reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zdrowie naszych maluszków ( kolki i inne dolegliwości)

reklama
a kierowanie dostałas od pediatry? czy ze szpitala?
czy ktos może wie, gdzie w Wawie można zrobić takie USG?

skierowanie mam od pediatry a w szpitalu wpisali malej w ksiazeczce zdrowia ze kontrolne usg glowy za 3 tyg a okulista za 2 tyg
nie wiem jak mieszkalam w Wa-wie to chodzilismy do LIM-u i tam robilism wszystkie badania

skierowanie mam od pediatry a w szpitalu wpisali malej w ksiazeczce zdrowia ze kontrolne usg glowy za 3 tyg a okulista za 2 tyg
nie wiem jak mieszkalam w Wa-wie to chodzilismy do LIM-u i tam robilism wszystkie badania

dzięki :confused2: no nie rozumiem, czemu ta moja pediatra twierdzi, że skierowanie na podstawie zalecen z wypisu ze szpitala nie leży z jej kompetencjach... znów schody z tą cholerną służbą zdrowia.. strasznie mnie to drażni :wściekła/y:

dzięki :confused2: no nie rozumiem, czemu ta moja pediatra twierdzi, że skierowanie na podstawie zalecen z wypisu ze szpitala nie leży z jej kompetencjach... znów schody z tą cholerną służbą zdrowia.. strasznie mnie to drażni :wściekła/y:

Wiesz, moze czeka na jakis pieniazek :sorry: moja pediatra na szczescie nie oszczedza na skierowaniach.

u nas pępuszek pewnie na dniach odpadnie! nie mogę się doczekać!

Dziewczyny poradźcie mi coś na problem z kupką. moja mała je tylko mleko modyfikowane i od soboty ma problem z kupką. pręży się, robi się czerwona, podkurcza nóżki, a kupka nie chce iść :( wczoraj i dziś poszła po masażu brzuszka! ładna, żółta, nie twarda, ale nie mogę patrzeć jak ona tak cierpi!
w aptece nic nam nie dali, bo mówią, że to za maleńkie dziecko. ewentualnie herbatką z kopru włoskiego kazali przepajać :(
brak mi już pomysłów jak pomóc Martynce :(

Gawit skoro kupka poszla i nie twarda to nie chyba nie zatwardzenie. Dzieci troche inaczej kupkaja po modyfikowanym. A jesli tak mocno cierpi to moze zmienic mleko na inne? A herbatke z kopru to nie wiem czy mozna dawac takim malenstwom. Chyba dopiero po pierwszym miesiacu zycia. Ja na Twoim miejscu zadzwonilabym do poloznej lub pediatry.

Gawit znam Twój problem - dziś mój Bunio też cisnął i nie chciało wyjść i też kompletnie nie wiedziałam co robić (mój jest i na modyfikowanym i na cycu trochę) też masowałam - skończyło się sporą kupą na moich spodniach, swetrze i poduszce a do tego cieszyłam się jak głupek, że się udało...
Ale lepszego sposobu niestety nie znam:-:)no:. Przyczyną może być mleko?! Raczej chyba nie...:eek:

Gawit znam Twój problem - dziś mój Bunio też cisnął i nie chciało wyjść i też kompletnie nie wiedziałam co robić (mój jest i na modyfikowanym i na cycu trochę) też masowałam - skończyło się sporą kupą na moich spodniach, swetrze i poduszce a do tego cieszyłam się jak głupek, że się udało...
Ale lepszego sposobu niestety nie znam:-:)no:. Przyczyną może być mleko?! Raczej chyba nie...:eek:

Mleko moze byc przyczyna, wierz mi :tak: znam sporo mamusiek, ktorym pediatra dobieral rozne mleka ze wzgledu na wzdecia i zaparcia:tak:

