reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zdjęcia z USG, wizyty lekarskie, badania...

Ja dzisiaj po wizycie. Mała waży 2750g,więc pewnie 4 kg będzie. Szyjka coś tam przepuszcza, powiedziała lekarka, ale że na tym etapie to tak może być. Następna wizyta 20.02.

Duża córa :tak::-) gratulacje :tak:a na następnej wizycie też będziesz miała USG z pomiarami itd?

Ja też już po wizycie. Wszystko w porządku. Dużo badań do zrobienia, co trochę mnie zdziwiło, m.in. powtórne badanie na Hiv.Mała rośnie jak na drożdżach. W ciągu 3 tygodni przybyła o 800 g.:szok: teraz waży już 2,5 kg.
Kolejna wizyta dopiero za 3 tygodnie - i to już ostatnia.

Gratuluję dobrych wieści z badań :-) a z tym HIV to faktycznie dziwne:confused:

Ja dziś też po USG i niby wszystko ok, ale uczucia mam jakieś mieszane.. Mała ma dość dużą główkę w stosunku do brzuszka ( obwód główki pokazuje 35 tydzień), ale też podobno nieco dłuższe nogi jak na średnią naszej rasy środkowoeuropejskiej ;). Z wymiarów termin porodu wskazuje już na 13 marca :szok:, czyli cały tydzień wcześniej niż z OM. Malutka w sumie już nie jest taka malutka, waży 2190g. Szyjka jest "dość krótka" (szczerze mówiąc nie wiem, co autor dokładnie miał na myśli używając tego sformułowania), ale zamknięta, ilość wód w normie, ale "mogłoby być więcej", także mam dużo pić.
Chcieliśmy zobaczyć kruszynkę w 3D, ale niestety zrobiła nam psikusa i... zasłoniła pół buźki nogą i pępowiną, wstydzioch jeden :-D.

Ja też słyszałam , że rozbieżność do 2 tygodni pomiędzy wymiarami części ciała nie jest jakis alarmujący. Także bądż optymistką , jak lekarz ci nic nie powiedział, że coś jest nie tak to znaczy , że wszystko jest dobrze. :tak:;-) Moja też wstydzioch :-D buźke schowała i nie dało sie ładnej fotki cyknąć :-)

Też miałam wczoraj usg. Młody ułożony główkowo i mam nadzieję, że tak zostanie. Z obwodu głowy wychodzi skończone 32tyg, z obwodu brzucha 31. Waży ok 1775g. No i macha ten mój syn siusiakiem na prawo i lewo, nie ma wątpliwości, że będzie chłopak :D
Gratulację dobrych wieści :-D:tak: Moja nie ma czym machać , ale w tym temacie to akurat wstydzioch nie jest , bo pokazała co miała , chyba po to by potwierdzić mamusi, że te pare różowych ubranek , które kupiła faktycznie są dla niej :tak:
Jak napisałaś , że nie ma wątpliwości , że będzie chłopak to u mnie , że córa :-) Fajnie , że teraz jest taki sprzęt , że można się wcześniej dowiedzieć :-D

reklama
Gratulację udanych wizyt Mamuśki !!
No faktycznie jakiś klocek i zaczyna mnie to przerażać...:baffled: liczę jeszcze na to, że usg się myli
Nomi ja co wizytę mam usg i wszystkie pomiary :-):-)

Makunia, Mru, Lilkasia gratuluję udanych wizyt i pozytywnych wieści.
Makunia
ale masz w normie te wody? Mnie też dr tak powiedział, że mogłoby być ich więcej i że musi je poobserwować. 13 marca mnie też wychodzi z usg termin.

Kierujecie sie terminem z usg?
Ja nie:no: bo to by oznaczalo ze termin mi sie przesunie z 14.03 na 4.03:szok:
ja biorę pod uwagę termin z usg w 12tyg, moja gin mówi, że wtedy wylicza najdokładniej, a później w miarę jak dzieć rośnie to się potrafi ciągle zmieniać ;)
wg OM mam termin tydzień wcześniej.

Ja tak strasznie nie mam na nic czasu, że mnie to załamuje, jak wchodzę na forum i widze po 20 stron z nowymi postami....

U mnie duży stres bo Franuś leży pośladkowo, a macica się obniżyła - syndrom osłabionych mięśni po pierwszym porodzie, tak że mały naciska mi na kręgosłup i miednicę co ogólnie mówiąc jest bolesne. Lekarz po usg stwierdził, że szanse na obrócenie się Franka są małe, choć są, ale boi się u mnie wcześniejszego porodu więc proponuje CC. Ustalenia są takie, że 19 stycznia idę na USG, jak Franek się nie odwróci a mnie dalej będzie bolało, to CC robimy w 38 tyg czyli jeszcze w lutym! Do porodu mam więc w najszybszym wypadku 4 tygodnie. CC się boję jak jasna cholera, nie wyobrażam sobie, że ktoś miałby mi coś rozcinać, ale dla dobra małego trudno. Ogólnie Wojtek daje w kość, jak na 2 latka ma silną potrzebę manifestowania swojej niezależności, więc jestem już u kresu sił...

Gratuluje wszystkim udanych wizyt :-) widzę, że nasze pocieszy ładnie rosną ....ciekaw jakie kluski z nich będą po porodzie :-)

Mru, NomiMalone u mnie też nie ma wątpliwości co do płci....nareszcie moje słoneczko pokazało co ma między nogami :-)

Ulkan współczuję i życzę dużo siły i cierpliwości do starszego synka.....pewnie nie jest Ci łatwo, ale pocieszaj się, że kiedyś to minie (wiem...marne pocieszenie) ale pamiętaj, że raczej każdą z nas czeka taki okres buntu u dzieciaczka. :-) damy radę!!!!

Mój termin z pierwszego USG i OM jest ten sam 24 marca.....teraz na ostatnim USG przesunął się na 23 marca, więc praktycznie nie ma żadnej różnicy...malutka rośnie prawidłowo i to jest najważniejsze.

Często rozmyślam nad tym kiedy Emilka się urodzi.....mam taką cichą nadzieję, że w połowie marca będzie już po wszystkim :-) nie ukrywam, że fajną datą byłby 13 marca 2013r :-) ale misia sama zdecyduje, kiedy chce zobaczyć mamusię i tatusia.

Makunia, Mru, Lilkasia gratuluję udanych wizyt i pozytywnych wieści.
Makunia
ale masz w normie te wody? Mnie też dr tak powiedział, że mogłoby być ich więcej i że musi je poobserwować. 13 marca mnie też wychodzi z usg termin.

Kaniu, na opisie mam napisane że są w normie, lekarz powiedział, że są "w granicach normy, ale mogłoby być ich więcej". I zalecił, żeby dużo pić. A ja i tak już piję hektolitry płynów... Być może urosept zrobił tu swoje.

reklama
ja biorę pod uwagę termin z usg w 12tyg, moja gin mówi, że wtedy wylicza najdokładniej, a później w miarę jak dzieć rośnie to się potrafi ciągle zmieniać ;)
wg OM mam termin tydzień wcześniej.
Ja też tak właśnie robię, liczę tylko ten termin z 1 usg w 12 tygodniu, ale on jest taki sam, więc nie mam problemów. Mój lekarz mówi, że jego zdaniem i tak urodzę wcześniej, zobaczymy;-)
Ulkan będzie dobrze, zdrowie dziecka jest najważniejsze, a jeśli cesarka nieunikniona to tak trzeba. Przynajmniej będziesz dokładnie wiedzieć, kiedy przytulisz synusia:tak:A Wojtuś pewnie przechodzi tzw. bunt dwulatka (przechodziłam przez to z Danielem), przejdzie mu, głowa do góry:-)
makunia ja też dużo wody piję na dzień, praktycznie cały czas, także mam nadzieje że z moimi wodami jest ok;-)

Do góry