reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zdrowie i pielęgnacja naszych maleństw

my wizytę mamy u neurologa we czwartek - zobaczymy co powie na te wykrętasy mojej córci ... mam nadzieję, że to nie będzie nic poważnego ...

koriander - nie pomogę z paznokietkami, u mnie są jednego koloru ....

reklama
Dziewczyny moja mala ma paznokcie u nog bardzo kruche, az sie urywaja, nie da rady ich obciac :eek: Czy ma ktoras z was podobnie?? Paznokcie u rak sa normalne, obcinamy co kilka dni bo szybko rosna, ale te u nog mnie martwia. Jeszcze zauwazylam ze te u rak sa jakby do polowy ciemnorozowe a od polowy bardzo jasne, co to moze oznaczac?

Ja u nóg nie obcinam, ponieważ też są bardzo delikatne i same się wykruszają więc po co ryzykować. U rączek też dopiero raz obcinałam i jutro będzie drugi raz bowiem wcześniej podobnie jak te u nóżek same się kruszyły. Jeśli chodzi o kolor to sprawdzę rano, teraz młody w końcu zasną i aż strach go ruszać :-)

Jejku, już mam dość... mały od kilku dni całą noc i cały dzień stęka, pręży się i płacze... czy tak się kolka objawia? Myślałam że przeważnie po południu i w nocy, a on cały boży dzień nie daje spokoju... a do tej pory był taki grzeczny... nawet mniej się uśmiecha i ma takie dziwne szklące oczka... ??? Może taki niespokojny po szczepieniu? Ale to było w piątek... ? HELP!!!!

Dziewczyny moja mala ma paznokcie u nog bardzo kruche, az sie urywaja, nie da rady ich obciac :eek: Czy ma ktoras z was podobnie?? Paznokcie u rak sa normalne, obcinamy co kilka dni bo szybko rosna, ale te u nog mnie martwia. Jeszcze zauwazylam ze te u rak sa jakby do polowy ciemnorozowe a od polowy bardzo jasne, co to moze oznaczac?

my u nóg nie obcinaliśmy jeszcse, same jakoś się
"regulują" :-)

Jejku, już mam dość... mały od kilku dni całą noc i cały dzień stęka, pręży się i płacze... czy tak się kolka objawia? Myślałam że przeważnie po południu i w nocy, a on cały boży dzień nie daje spokoju... a do tej pory był taki grzeczny... nawet mniej się uśmiecha i ma takie dziwne szklące oczka... ??? Może taki niespokojny po szczepieniu? Ale to było w piątek... ? HELP!!!!

próbowałaś podać herbatkę koperkową? ja miałam podobnie z fifim i koperkowa hippa + moje picie kopru włoskiego z herbapolu pomogło

Na co szczepiłyście dzieciaczki po 6 tygodniu? Zastanawiamy się nad tymi dodatkowymi szczepieniami na rotawirusy i pneumokoki... U nas kosztuję odpowiednio 250 i 270zł. Za 5 w 1 chcą w przychodni 100zł. Nie wiem, czy szczepić małą na te dodatkowo płatne, czy nie. Nasza lekarka powiedziała, że zostawia decyzję zawsze rodzicom. Nie powiedziała, czy zaleca czy nie. Znajoma mi odradza, mówi, że jej lekarka powiedziała, że jak dziecko nie idzie do żłobka i nie będzie miało od razu styczności z innymi dziećmi, czyli ryzyko zarażenia będzie niewielkie, to nie ma co dziecka szprycować od razu taką ilością szczepień. Poza tym podobno często po nich są różne powikłania... No i nie wiem, bo chciałoby się dla dziecka jak najlepiej.. A co Wam lekarza doradzali?

My szczepilismy dwokrotnie szczepionka 4w1, wiec byly dwa uklucia, placilismy chyba 85zl. Zdaje sie, ze to bylo na wzw, blonice, tezec, krztusiec i hib. Co do szczepienia rota i pneumo to moja pediatra zalecala odczekac 2-3 tygodnie po zwyklym szczepieniu - owszem trzeba czesciej jezdzic do lekarza, bo nie zalatwia sie wszystkiego hurtem, ale przynajmniej dziecko ma mniejsza dawke tego swinstwa za jednym zamachem. Moja malenka dostala tylko rotarix, bo uznalam, ze skoro nie idzie do zlobka, to nie potrzebuje szczepionki na pneumokoki. Zreszta zasada jest taka, ze albo teraz 4 dawki (a moze 3, nie jestem pewna) ALBO po skonczonym roku 2 dawki ALBO po skonczonych dwoch latach 1 dawka. Zaszczepie ja przed przedszkolem, chociaz pewna pani pediatra, do ktorej raz poszlismy, powiedziala, ze potem to juz po sliwkach. No ale inni pediatrzy nie mowili mi takich rewelacji, wiec olac ja :cool2:

Mojej malej obcinalam paznokcie u stop dotychczas tylko raz, bo sa bardzo kruche i zanim przyjde z nozyczkami to juz ich nie ma ;-)

Jesli caly dzien, to moze zaczal zabkowac? Jesli karmisz piersia i mozesz z cala pewnoscia stwierdzic, ze nie zjadlas niczego 'nowego', to wlasnie obstawialabym ze to zabki... Moze posmaruj mu dziasla zelem albo pomasuj palcem owinietym gazikiem zmoczonym w rumianku. Mozesz tez zobaczyc czy schlodzony wodny gryzaczek przynosi ulge :tak:

Podaje herbatkę, infacol wcześniej, teraz esputicon, doraźnie laktacid i czopki viburcol... nic nie pomaga! na chwilkę się uspokaja jak zrobi kupkę... jeśli chodzi o ząbkowanie to raczej chyba za wcześnie?!!!

Podaje herbatkę, infacol wcześniej, teraz esputicon, doraźnie laktacid i czopki viburcol... nic nie pomaga! na chwilkę się uspokaja jak zrobi kupkę... jeśli chodzi o ząbkowanie to raczej chyba za wcześnie?!!!

Probowalas robic masaz brzuszka? Zabkowanie to sprawa indywidualna kazdego dziecka, niektore nawet rodza sie z jednym zabkiem, wiec nie odrzucalabym tej hipotezy ;-)

U mnie też paznokietki są dwukolorowe, to chyba taka uroda, ja też tak mam:-)A u stópek obcinałam dopiero raz i to tylko na 2 paluszkach bo reszta króciutka

reklama
też bym stawiała na problemy z brzuszkiem, ostatnio miałam to samo po zjedzeniu leczo - malutkiej nie posmakowało:-/A na ząbkowanie to chyba faktycznie ciut za wcześnie. Szklące oczka to może ze zmęczenia jak Go tyle trzyma ten brzuszek:(

Do góry