reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zdjęcia z USG, wizyty lekarskie, badania...

Serduszko też mamy sprawdzane przy każdym usg ale właśnie to ktg mnie zaciekawiło :p
podpytam na następnej wizycie ...

A co do szpitala to ja zastanawiam się nad Polną i Św Rodziny , ale raczej Polna - mają najlepszy sprzęt, do tego jak lekarz jest zatrudniony na Polnej to jest to swego rodzaju prestiż :) więc można uznać że specjalistów mają też jednych z najlepszych, sale są ok ale wiem że często słyszy się że położne i pielęgniary są tam bardzo nie miłe :/ ale wydaje mi się że wszędzie na gburów można trafić. Leżałam po poronieniu na Polnej i akurat wtedy spotkałam się z naprawdę cudownymi pielęgniarkami, lekarze też byli mili.
Hmm jeszcze się zastanawiam ale pewnie na Polnej się skończy ...
Na pewno nie Lutycka - same złe opinie, natomiast Raszei nie znam ale słyszałam w sumie że jest ok ... ale jakoś nie biorę jej pod uwagę.

do niedawna też myslałam że polna, ale mam znajoma położną pracującą na Polnej no i do tego poczytałam, popytałam ,a że byłam w Raszei przedswiatecznie no to juz wiem,że nie Polna. Sprzet faktycznie maja bardzo dobry, ale co do lekarzy i połoznych no to skoro sam personel odradza tzn ze cos nie tak. Moj lekarz w priv klinice zwolnil sie jakis czas temu, a dlaczego...bo poprostu nie mogl pracowac tam.
Chyba o tym tez pisałam przy okazji opisu pobty w Raszei

reklama
kurczę ... ile ludzi tyle opinii , też znam kilka osób co tam pracuje i Ci akurat na odwrót - polecają :)
już sama nie wiem ... jeszcze trochę czasu na namysł jest , nie tak dużo ale jest :D

ja po kontrolnej wizycie u moje doktorowej.
Po raz pierwszy od jakiegoś czasu nie usłyszałam "Pani Aniu czemu tyle kg na plusie od ostatniej wizyty?" Dzis było wręcz odwrotnie , pytała sie 2 razy bo nie mogła uwierzyć , że schudłam , dopiero jak jej przypomniałam o diecie cukrzycowej , to powiedziała "no tak ale to norma przy zmianie trybu żywienia na dietę dla słodkich mam więc nie ma Pani się czym przejmować "

Szyjka ok, mała nadal główką w dół, serduszko też dobrze.
Co do cukrów , powiedziała by nadal sobie mierzyć i kontrolować ale po moich wpisach widzi , że już coraz lepiej , ale to dzięki temu ,że coraz lepiej rozpoznaje produkty, które mogą podnosić mi cukier i lepiej dobieram posiłki . Uznała moje niekiedy podwyższone cukry za nie alarmujące i nie ma potrzeby wprowadzania insuliny i kierowania do diabetologa, bo dieta jak widać dobrze się sprawdza.
Kolejna wizyta (za 4 tyg ) będzie ostatnią z tych co miesięcznych, później już będą częstsze. Na kolejną wizytę musze sobie zrobić morfologie i mocz i jeśli wyniki będą dobre to będzie ostatnie takie badanie w ciąży. Na kolejnej wizycie będę także miała badanie GBS (na paciorkowca w pochwie i okolic odbytu, podobno bardzo ważne badanie), jeśli będzie dodatnie to zaraz po porodzie podawany jest antybiotyk matce i dziecku.
Pytałam się także o KTG , powiedziała , że ze względu na to , że ciąża prawidłowo przebiega i nic się nie dzieje to na KTG skieruje mnie po 37 tygodniu ciąży.

W pierwszej ciąży ktg miałam robione tylko, gdy wylądowałam w szpitalu.
Teraz jest dosłownie tak samo, chodzę prywatnie do lekarza a On nie kieruje mnie na to badanie.
Jak będę w szpitalu od 4 lutego to tam mam zlecone to badanie codziennie, usg, Gbs, mocz, morfologię i testy tarczycowe.

