reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zdrowie i pielęgnacja naszych maleństw

Dziewczyny czy podczas wizyt kontrolnych u pediatry oprócz ważenia lekarz mierzy Wasze dzieciaczki? Moja tego nie robi, ciekawa jestem jak jest u Was?
u nas mierzyli na poprzedniej wizycie, rowniez obwod glowki. Nastepna mamy 26.07 i tez oprocz wazenia na pewno beda mierzyc bo nanosza to na siatke centyli zeby obserwowac czy te centyle rowno ida. Moze popros na wizycie na pewno maja mozliwosc zmierzenia?
Jestem juz bardzo ciekawa ile nam Lila urosla i utyla :-)

reklama
gosiagro - u nas mierza obwód główki i klatki piersiowej, nie mierza długosci bo twierdza, ze to teraz bez sensu - bo podkurczone nóżki ...

ja waze tak czy inaczej sama co tydzień (zalecenie lekarza ze wzgledu na niska wage urodzeniowa) i mierze:)

i tak mamy juz 3830 g i 55 cm :)

U mnie ważą, a potem mierzą obwód główki i klatki piersiowej i to wszystko wpisują do książeczki zdrowia dziecka.

Mam pytanie do dziewczyn karmiących tylko piersią - czy zdarza się Waszym maluszkom robić kupkę raz na kilka dni? U nas nie wiem, czy to przez upały czy przez co, Agatka wypróżnia się raz na 3-4 dni. Ostatnio jak ja przetrzymało 5 dni to biedna tak się męczyła, ze dopiero czopek glicerynowy pomógł:-(
Mała butelki kategorycznie odmawia, koperkiem i wodą dławi się i pluje. Czytałam, ze tak teoretycznie ma prawo być i jesli brzuszek nie boli to wszystko OK, ale ... z tego co czytam, to Wasze maluszki przynajmniej 1 raz dziennie kupkają...sama nie wiem co myśleć...
Chyba w przyszłym tygodniu pójdę zważyć małą i zobaczę czy przez tydzień od ostatniego ważenia przybrała ile trzeba...

Kamiś też przez parę dni nie robił kupki. Z tego co wiem dziecko karmione piersią może nie robić kupki nawet do 10 dni a jest to związane z tym, że mleko matki jest prawie w całości przyswajalne. Tzw. trawienie bezresztkowe. Do tego mogą występować śmierdzące bączki...Jeśli dziecko nie ma problemów z brzuszkiem i nie płacze, je to nie ma powodów do niepokoju...

sealet mój Tomuś jest tylko i wyłącznie na maminym cycu i zdarzyło mu się kilka razy że robił kupkę co drugi dzień, choć przeważnie robi ich kilka w ciągu dnia
nie wiem do końca czy to ma coś wspólnego ale nie robił jej jak ja mniej jadłam podczas tych upałów

gosiagro my co prawda na pierwszą wizytę wybieramy się jutro (ciekawe ile waży to moje dziecię, bo już z co niektórych ubranek wyrósł)
ale z córcią miałam ważenie, mierzenie długości, obwód główki i klatki piersiowej wszystkie pomiary wpisywane do książeczki zdrowia, teraz położna mówiła że nic się w tej kwestii nie zmieniło

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry