzo polecam, po paru dniach stosowania bardzo się polepszyło.
Za to Elo-baza zupełnie nie działa.
Mojej diety, ani mleka na razie nie zmieniłam, ale dostałam recepte na pepti (dokarmiana jest modyfikowanym 100ml na dobe)
A co wy stosujecie? sterydy? mam nadzieje ze moja sie obejdzie bez tego :-(

reklama
A jeżeli chodzi o kupki. Nie wiem czy próbowałyście metody śliwek lub moreli suszonych. Ja karmie piersią i jak tylko mała przez dłuższy czas nie robi kupki, to wystarczy ze zjem ich troche (owoców, nie kup :-D) i nastepnego dnia jest wielkie kupsko, a nawet w nastepne dni pod rząd.

A jeżeli chodzi o kupki. Nie wiem czy próbowałyście metody śliwek lub moreli suszonych. Ja karmie piersią i jak tylko mała przez dłuższy czas nie robi kupki, to wystarczy ze zjem ich troche (owoców, nie kup :-D) i nastepnego dnia jest wielkie kupsko, a nawet w nastepne dni pod rząd.

Ja też wyczytałam o tym magicznym sposobie i w święta, gdy w sklepach było mnóstwo suszu zaopatrzyłam się chyba w kg tych sliwek i efektu zero, ani na mnie nie podziałały ani na synka.
Jeżeli chodzi o czopek to raz włożyłam i jeszcze pieluchy nie zdążyłam zapiąć i kupa poszła, tylko podrażnił pupcię i niunio chyba go chciał wypchnąć i kupkę tez przy okazji puścił. Innym razem włożyłam chyba po 4 dniach nie robienia kupy i po czopku żadnej reakcji. Ale u na skupa raz na tydzień to norma. Chociaż w ostatnich dniach robi co 4, co 2, dziś 4 dzieńbez kupy ale ja nic nie robię bo may tak ma, czekamy...

o dzięki ci dobra kobieto!!! nawet nei wiesz jak mi pomogłaś.
Jak byłam ostatnio na szczepieniu, a było to już z półtora tygodnia temu lekarka kazął ami kupic krem do pyszczka, bo sucha skórka (mlody się mlekiem zalewa cąly i mu się wysuszają poliki) i kurcze powiedziala jakąs nazwę, ja 4 razy powtorzyłam, a w domu z anic nie moglam sobie przypomniec nic poza tym,z ę brzmiała dziwnie. Przeszukiwałam internet i nic nie mogłam znaleźć. A teraz patrzę i mnie olśnilo!!!! elo-baza. Klapka w mózgu mi się otworzyła! drogie to? domyślam się, ze w aptece?

moze nie zdazyl sie rozpuscic, on jakos dziala od 15 do 60 minut:tak: a poza tym mary chyba kiedys pisala ze czopek podraznia nerw czy cos takiego
Ja? :eek:
Nie. Nie tym razem :-p

Mnie się też tak dwa razy zdarzyło, ze kupa poszło, a w środku cały czopek:eek:. Ale nie wiem o co kaman:confused::zawstydzona/y:
Teoretycznie czopek sie rozpuszcza i wtedy działa ale z wlasnego (nie dzidzi) doświadczenia wiem że czasem wystarczy odrobina tego rozpuszczonego czopka żeby zaszła cała reakcja mimo ze ma sie wrazenie ze czopek wrócił w całości.... U mnie np czopek (za każdym razem) zadziałał po 5-10min a napewno natura sama by sie tym nie zajęła w tych konkretnych sytuacjach.

