reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zdjęcia z USG, wizyty lekarskie, badania...

reklama
Na wstępie przede wszystkim gratuluję wszystkim udanych wizyt :)
Moja była w zeszłym tygodniu i też na szczęście wszystko ok.
Mała w 23tyg ważyła ok 600 gram i była bardzo ruchliwa :D

Mam do Was prośbę, do dziewczyn które znają się trochę na morfologii i przede wszystkim tarczycy - Czy mogłybyście rzucić okiem na moje wyniki ?

Dzisiaj odebrałam morfologię, mocz i TSH + ft3 tarczycy nooo i najpierw o tarczycy:

- od kilku lat mam stwierdzoną niedoczynność i biorę Euthyrox.
TSH było przed ciążą w normie, w ciąży zaczęło mocniej spadać przy dawce 88 ale ft3 było zawsze w normie - do dziś :wściekła/y:
półtora miesiąca temu miałam TSH 0,10 przy normie 0,27-4,20 no i lekarz dał mi naprzemienną dawkę (jeden dzień 88 drugi 75) i tak brałam, dzisiejsze wyniki to TSH 0,19 czyli zmiana coś pomogła ale tym razem po raz pierwszy ft3 to 1,91 przy normie 2,00-4,40. Lekarz już na ostatniej wizycie doradził że jak TSH będzie nadal niskie to przejść na stałą codzienną dawkę 75 a jeśli zbliżałoby się do wyniku 1,5 to zacząć brać dawkę 88.
Zawsze się martwię jak mam zmieniać dawkę i tym razem też tak jest.
Najważniejsze to powiedzcie mi proszę jeśli wiecie to czy taki wynik jest niebezpieczny dla dziecka ?
Czy na tym etapie ciąży niskie ft3 może mu zaszkodzić ?
Od jutra tak jak lekarz radził zacznę brać tylko dawkę Euthyroxu 75 - czy któraś z Was miała podobnie ?

- jeśli chodzi o morfologię to mam za niskie wyniki w:

Erytrocyty: 3,76 T/L (norma 3,93-5,22)
Hemoglobina: 6,60 mmol/L (norma 6,95-9,75)
Hematokryt: 0,316 L/L norma 0,341-0,449)

Reszta morfologii ok i mocz też.

wizytę u mojej Pani Dr mam dopiero za 3 tyg i nie wiem czy coś w tym czasie powinnam z tym robić czy to może "spokojnie" poczekać ???

Jeśli komuś chciałoby się na to spojrzeć, będę bardzo wdzięczna ...

Ulkan, Banankowa ale Wam dzieciaczki rosną pięknie!
Kania Twoje Maleństwo to już całkiem spory:szok::-) Gdzie On w takiej drobinie jak Ty się mieści?:-D
03.2013 super, że z Maluszkiem wszystko ok:-) co do tarczycy to niestety nie pomogę bo się kompletnie na tym nie znam

Faktycznie rosną te dzieciaki. A co najlepsze to ta ciąża tak mi szybko leci... Z Wojtkiem to mi się ciągło, byłam ciekawa jakie będzie to pierwsze dziecko, jak to jest być mamą i od 20 tyg dzień w dzień narzekałam, że jeszcze tyleeeee czasu do porodu. A teraz..... szast - prast i już 6 miesiąc! Nawet nie wiem jak to się stało! na dobrą sprawę jeszcze 14 tygodni i będziemy się witać;)

03.2012 najlepiej poczekac na wizyte u lek ale mnie sie wydaje ze te Twoje odchylenia od normy sa niewielkie. ja tez od czasu do czasu mam cos w morfologii ponizej normy, ale bardzo czesto lek nawet nie zwraca na to uwagi bo widocznie odchylenia sa na tyle male, a w ciazy do tego pewnie normy sie troszke inaczej interpretuje
co do TSH to wydaje mi sie ze jak jest nizsze, nie ma sie w ciazy co martwic. problem bylby gdybys miala powyzej normy

03.2013 kurcze nie pomoge... musisz isc do lekarza. najwazniejsze ze malutka zdrowa! bardzo ladnie wazy!

ulkan mam to samo, pierwsza ciaza wlekla sie strasznie, a teraz zapiernicza czas ze nawet nie wiem kiedy!

reklama
Witajcie Dziewczyny:)
Gratuluję udanych wizyt!:)
właśnie wróciłam ze swojej, z Maluszkiem wszystko dobrze, na 100% chłopak dostałam nawet zdjęcie z zaznaczonym siusiakiem:D. Waży troszkę ponad 1kg, strasznie się wiercił podczas badania:) wg USG wzrostowo jest troszkę większy niż wg terminu z OM i widziałam jego buźke w 4D, pani doktor mi sama włączyła:) i wiecie podobny jest do swojego strszego brata:) mam takie zdjęcie w 4D z 30-31 tygodnia Jaśka:) i nosek i ustka maja identyko:D.
Z tą tarczycą to sama nie wiem jak to jest ja niby za każdym razem mam mniejsze wyniki ft4 i TSH a ostatnio moja pani doktor z dawki 75 kazała brać na zmiane 75/100 więc już nie wiem jak to jest:) biorę lekarstwa jak mi każą bo wogle się na tym nie znam:). A niedoczynność też dopier na początku ciąży u mnie stwierdzono:)

Do góry