reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zdrowie naszych maluszków ( kolki i inne dolegliwości)

reklama
Nam Pampersy 3 te nowe nie wytrządziły krzywdy jedynie dla mnie intensywnie zbyt pachną ale już przyzwyczajam się do nich. Przynajmniej dziecię pachnie bo te wszystkie scecyfiki do kąpieli i prania nie mają zapachu. Synuś pachniał sobą a teraz troszkę "perfumami" :-DMary napisałaś, że jedzenie co 2-3 h to często, wydaje mi się, ze normalnie. Pisałaś też, że jesli ci dzieciątko zje te 120 ml to szybko jest głodne bo po 2,5 h-dla mnie to normalne. Przecież nasze dzieci mają maleńkie żołądeczki. To tak samo jak my byśmy zjadły 3 obiady, też chciałybyśmy jeśc dopiero po iluś tam godzinach, ale jak my się wtedy czujemy-raczej ciężko na żołądku. Mój też waży ponad gdzieś 6 kg i wg Twoich norm powinien zjadac ok 200 ml a zjada cos 120 ml czy 140 ml lub mniej i chce jeśc za 2 lub 3 h - dla mnie to normalne, zresztą tak jedzą wszystkie nasze dzieci. Byc moze rzeczywiscie trafilo Ci sie dzieciątko z duzym apetytem ale dla mnie 9 kg jak na 3 msc dziecko to ogromnie duzo, nie tylko dla mnie ale dla wszystkich lekarzy. Kolezanki dziecko wazylo tyle jak mialo 6 msc i bylo duze lekarze mowili zeby nie przesadzala z karmieniami. Oczywiscie jak dziecko placze to nie da sie nic z tym zrobic tylko dac jesc, no ale...
Mój pediatra mi zwrocil uwagę, ze maly duzo tyje, nie wiem co by powiedzial jakbym mu przyszla z 9 kg 3 msc dzieckiem. Teraz to fajnie takie pulpeciki ale to przeciez odbije się na zdrowiu dziecka. Tak myślę.

Zgadzam się z Kasią...

Dziunka
Może to nietolerancja laktozy... czytaj tutaj: chlustanie (ulewanie) pokramu - Forum - Pediatria - specjalista radzi, dla pacjenta - Dziecko - zdrowie i profilaktyka - Pacjent i rodzina - Grupy - ForumPediatryczne.pl – portal wiedzy o pediatrii

wogóle jak wygooglujesz hasło chlustanie to sporo stron sie pojawia... poszukaj...poczytaj...

Wiesz, jak ja zaczne szperac po internecie to sie naczytam sto roznych chorob i padne na zawal serca ;-) Dzis pojde do mojej i zobaczymy co powie, a jak nic to pojade do tego drugiego lekarza.

Ja tez juz pisalam, ze moja mala ulewa non stop, tzn. po troszku jej ulatuje miedzy karmieniami, nie tylko po samym karmieniu ale w sumie nawet 2 godziny po. Pytalam poloznych, mojej health visitor, lekarzy, wszyscy twierdza ze jesli prawidlowo przybiera na wadze to nie ma co na sile nic podawac. Karmie tylko piersia i chce zeby tak zostalo do 6 m-ca. Podejrzewam refluks ale tu nie sprawdzali, powiedziano mi ze jesli to przelyku wina to samo przejdzie po ok. 6 m-cach.
Dziunka, nie przejmuj sie, po co faszerowac dziecko jakimis zageszczaczami, moze masz tluste mleko i mala sie czesto przejada? Jesli rosnie nie ma sie czym martwic. Tylko przebierac czesto. Karm piersia jak najdluzej.
A co do soku to ja pije tylko jablkowy albo jablko-malina i malej nic nie jest, wiec moze to brzoskwinia, bo pestkowiec jednak?
Mala tego nie czuje ze tak ulewa, wiec naprawde sie nie przejmuj. I po sobie wiem ze ciezko zachowac diete caly czas:)

Nie, brzoskwinie jem czesto i nic nie bylo. Juz mialam ta historie z sokiem, wiec sprawa sprawdzona ;-)

jak na razie mamy nr 3. Porównałam do poprzedniej paczki i tam nie ma takiego królika leżącego na księżycu i napisu up to 12. normalnie cała pupa w krostach..

Gdzie wy widzicie to UP 12 :baffled: bo ja to chyba slepa jestem :baffled:

u pawełka też było często ulewanie i to noskiem i buzka strasznie to perzezywalam i on taki drobniutki jest normalnie szoook :szok::szok: mial robione usg brzuszka i wyszedl refluks fizjologiczn tzn niedojrzalos ukladu ktora powinna sie zachamowac. Już teraz powoli wszystko samo wraca do normy, sporadycznie sie jeszcze zdazy

Ja podawalam czysta wode, ale mialam nakazane tylko 15ml dwa razy na dobe i zadnych herbatek bo za ciezkie na ten refluks

u nas tez teraz juz po jest usmiech, ale na poczatku byl placz :-(

Pisalas kiedys ze mala je szybko tzn niecale 5min, moj je po 20 min i co dobre 3 godz i teraz uz tak czesto nie ulewa, moze twoja za duzo i za szybko je na raz i konczy sie to ulaniem, wypic tyle mleka w takim tepie to szooook, ciekawe ile czsu np wypijalaby ci z butelki 120ml???? bo mojemu to zajmuje 15 min.

