reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zdrowie naszych maluszków ( kolki i inne dolegliwości)

Moja malutka badanie przeciemiączkowe miała w szpitalu. Dopiero za miesiąc mamy iść do pediatry i okaże się czy trzeba powtórzyć. Widać co szpital to inaczej :-(

reklama
Moja malutka badanie przeciemiączkowe miała w szpitalu. Dopiero za miesiąc mamy iść do pediatry i okaże się czy trzeba powtórzyć. Widać co szpital to inaczej :-(

o, a co bedzie sprwdzane, zeby ustalic, czy powtorzenie badania bedzie potrzebne ? Wiesz w ogole czemu Twoja córeczka miała to usg?

A czy wasze dzieciaczki mialy badania w szpitalu na mukowiscydoze? Ponoc program objal cala Polske...
jesli to jest to badanie, gdie w 3 dobie pobierają na karteczkę 6 kropli krwi z piętki, to tak..

My w 3 dobie mielismy badanie z pietki, ale to chyba na fenyloketonurie(czy jakos tak) i u nas robia badanie tarczycy. Wyniki jak negatywne to ok, ale jak pozytywne to w ciagu tygodnia wysylaja poczta.

My mamy w ciagu miesiaca zaliczyc ortopede, a w 6 tyg okuliste. W 6 tyg sa szczepienia. Do pediatry polozna na razie nie kazala nam isc, ma przyjsc do nas jutro, wiec moze mi powie, czy musze przed szczepieniem czy nie(z Maciem musialam isc w ciagu tygodnia od wypisu ze szpitala...)

My w 3 dobie mielismy badanie z pietki, ale to chyba na fenyloketonurie(czy jakos tak) i u nas robia badanie tarczycy. Wyniki jak negatywne to ok, ale jak pozytywne to w ciagu tygodnia wysylaja poczta.

My mamy w ciagu miesiaca zaliczyc ortopede, a w 6 tyg okuliste. W 6 tyg sa szczepienia. Do pediatry polozna na razie nie kazala nam isc, ma przyjsc do nas jutro, wiec moze mi powie, czy musze przed szczepieniem czy nie(z Maciem musialam isc w ciagu tygodnia od wypisu ze szpitala...)

a słusznie!! na fenylketonurie.. no to na mukowiscydozę nie wiem... nie zarejestrowałam...
W naszym przypadku już przy zgłoszeniu dziecka w przychodni wyznazono termin pierwszej wzyty (20.11) i zapisano na szczepienie w 6 tygodniu. A położna sie pojawiła ekspresowo na drugi dzień po tym, jak zgłosiliśmy się do przychodni..

jeszcze wczoraj się martwiłam, czy to naturalne ze ciągle czerwonawą wydzielinę spod pępuszka wyciagam przy przemywaniu, a dziś pępuszek odpadł :-D:-D ale poczułam ulgę... nie cierpię zajmować sie pępuszkiem.No i Gaja w koncu będzie mogła kłaść się na brzuszku :-)
a na cycuszki chyba zrobię jej w końcu jakieś okłady, bo ciągle ma takie obrzmiałe..

To badanie w piętke to jest 3 w 1 na tarczyce mukowiscydoze i fenyloketonurie i z tego co wiem to robi sie to kazdemu dziecku po urodzeniu moja corcia miala to dwa razy bo w szpitalu miala kroplowki i niby przez to badanie nie spelnia wymogow (wiec po co jej to robili ???) drugi raz pobierala jej to polozna strasznie wyglada to pobieranie i dziecko sie meczy bo dosc duzo krwi trzeba wycisnac z tej pietki
my mielismy robione usg glowy i brzucha w szpitalu ze wzgledu na niska wage urodzeniowa i za 3 tygodnie mamy powtorzyc usg glowy bo niby wszystkow normie tylko cos tam jedna wyszlo i trzeba sprawdzic mam nadzieje ze bedzie ok bo lekarka w szpitalu mi powiedziala ze to tylko zeby sie upewnic za 6 tygodni mamy bioderka a za 2 tygodnie okulista i tego najbardziej sie boje bo jak te wylewy nie znikna to bedzie konieczny jakis zabieg laserowy ...ale poki co nie chce nawet o tym myslec podobno zazwyczaj samo sie to wchlania na wszystkie te konsultacje dostalam skierowanie od lekarza rodzinnego i nie musze za to placic

my mielismy robione usg glowy i brzucha w szpitalu ze wzgledu na niska wage urodzeniowa i za 3 tygodnie mamy powtorzyc usg glowy bo niby wszystkow normie tylko cos tam jedna wyszlo i trzeba sprawdzic mam nadzieje ze bedzie ok bo lekarka w szpitalu mi powiedziala ze to tylko zeby sie upewnic za 6 tygodni mamy bioderka a za 2 tygodnie okulista i tego najbardziej sie boje bo jak te wylewy nie znikna to bedzie konieczny jakis zabieg laserowy ...ale poki co nie chce nawet o tym myslec podobno zazwyczaj samo sie to wchlania na wszystkie te konsultacje dostalam skierowanie od lekarza rodzinnego i nie musze za to placic
i na te usg dostalas skierowania? i gdzie je robisz? w szpitalu gdzie rodzilas czy gdzie indziej??

reklama
Ja też nie lubiłam zajmować się pępuszkiem i ... prawie koniec, bo już odpadł i tak samo jak Iza, cieszę się, że już bez problemów będzie mógł Młody leżeć na brzuszku:-):-):-)

Do góry