reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zdjęcia z USG, wizyty lekarskie, badania...

Cześć dziewczyny,
Jestem w 18 tygodniu i chciałabym zrobić usg. Do tej pory robiłam jedno przez pochwę (w 7 tygodniu) i jedno takie przez brzuch (wybaczcie moją niekompetencję w terminologii ;)) w 14 tyg, ale to ostatnie nie było badaniem lekarskim, tylko takim pobieżnym, zrobionym przez panią, co ma sprzęt (długa historia, nieistotne). Do sedna - jakie badanie powinno się robić w 18-20 tygodniu, żeby sprawdzić czy wszystko z Maleństwem i łożyskiem ok? Jakie Wy robicie? Czy to jest refundowane czy trzeba prywatnie? Do tej pory myślałam, że usg w 20 tyg to rutynowe badanie, na które kieruje lekarz prowadzący, ale dzisiaj dzwoniłam i pani w rejestracji mnie poinformowała, że badania usg są płatne i są różne rodzaje. Będę wdzięczna za odpowiedź :)

reklama
U mnie usg jest każde darmowe a chodzę na nfz, teraz tylko idę prywatnie bo nie maja w przychodni odpowiedniego sprzętu do genetycznego. Więc dziwne że u Ciebie każde usg płatne. A co do badań teraz polowkowe usg powinnas zrobić:D

Czoperka chyba że Ty prywatnie chodzisz ale usg i tak powinno być w cenę wizyty wliczone. Zawsze trzy badania usg w ciąży są refundowane jeśli na nfz chodzisz, chyba że mam nieaktualne inf ale wątpię.

Czoperka - jeśli chodzi o ocenę czy z płodem i łożyskiem jest wszystko ok - to badanie USG (refundowane) Ci to pokaże. (Ja mam takie przy każdej wizycie u ginekologa).

Jeśli chodzi o USG które pokaże/wykluczy wszelkie wady maleństwa, to USG genetyczne - ono jest płatne.

Dzięki dziewczyny, to ja już wszystko wiem :) Faktycznie, ginekolog na każdej wizycie robi badanie i jest ono bezpłatne. A te, o których mówiła pani z rejestracji to są te 3d i genetyczne i za nie trzeba płacić. A o połówkowym muszę doczytać, bo nie wiem co to :) Dzięki za info!

Ok doczytałam sobie o badaniu połówkowym. Generalnie pokazuje ono (lub wyklucza) wady płodu, prawda? Czy fakt że zrobię takie badanie coś zmieni? Czy jeśli się okaże że Dzidziuś ma jakieś wady, czy da się coś z tym zrobić w trakcie ciąży, czy jest to tylko informacja dla mnie, żebym wiedziała na co się przygotować?

Głównie chodzi o wady narządów wew żeby w razie w byli na porodowce przygotawani na poród takiego dziecka i zapewnili mu odpowiednią opiekę, specjalistów itp.
Poza tym gdyby już coś było tez słyszy się że robią operacje w łonie matki, przecież.

Ostatnia edycja:
reklama
Przy niektórych wadach trzeba od razu rodzić albo informować szpital aby byli gotowi na taka wadę aby dzieciątko od razu przetransportować do specjalistycznego szpitala, przygotować odpowiedni sprzęt itp. np przy wadach serca. Ja polecam pójście na takie badanie

Do góry