reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zdrowie i pielęgnacja naszych maleństw

na koniec września idziemy na kontrolę, ale teraz się niepokoje czy nie powinnam czegoś w tym czasie robić

Jeśli nic nie mówił to nie jest źle... ja Ci radzę pieluchować, powinno wystarczyć :)

Znalazłam coś pomocnego na necie:

Aby nie uszkodzić stawów i aby nie doszło do zwichnięcia bioderek należy pamiętać o następujących zasadach:
  • podczas przewijania nie wolno unosić pupy maluszka chwytając za stopy i podciągając do góry!
  • nosząc dziecko należy dbać, aby jego nóżki były zawsze w rozkroku,
  • nie wolno prostować maleństwu nóżek, np. mierząc wzrost czy zawijając w becik,
  • ubranko powinno być luźne i niekrepujące ruchów nóg,
  • jak najczęściej powinno się kłaść maleństwo na brzuszku – jest to korzystna pozycja dla jego bioderek, w przeciwieństwie do długotrwałej pozycji na boku,
  • przez pierwsze tygodnie można profilaktycznie stosować szerokie pieluchowanie,
  • unikanie chodzika i nie przyspieszanie nauki chodzenia zapobiegnie skrzywieniom kręgosłupa i bólom bioderek.

reklama
Dziewczyny czy wasze maluszki czasami przed zasnieciem gwaltownie wierca glowka z jednej strony na druga? Zaobserwowalam to ostatnio u Lilki, ciekawa jestem czy inne dzieci tez tak robia?

mój mały też się tak wierci więc to chyba taki urok naszych dzieciaczków.

Dziewczyny a czy zdarzyło się Waszym maleństwom obudzić się z krzykiem?? Natan czasem tak ma że obudzi się z przeraźliwym płaczem i krzykiem tak jakby miał jakiś koszmar bo jak tylko wezmę go na ręce i przytule to się uspokaja i jest dobrze.

Dziewczyny a czy zdarzyło się Waszym maleństwom obudzić się z krzykiem?? Natan czasem tak ma że obudzi się z przeraźliwym płaczem i krzykiem tak jakby miał jakiś koszmar bo jak tylko wezmę go na ręce i przytule to się uspokaja i jest dobrze.
Iga czasem krzyknie przez sen, ale zanim zdążę podejść do łóżeczka to już jest spokój i śpi dalej.

Podobno jest skala 1a-4b, czyli mój mały dostał 2b, a zdrowe bioderka mają 1a. Gdybym wiedziała wcześniej, to pieluchowała bym już od urodzenia, to jak mały miał 6 tygodni to już by pewnie było dobrze a tak to teraz muszę się stresować... tym bardziej że mały nie chcę ćwiczyć, ciągle stawia opór a ja nie chcę na siłę bo jeszcze mu nóżkę złamie :( Skoro Tobie kazał pieluchować tylko to pewnie Igusia ma 1b i to dlatego, bo jak by było 2a czy b to już by pewnie ćwiczenia zlecił, tak mi się przynajmniej wydaje.

Skala Graffa:

Biodra prawidłowe:
Ia - alfa > bądź = 60', beta < 55'
Ib - alfa > bądź = 60', beta > 55'

Ukształtowanie panewki dobre
Kostny brzeg panewki ostry lub tępy
Obrąbek chrzęstny wąski i długi lub krótki o szerokiej podstawie.

IIa - alfa 50'-59', beta >55' - oznaczenie stosowane tylko u dzieci poniżej 3
miesiąca życia. Może być dodatkowo oznaczone "+" lub "-", gdzie:

IIa+ opisiuje się:
Ukształtowanie panewki dość dobre
Kostny brzeg panewki zaokrąglony

IIa- opisuje się:
Ukształtowanie panewki wadliwe
Obrąbek chrzęstny szeroki obejmujący głowę kości udowej

Biodra dysplastyczne:

IIb - alfa 50'-59', beta > 55' (oznaczenie dla dzieci powyżej 3 miesiąca życia)
Ukształtowanie panewki wadliwe
Obrąbek chrzęstny szeroki obejmujący głowę kości udowej

IIc - alfa 43'-49', beta < 70'-77'
Istnieje zagrożenie przemieszczenia głowt kości udowej

IId - alfa 43'-49', beta > 77'
Decentralizacja głowy kości udowej.

III - alfa <43', beta > 77'
Biodro podwichnięte:

IV - alfa <49', beta > 77'
Biodro zwichnięte.

U nas oba bioderka na I a i dostałam wydruk z opisem plus 2 zdjecia z usg

Iga czasem krzyknie przez sen, ale zanim zdążę podejść do łóżeczka to już jest spokój i śpi dalej.

Hubek też czasem tak krzyknie przez sen, a potem śpi dalej. czytałam gdzieś, że sen niemowląt składa się wyłącznie z fazy szybkiego ruchu gałek ocznych (REM), w czasie której mózg próbuje się uporać ze wszystkimi wrażeniami zebranymi w czasie aktywności maluszka czyli.. produkuje sny. :-) Myślę, że jakiś koszmar, np. o szczepieniu, też może się przyśnić.:baffled:

mojemu syneczkowi też się tak parę razy zdarzyło najpierw przeraźliwy krzyk a po sekundzie śpi nadal jakby nic się nie stało

a co do bioderek my na szczęście mamy Ia

Mój maluch kiedy krzyknie przez sen jest brany na ręce i momentalnie mu się odbija, nie wiem z czego to wynika bo zawsze pilnujemy by mu się odbiło przed położeniem.

Mój maluch kiedy krzyknie przez sen jest brany na ręce i momentalnie mu się odbija, nie wiem z czego to wynika bo zawsze pilnujemy by mu się odbiło przed położeniem.
czytalam (w Tracy Hogg :)) ze maluszki polykaja powietrze przez sen lub jak zaczynaja gaworzyc, wtedy potrafia wziete na rece beknac z nienacka, u nas tez czasami sie odbije tuz przed jedzeniem :D

reklama
Do góry