Urywek art znalezionego w necie, moze cos wam pomoze ;)
Uwaga na alergię

Niestety coraz więcej niemowląt cierpi na alergię pokarmową, najczęściej na białko mleka krowiego. Po wypiciu mleka modyfikowanego mogą mieć wzdęcia, bóle brzuszka, wysypkę na skórze, a także dolegliwości ze strony układu oddechowego: katar, duszności.
Alergia w dużej mierze jest dziedziczna. Dlatego nawet jeśli maluszek nie ma jeszcze żadnych objawów, ale jej przypadki zdarzały się w rodzinie
, bezpieczniej będzie podać od razu mleko hypoalergiczne (HA). Jego bazą jest co prawda mleko krowie, ale białko zostało poddane częściowej hydrolizie (rozbiciu na mniejsze cząstki), dzięki czemu jego właściwości alergizujące zostały zmniejszone.
Jeśli u dziecka objawy uczulenia już wystąpiły, musi dostać mieszankę mlekozastępczą, leczniczą. Białko mleka zostało poddane rozbiciu na peptydy lub nawet aminokwasy, które nie mają właściwości uczulających. Alergicznemu maluszkowi lekarz może też zalecić „mleko” sojowe, chociaż w takiej sytuacji istnieje ryzyko rozszerzenia się alergii także na soję.
Czasem przyczyną kłopotów jest nie alergia, ale nietolerancja laktozy. Organizm wytwarza za mało laktazy, enzymu koniecznego do trawienia laktozy (cukru mlecznego). Wyjściem może być podanie mleka o obniżonej zawartości laktozy.

Kolki, ulewania

W pierwszych miesiącach życia niemowlęta często ulewają pokarm. Wynika to z niedojrzałości ich układu pokarmowego. Jeżeli ulewanie nie jest duże, nie warto się tym martwić. Jeśli jednak zdarza się kilkakrotnie po każdym karmieniu i dziecko przez to słabo przybiera na wadze, warto rozważyć z lekarzem podanie mleka zagęszczonego (AR, czyli antyrefluksowego). Zagęstnikami może być mączka chleba świętojańskiego, kleik ryżowy lub skrobia ziemniaczana. Jeżeli dziecko jest zdrowe, ale często cierpi na wzdęcia i kolki, ma luźne stolce, może przynieść mu ulgę picie mleka o obniżonej kwasowości, co ułatwia trawienie i zwiększa łaknienie.

Potrzebna zmiana

Gdy niemowlę jest zdrowe i dobrze się rozwija, nie ma potrzeby zmieniania mu rodzaju mleka. Maluszek szybko przyzwyczaja się do jego smaku. Dlatego dobrze jest od początku wybrać dla niego takie, które bez problemów można kupić w sklepie czy aptece. Jeżeli jednak u malca pojawią się luźne stolce, bóle brzuszka, wysypka na skórze, trzeba skonsultować się z lekarzem, który może zalecić zmianę mieszanki.

I jeszcze:
Zaradzi kłopotom z brzuszkiem

Ulewanie, kolka, zaparcie to objawy świadczące, że układ pokarmowy nie jest jeszcze w pełni dojrzały i nie radzi sobie z prawidłowym trawieniem pokarmu. Jeśli maluch poniżej 4. miesiąca jest karmiony butelką, najlepiej podać mu mleko modyfikowane, które pomoże zaradzić tym problemom. Ulewaniu zapobiegnie mieszanka, do której dodano skrobię ziemniaczaną, która zagęszcza pokarm (NAN AR, Enfamil AR). Kolki i unikniesz podając mleko, w którym cząstki białek mleka krowiego zostały rozdrobnione podobnie jak w mleku typu HA (np. NAN HA Sensitive, Bebilon Comfort). Zaparciom przeciwdziała dodanie prebiotyków lub probiotyków, które wzmacniając florę bakteryjną jelit wpływają na rozrzedzenie stolca i łatwiejsze wydalenie go (wszystkie rodzaje mleka modyfikowanego wzbogaconego w nie, np. HIPP z probiotykami, NAN Active).

Gdy maluch skończy 4. miesiące, a bóle brzucha po karmieniu nie mijają, warto sprawdzić czy nie jest to reakcja na laktozę, czyli naturalny cukier mleka krowiego. U około 10% niemowląt organizm nie przyswaja jej w pełni. A ponieważ laktoza znajduje się także w składzie mleka modyfikowanego, z myślą o takich maluchach powstało mleko o niżej jej zawartości (Bebilon Comfort).

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Gawit, skoro masażyk pomógł to chyba wszystko jest ok. A może można termoforek na brzuszek położyć ?

Zośce dzisiaj odpadł pępek :-D Ja nie narzekałam na jego pielęgnację, bo spryskiwałam tylko Octeniseptem, a położna nawet mówiła, że coraz częściej odchodzi się od robienia czegokolwiek przy pępku, tylko czeka się aż sam odpadnie bez "wspomagaczy".
Mnie martwiła łuszcząca się skóra na nadgarstkach, stópkach i brzuszku, ale to podobno normalne. :eek:

Do góry