reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zdrowie i pielęgnacja naszych maleństw

Rączki mogą być zimne, ponoć to nawet dobrze. Tak mi powiedziała położna gdy się jej zapytałam jak to z tym jest. Musiałam się zapytać bo babcie mi głowę suszyły że zbyt cienko małego ubieram :-) Więc rączki mogą być zimne. Z tego co powiedziała to ma być ciepło w klatkę piersiową i jakieś cienkie skarpetki więc wydaje mi się że body i lekki kocyk są jak najbardziej ok :-) Ja sprawdzam czy małemu ciepło po temperaturze karku. Mówiła jeszcze że jak będzie miał ok 2 miesięcy to ubieramy mu jedną warstwę więcej niż my mamy, więc to body dalej by się zgadzało bo teraz to tylko ze wstydu nie chodzę nago zwłaszcza w te najgorętsze dni :-)

W końcu zrobiło się chłodno i mały przestał marudzić i ładnie śpi po jedzonku :-)

Pytanie do dziewczyn które karmią dzieci modyfikowanym mlekiem, ile ml na dobę zjadają wasze pociechy?? Mój to chyba mały pasibrzuch, nie mieści się w średniej jeśli chodzi o spożywane mleko :-)

reklama
dziś trochę z innej beczki ;-) Małemu wieczorem zrobiły się na policzku 2 plamki czerwone, dziś zauważyłam że z białą kropką
skąd wiadomo czy to coś uczuleniowego czy z hormonami?

mamusie jak czyscicie dzieciaczkom pupcie?
uzywam chusteczek pampers ale nie jestem zadowolona, sa malo wilgotne
o wiele lepiej sprawdza sie mokra szmatka tylko przerazaja mnie ilosci szmatek do prania

mamusie jak czyscicie dzieciaczkom pupcie?
uzywam chusteczek pampers ale nie jestem zadowolona, sa malo wilgotne
o wiele lepiej sprawdza sie mokra szmatka tylko przerazaja mnie ilosci szmatek do prania
Też używałam chusteczek pampers i to samo zauważyłam, teraz przerzuciłam się na nivea i jestem bardziej zadowolona, są większe, bardziej nasączone i nie takie "sztywne" jak pampers. Więc w ciągu dnia chusteczkami wycieram, czasem mała leży z pupcią bez pieluszki:-)tylko podkład daję pod spód bo ostatnio zrobiła niespodziankę

Ja używałam różnych chusteczek, co do wilgotności to sprawdziły się DADA (ale wkurza mnie wyciąganie ich z opakowania bo wychodzą po 2 lub 3 na raz a nie tak po kolei) i BAMBINO.

O avena wspomniałaś o podkładach :) Pewnie Ameryki nie odkryłam ale polecam podkłady poporodowe na przewijak położyć :D My kupujemy te duże i przecinamy na 4. Zawsze to można podkład od razu wyrzucić (też się nie raz niespodzianki zdarzały ;) ) a nie prać stertę pieluch ;)

Ostatnia edycja:
Hefi - Ja dokładnie tak samo - podkłady poporodowe na przewijaku używam, sprawdzają się świetnie;-)
Gosiagro - Nivea robi fajne rzeczy dla maluszków, szkoda że pieluszek nie mają.
A właśnie jakich pieluszek używacie, ja narazie pampers premiumcare, zmieniam tak co 2-3 godziny, i sprawdzają się rewelacyjnie. Chciałam jakichś innych spróbować, ale ostatnio jak byłam na zakupach to w rozmiarze 1 nie było żadnych:) Macie jakieś sprawdzone typy, może któraś z Was używała np takich z rossmana??

Dziewczynki, czy któraś z Was ma może już problemy z kolką? Jak to się objawia? Mój książę ciągle się napina i stęka... puszcza bączki, kapki robi ale bardzo małe i rzadko... no i często płacze... przez to wszystko zaczęłam mu podawać smoczka z czego nie jestem zadowolona bo jak mu wyleci to płacze i muszę mu wsadzać... ojjj... niedługo wpadnę w depresje, czuję się taka niezręczna... nie potrafię małemu pomóc... (dodam jeszcze że karmię butelką mlekiem modyfikowanym, ale odciągam swoje mleczko i podaje małemu 3-4 razy dziennie po jakieś 70ml)

reklama
z chusteczek też polecam Nivea, są rewelacyjne
na pewno nie polecam z Belli ! są beznadziejnie suche, takimi to tylko nos można chyba wyczyścić ;-)

kasiek mój Mały też dziś pierwszy raz w nocy zaliczył kolkę... też się czuję z tym bezradna, ale poniekąd to moja wina, bo wypił na przebudce baaardzo dużo i może za mało odczekałam na odbicie, bo zdezerterowałam i tak go z pełnym brzuszkiem położyłam i potem się zaczęło...
może jakieś herbatki koperkowe?

dziewczyny a powiedzcie mi taką rzecz
jak jest taki upał na dworze, to ile stopni macie w domu/mieszkaniu? bo ja nadal mam ok. 20 ( mamy obicie dookoła domu, więc jakby w upały dość sporo chłodniej jest niż na dworze)
bo jeśli macie taki żar i duchotę jak na dworze to wtedy zrozumiem, że w samym bodziaku szkraby trzymacie, bo mi jakoś dziwnie tak przy 20 stopniach, nadal ubieram w śpioszki i kaftanik czy coś

Do góry