aaaa a mysle ze Kaska ma racje z tą dieta moze faktycznie powinnas przystopowac moze chociaz na probe na jeden tydzien, ja niestety tez musialam odpuscic jedzenie i ulewanie znacznie ustapilo, czesto przytrafia sie po imprezach u kogos, jak jem co innego :baffled:wiec u mnie ma to wplyw na ulewanie

ja na szczscie nie trafilam na te pampersy ale dobrze, ze o nich piszesz :happy2:, my ostatnio kupilismy hagisy 3 w promocji, niby są od 5 kg ale maly jeszcze w nich pływa, jeszcze musimy kupic jedna paczke 2:happy2::cool2:

No o diecie nie pomyslalam. Myslicie ze to moze miec wplyw na nadmierne ulewanie? Jak byla mlodsza to zrobilam sobie diete wlasnie ze wzgledu na podejrzenie przeze mnie skazy bialkowej, ale nic sie nie zmienilo. Ciagle i od zawsze tak samo rzyga.

A my na czwórkach:baffled::sorry2::zawstydzona/y: I są w sam raz...:dry::-)
A potem nawet nie wiem czy są piątki:confused:

My tez "4". Choc musze Ci powiedziec, ze sa nawet za dlugie. Ale 3 za krotkie, az rowek czasem bylo widac jak duzo nasiusiala wiec z dwojga zlego wole 4 :-D

My znowu po akcji. Asiula ryczala dobre 30 min bez przerwy! Non stop wrzask, az chyba sobie gardlo zdarla. Cyca nie chciala, smoka tez nie, ani bujac, ani lecec. No nic. To juz drugi dzien z kolei. W koncu zawinelam ja w kocyk, buzke przykrylam, cycka w koncu zassala i zasnela.
Myslicie ze kolki? Ale nic nowego nie jadlam :baffled: oprocz tego soku, ale zeby drugi dzien sie to utrzymywalo?
Do tego wydaje mi sie ze mniej je i mniej siusia. I kup jakos tak mniej. A rzyga dalej tak samo :-(
Zaraz sie ubieram, dziecie w chuste i do lekarza. Dobrze ze u babci jestem, to mam blisko.

ULenka a podaj mi swoj pomysl na to aby dziecko tak nie tylo. Przeciez glodzic nie mozna, malego dziecka na diete tez nie, wiec co?

ULenka a podaj mi swoj pomysl na to aby dziecko tak nie tylo. Przeciez glodzic nie mozna, malego dziecka na diete tez nie, wiec co?

Dziunka :wściekła/y: przecież napisałam, że jak maleństwa mają większe apetyciki nic się nie da zrobic. No ale dla mnie lepiej jest karmic np. 140 ml co 2,5 h niż 200 ml co 5h. Ale każde dziecię inne, każda mama inna, więc już się zamykam :-D
A u nas chyba te nocne ekscesy przez katar zatokowy :-(

u mnie mała też je bardzo szybko bo nawet butelke maksymalnie 10 minut ale od pewnego czasu nie chlusta. Może jej tam wszystko się poprawiło :)) może układ pokarmowy po prostu dojrzał i u Ciebie dziunka też tak będzie.
Mojej siostrzenicy też refluks nie wyszedł i chlustała tak do 5 miesiąca. A później przeszło. Czasami jest to fizjologiczne i musi samo przejść. Dziunka a czy ona chlusta jak jąprzebierasz, albo ruszasz?? U nas jak leży spokojnie na płasko to się nie zdarza chlustanie. Tylko albo jak ją przebieram, albo trzymam pionowo, albo siedzi w leżaczku (foteliku)

...U nas jak leży spokojnie na płasko to się nie zdarza chlustanie. Tylko albo jak ją przebieram, albo trzymam pionowo, albo siedzi w leżaczku (foteliku)
Ciekawe, bo u nas zdarza sie ulewanie jak wlasnie na plasko lezy no albo przy przewijaniu chociaz tu rzadko..... dlatego zaraz po jedzeniu ląduje w leżaczku i wtedy nie ma problemu, albo tylko minimalnie uleje...

reklama
......My znowu po akcji. Asiula ryczala dobre 30 min bez przerwy! Non stop wrzask, az chyba sobie gardlo zdarla. Cyca nie chciala, smoka tez nie, ani bujac, ani lecec. No nic. To juz drugi dzien z kolei. W koncu zawinelam ja w kocyk, buzke przykrylam, cycka w koncu zassala i zasnela.
Myslicie ze kolki? Ale nic nowego nie jadlam :baffled: oprocz tego soku, ale zeby drugi dzien sie to utrzymywalo?
Do tego wydaje mi sie ze mniej je i mniej siusia. I kup jakos tak mniej. A rzyga dalej tak samo :-(
Zaraz sie ubieram, dziecie w chuste i do lekarza. Dobrze ze u babci jestem, to mam blisko.
No to trzymam za was kciuk i niech ta lekarka w końcu coś zrobi w tej sprawie i czekamy na wieści, biedna Joasia

Do góry