My mamy podejrzenie. Mała miała brzydką buzie, główke, kolanka, łokcie... i długo jeszcze by wymieniać :zawstydzona/y:
Prawie całą serie Emolium kupiliśmy (100 PLN :eek: ) ale na razie pomaga. Krem specjalny (do buzi) + płyn do kąpieli + balsamik do ciała. Bardzo polecam, po paru dniach stosowania bardzo się polepszyło.
Mojej diety, ani mleka na razie nie zmieniłam, ale dostałam recepte na pepti (dokarmiana jest modyfikowanym 100ml na dobe)
A co wy stosujecie? sterydy? mam nadzieje ze moja sie obejdzie bez tego :-(
Póki co kąpiemy w Oilatum(codziennie) i smarujemy Oilatum min 2 razy dziennie a do tego mamy taki irlandzki specyfik któy jak juz pisałam cuda działa ;-)
Nam lekarka przede wszystkim zaleciła zrobienie testu z krwi na IgE białka krowiego które ma wykazać czy młoda ma skazę. Jeśli stan skóry nie bedzie sie pogarszał a mała nadal bedzie pogodna, ładnie spała, przybierała itd to mamy tylko dbac o tą skórę i zachować podstawowe środki ostrożności przy AZS. Zadnych sterydów póki co bo wg naszej lekarki po sterydach owszem skóa sie poprawia momentalnie i tak samo szybko wraca do wcześniejszego stanu jak tylko przestanie sie stosowac te maści..

nefretete
A ty robiłaś tą próbe na białko..?

Póki co kąpiemy w Oilatum(codziennie) i smarujemy Oilatum min 2 razy dziennie a do tego mamy taki irlandzki specyfik któy jak juz pisałam cuda działa ;-)
Nam lekarka przede wszystkim zaleciła zrobienie testu z krwi na IgE białka krowiego które ma wykazać czy młoda ma skazę. Jeśli stan skóry nie bedzie sie pogarszał a mała nadal bedzie pogodna, ładnie spała, przybierała itd to mamy tylko dbac o tą skórę i zachować podstawowe środki ostrożności przy AZS. Zadnych sterydów póki co bo wg naszej lekarki po sterydach owszem skóa sie poprawia momentalnie i tak samo szybko wraca do wcześniejszego stanu jak tylko przestanie sie stosowac te maści..

nefretete
A ty robiłaś tą próbe na białko..?
u nas ige specyficzne robią dopiero po skończeniu 2 lat, bo podobno wczesniej wychodzą przekłamane wyniki. Ale to dosłownie nigdzie tego nie zrobią.
W instytucie matki i dziecka mojemu Kubie dopiero teraz zrobili, a wczesniej działali po omacku. Ale to jest nasza chyba 6 przychodnia alergologiczna i wszystko dokładnie tak smao.

o dzięki ci dobra kobieto!!! nawet nei wiesz jak mi pomogłaś.
Jak byłam ostatnio na szczepieniu, a było to już z półtora tygodnia temu lekarka kazął ami kupic krem do pyszczka, bo sucha skórka (mlody się mlekiem zalewa cąly i mu się wysuszają poliki) i kurcze powiedziala jakąs nazwę, ja 4 razy powtorzyłam, a w domu z anic nie moglam sobie przypomniec nic poza tym,z ę brzmiała dziwnie. Przeszukiwałam internet i nic nie mogłam znaleźć. A teraz patrzę i mnie olśnilo!!!! elo-baza. Klapka w mózgu mi się otworzyła! drogie to? domyślam się, ze w aptece?

Elo-baza w aptece 14zl ;-)

reklama
u nas ige specyficzne robią dopiero po skończeniu 2 lat, bo podobno wczesniej wychodzą przekłamane wyniki. Ale to dosłownie nigdzie tego nie zrobią.
W instytucie matki i dziecka mojemu Kubie dopiero teraz zrobili, a wczesniej działali po omacku. Ale to jest nasza chyba 6 przychodnia alergologiczna i wszystko dokładnie tak smao.
A to ciekawe co piszesz bo tutaj na śląsku lekarka zaleciła a laboratorium wykonuje i nikt nic nawet nie mruknął...:unsure:

Do góry