reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zdrowie i pielęgnacja naszych maleństw

reklama
ja zdecydowałam się na 6w1, chciałam zaoszczędzić małej dużej ilości wkłuć no i te szczepionki skojarzone są nowszej generacji a zatem mam nadzieję mniej obciążają organizm:tak:
Jeżeli chodzi o dodatkowe szczepienia nad rota się zastanawiam, na pneumokoki na pewno zaszczepię, ale dopiero po 6 m-cu właśnie dlatego, że teraz mała nie ma styczności z małymi dziećmi, rodzeństwa na razie nie ma, do żłobka tez nie idzie. Po roku myślę, żeby zaszczepić ja jeszcze na meningokoki. Nam lekarz doradził tak, że jeżeli chodzi o powikłania to najgroźniejsze są choroby spowodowane przez pneumokoki i meningokoki. Rotawirusy są o tyle niebezpieczne, że biegunka najczęściej kończy się odwodnieniem i wizyta w szpitalu.

Dzięki gosiagro! Chyba też odłożymy te dodatkowe szczepienia na potem. Większość nam tak doradza.. Małej do żłobka nie dajemy, rodzeństwa też nie ma.. A rzeczywiście podobno im później się dziecko szczepi tym mniej wkłóć jest i tym samym dziecku oszczędza się trochę płaczu :)

Dziewczyny moja mala ma paznokcie u nog bardzo kruche, az sie urywaja, nie da rady ich obciac :eek: Czy ma ktoras z was podobnie?? Paznokcie u rak sa normalne, obcinamy co kilka dni bo szybko rosna, ale te u nog mnie martwia. Jeszcze zauwazylam ze te u rak sa jakby do polowy ciemnorozowe a od polowy bardzo jasne, co to moze oznaczac?

My też u nóg jeszcze nie obcinaliśmy, bo tak jak piszesz -są kruche i same się urywają. U rąk obcinam małej co 2-3 dni, bo rosną bardzo szybko i zdarza się, że się podrapie po buzi jak ma 'za długie' :)

A ja jeszcze się dopytam o ten ślad po szczepieniu na ramieniu. Mała ma tam czerwonego 'bąbla' od tygodnia. Wogóle się to nie zmniejsza, a dziś zobaczyłam, że na czubku ten 'bąbel' jest żółty - tak jak któraś z Was pisała, zbiera się tam chyba ropa. Ostatnio jak chciałam wziąść małą na ręce to złapałam ją akurat w tym miejscu i rozdarła się w niebogłosy, domyślam się więc, że ją to boli.. We wtorek idziemy do lekarza na szczepienie to się o to zapytam, ale do wtorku jeszcze 3 dni... Jak długo ten 'bąbel' może się utrzymywać?

A ja jeszcze się dopytam o ten ślad po szczepieniu na ramieniu. Mała ma tam czerwonego 'bąbla' od tygodnia. Wogóle się to nie zmniejsza, a dziś zobaczyłam, że na czubku ten 'bąbel' jest żółty - tak jak któraś z Was pisała, zbiera się tam chyba ropa. Ostatnio jak chciałam wziąść małą na ręce to złapałam ją akurat w tym miejscu i rozdarła się w niebogłosy, domyślam się więc, że ją to boli.. We wtorek idziemy do lekarza na szczepienie to się o to zapytam, ale do wtorku jeszcze 3 dni... Jak długo ten 'bąbel' może się utrzymywać?

podobno długo sie zawsze goi i sie babrze ten bombel :/ mojej wczoraj pękł i też płakała :( jak nie ma naklejonego plastra to płacze bo chyba o ubranie jej ociera.

Z tego co czytam, to jestem jedyną mamą której maleństwo ma problemy z bioderkami :( nie mam się nawet kogo poradzić. Wiem że za jakieś 2 tygodnie kolejne USG i jeśli nie będzie poprawy to się popłaczę, bo nie chcę żeby moje maleństwo nosiło jakieś szelki przez 2 czy 3 miesiące... Pielu****ę malucha i ćwiczymy kiedy tylko mi na to synek pozwala ale czy to wystarczy? Oj...

My też u nóg jeszcze nie obcinaliśmy, bo tak jak piszesz -są kruche i same się urywają. U rąk obcinam małej co 2-3 dni, bo rosną bardzo szybko i zdarza się, że się podrapie po buzi jak ma 'za długie' :)

no fifiemu tez się taki bąbel zrobił niestety, odkąd go ma to jakoś mniej się rączkami podpiera leżąc na brzuszku a tym samym mniej głowę unosi, ale mam nadzieję, że mu się to zagoi raz dwa i będzie po problemie

Twojemu maluszkowi już się to zagoiło? ile czasu ten bąbel się może utrzymać?

Z tego co czytam, to jestem jedyną mamą której maleństwo ma problemy z bioderkami :( nie mam się nawet kogo poradzić. Wiem że za jakieś 2 tygodnie kolejne USG i jeśli nie będzie poprawy to się popłaczę, bo nie chcę żeby moje maleństwo nosiło jakieś szelki przez 2 czy 3 miesiące... Pielu****ę malucha i ćwiczymy kiedy tylko mi na to synek pozwala ale czy to wystarczy? Oj...
Ja mam wkładać 2 pieluszki i kontrola za 6 tyg, z jednej strony jest jeszcze przykurcz pozostały po życiu płodowym, powinien się wyrównać do następnej kontroli. W ogóle lekarz to powiedział z takim luzem, nie kazał ćwiczyć tylko te pieluszki. Jak tylko robisz to co kazał lekarz to będzie dobrze. To lekarz Cię tak postraszył tymi szelkami?

Ja mam wkładać 2 pieluszki i kontrola za 6 tyg, z jednej strony jest jeszcze przykurcz pozostały po życiu płodowym, powinien się wyrównać do następnej kontroli. W ogóle lekarz to powiedział z takim luzem, nie kazał ćwiczyć tylko te pieluszki. Jak tylko robisz to co kazał lekarz to będzie dobrze. To lekarz Cię tak postraszył tymi szelkami?

Tak, postraszył mnie... lewe bioderko ma skale 2b, więc nie jest najlepiej.

reklama
Do góry