Nomi super wieści po wizycie, gratuluję :-)
Iwona Tobie również gratuluję pozytywnych wieści i dorodnej córci :-)

iwonas85 super ze malutka juz ulozona do porodu, a wagowo calkiem niezle!

nomimalone fajnie ze wizyta udane, dobrze ze dieta juz nie stanowi problemu i nie musisz brac insuliny. oby tak dalej!

My po ostatniej wizycie na usg dziś...trochę mnie przeraziła waga młodej bo waży 2900:szok: A tu jeszcze miesiąc do rozwiązania więc pewnie pójdzie w ślady brata , który bagatela ważył 4430...Ciąża według usg to 37t2d czyli małą wyrosła ponad normę :-DWszytsko ma na swoim miejscu więc najważniejsze,że zdrowa:-)

Deizzy kochana, a gdzie Ty tak słyszałaś, bo na wszelkich foracj i wopiniach znajomych a także personelu w przychodni to raczej sporadycznie dobre opinie

JA słyszałam tak jak 03.2013 od znajomych tam rodzacych, tylko że chodziły prywatnie do lekarza tam pracującego więc może dlatego? Dużo właśnie o sprzęcie słyszałam i o lekarzach. O położne nie pytałam.

Gratuluje udanych wizyt. Jakie duże maluszki. Ja mam wizytę dopiero 04.02.

Marcóweczka masz wizytę następną 19.02? Ja planuje wtedy urodzić Maluszka więc będę w szpiatalu w tym czasie ;)

Ala-84 to może Mała szybciej wyjdzie? Zrobi mamie niespodziankę?

Daizzi, 03.2013 wiecie tj prawda ze opini wiele, u mnie przewaza wiecej negatywnych ,zwlaszcza ze do tego lekarza mam zaufanie no i chiolercia jest on b.powazany. Jak mi powiedział,że personel chce być miły i miec wszystko pod kontrolą, ale w zw z tym,ze tam jest taka masówka to poprostu fizycznie nie wyrabiaja, a do tego maja studentow pod opieka itd ....i jesli chce tam rodzic, to tylko przy osobie ktora tego dopilnuje ( chyba miał na mysli swoja połozna) bo nawet dobry sprzet nie jest w stanie zastapić ludzi......
Mam juz rozeznanie co do Raszei , badam św Rodzine...wiec z tych 2 wybiore...:)
a tu dla Was link gdzie opisałam swoj pobyt w szp Raszei
https://www.babyboom.pl/forum/poznan-f197/szpitale-lekarze-w-poznaniu-17579/index48.html

Ostatnia edycja:
reklama
nomimalone - gratuluje wizyty i dobrej wagi. A mozesz mi powiedzec z jakiej strony internetowej korzystasz, chodzi mi o diete? Skad wzielas przepisy do diety?

Co do przepisów , raczej jadam to co mogę w danych godzinach i co mam w lodówce. Troszkę rozkład posiłków rujnuje mi godzina mojego wstawanie (zdarza się 11:00 - 12:00 w południe szczególnie jak w nocy nie mogę usnąć) oraz 2 razy w tyg szkoła rodzenia (2,5 godziny + około 2 godzinny dojazd godzina w jedną godzina w druga str). Ostatnio tak miałam intensywny tydzień , że od poniedziałku aż do wczoraj nie było mnie w domu od 16:00 do 21:00 bez możliwości zjedzenia normalnego posiłku (musiałam do torby wziąć coś co nadawało sie na przegryzkę )
Ale dość fajne pomysły znalazłam w książeczce , którą dostałam do gukometru, okazało sie , że na necie tez to jest
Słodkie Mamy: Specjalna dieta dla kobiet w ciąży tyle , że tam posiłki sa na 1800 kcal a w III trym powinno sie zwiększyć do 2300 - 2600.

Ja ostatnio kupiłam sobie otręby żytnie i super sprawdzają sie jako panierka (zamiast białej mąki i bułki tartej , która przecież też z białego pieczywa) , zauważyłam , że porcja taka sama , produkty te same a wcześniej po obiedzie miewałam 115-118 cukru a z tą panierką max 100 ale najczęściej 95-98, dzięki temu można więcej zjeść , choć ja nie potrzebuję bo sie najadam tą porcją

Do góry