reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zdrowie i pielęgnacja naszych maleństw

Dziewczyny jak pielęgnujecie szyje waszych maleństw, czym ja smarujecie. U mojej z jednej strony w zgięciu zrobiło się odparzenie:-( cieżko tam się dostać:-(, do pupy uzywam Alantanu Plus to jest krem czy mogę też to użyc so szyi? Co polecacie?
u nas tez sie raz na szyjce odparzylo i teraz mam obsesje na punkcie osuszania wszystkich faldek po kapieli :-( rzeczywiscie trudno tam sie dostac, ja podkladam reke pod kark tak zeby Lili przechylila glowe do tylu na chwilke i osuszam z przodu
na to odparzenie uzylam kremu z Weledy na oparzenia i zeszlo, on jest z nagietkiem ale ma w skladzie rowniez cynk wiec chyba podobnie jak alantan

reklama
gosiagro mi ostatnio lekarka powiedziała żeby zasypki po kąpieli i dokładnym osuszeniu użyć wtedy mniejsza szansa na robienie się potówek i odparzeń.

Dziewczyny jak pielęgnujecie szyje waszych maleństw, czym ja smarujecie. U mojej z jednej strony w zgięciu zrobiło się odparzenie:-( cieżko tam się dostać:-(, do pupy uzywam Alantanu Plus to jest krem czy mogę też to użyc so szyi? Co polecacie?

Nasz maluch też miał odparzenie na szyi i posmarowałam alantanem (zresztą od początku go używam do pupy i jestem zadowolona) i ładnie zeszło.
Te fałdki na szyi i pod pachami to prawdziwa zmora, zwłaszcza że mój maluch nie bardzo che współpracować przy ich myciu :-D

My nie mamy najmniejszych odparzeń...Mimo iż po urodzeniu Helenki, usłyszałam od pani ordynator, że mała ma bardzo wrażliwą skórkę i faktycznie w szpitalu i ok.2 tyg.po co rusz łuszczyła się jej skórka, pojawiały jakieś wypryski itp.A teraz jest wszystko super -odpókać.

Może więc sie podzielę jak sobie radzimy z takimi upałami. Małą kąpiemy wieczorem w wodzie z dodatkiem Emolium( Oliatum Soft się nie sprawdził- ani krem, ani emulsja do kąpieli). W ciągu dnia przemywam Helenkę; rano-po spaniu i kilka razy w ciągu dnia-przy upałach. Mam miseczkę z ciepła wodą , do której nalewam dwie - trzy krople Emolium i najczęściej przy każdym przewijaniu, wacikiem kosmetycznym przemywam te wszystkie fałdki na rączkach, szyi, karku, nóżkach, w pachwinach, pupę... później smaruję Linomagiem z wit.A plus E- wspomniane miejsca, plus całe rączki i nóżki ..czasami odrobinę plecki.

Naprawdę Sudokrem całkowicie odstawiliśmy, ponieważ nie sprawdził tak super jak wspomniany Linomag. I tyle...ani jednego odparzenia. To samo robiłam z buźką, ale wyszły potóweczki podczas tych upałów. Przemywam więc buźkę tylko wodą-bez kremów i już wszystko schodzi. Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Ja na potóweczki podobnie jak badaicka mogę polecić nadmanganian potasu. Sprawdził sie bardzo dobrze, a co do odparzeń to mała na szczęście nie ma. Do pupki używam linomagu i u mnie się sprawdza świetnie.:tak: Poza tym, zeby używać jak najmniej chemii to tylko oliwka po kąpieli i mydełko. :-)

dziewczyny a ten nadmanganian potasu to jak robicie ;> roztwór do bladego fioletu, różu, tak? i to normalnie na gazik i liczka tym przemywać?

mojemu małemu się zrobiło odparzenie w przegródce między pośladeczkami, nakładam na to sudocrem, zobaczymy jak się sprawi

a jak długo myjecie swoje maluchy? w sensie ile trwa kąpiel w samej wanience?

dziewczyny a ten nadmanganian potasu to jak robicie ;> roztwór do bladego fioletu, różu, tak? i to normalnie na gazik i liczka tym przemywać?

mojemu małemu się zrobiło odparzenie w przegródce między pośladeczkami, nakładam na to sudocrem, zobaczymy jak się sprawi

Mój maz rozrobił do słoika taki bardziej stęzony mocno fioletowy i dolewam to do wody jak kapiemy Filipka.
To nie farbuje i ręcznik mam czysty
więc mozna tez po prostu dosypac troszeczke bezposrednio do wanienki.

U nas kąpiel to jakieś 5 min(myje małego i szybko wyciągam) ale to ze wzgledu na mój kregosłup który nie pozwala mi póki co na dłuzsze pochylanie sie nad wanienka i jednoczesne bezpieczne trzymanie małego na dłoni

Ostatnia edycja:
U nas kąpiel trwa coraz dłużej, ale to dlatego że młody lubi pluskać się w wodzie a i w takie upały to też z pewnością mu przyjemniej :-D Jutro z ciekawości zmierzę czas ile młody w wannie siedzi :-)

reklama
u nas kapiel trwa ok 7 min bo mi sie wydaje ze woda szybko za chlodna sie robi (mamy zawsze ok 37 stopni). Im Lili bedzie starsza tym dluzej bedziemy kapac, ja pamietam ze jako dzieciak to nawet ok 30 min w wannie spedzalam z zabawkami :-D
Po kapieli obowiazkowo masaz :tak:

Do góry