reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zasypianie maluszka...

moja tez tak spi, nie potrafi na plecach, jak sie kladzie spac to myk na boczek, albo jeden albo drugi:), glowe jak byla mniejsza to do tylu walila teraz czasami tez, ja sie pytalam czy to normalne jak byla polozna u nas i widziala jak ona spi to mowila ze to jeszcze nawyk z brzucha i jak najbardziej moze tak spac...

reklama
nasz od pewnego czasu najchetniej by spal w klasycznej pozycji embrionalnej (na boczku ale glowka normalnie, wczesniej tylko na pleckach) ale ta wredna grawitacja przeraca go na plecki :-p Jak jest mocno zaspany to sie godzi z prawami fizyki i spi dalej na pleckach ale jak nie to kulga sie tak zazarcie az sie obudzi i musze od nowa zaczynac cyckowa procedure usypiania :sorry2: Za dnia czasem go podpieram, zeby nie fiknal i spal sobie dalej slodko na boczku :tak: Nas na szkole rodzenia uczyli, ze jesli dziecko spi na boczku to zeby te boczki zmieniac tak na 50:50 zeby glowka miala ladny ksztalt :happy2:

Z reguły jest to normalne ,ale jeśli nie występuje w połączeniu z innymi cechami WNM.
spanie na boczku z odwiedzioną głową do tyłu w tym wieku może być też sygnałem ,że coś się dzieje z napięciem mięśniowym.
Dzieci z Wzmożonym Napięciem Mięsniowym właśnie tak zasypiają .
Należy tu również uwzględnić jak dziecko podczas zabawy i przewrotów na boki układa też główkę .
Jeśli ta głowa się zbyt mocno wygina to należy zgłosić się po skierowanie do specjalisty.
Dziecko przy przewrotach powinno główkę prowadzić za rączką razem przekręcając się na bok .
Przy WNM dziecko leży raczej prosto ,a przy przewocie robi mostek odpychając się nogą od podłoża i kieruje głowę do góry.

As to mój tak właśnie robi. Ale byliśmy w specjalistycznej poradni jak miał 5 tyg i przebadali go i pediatrzy i fizjoterapeuci, a nawet logopeda i wszystko ok stwierdzili....

Moja Emmcia spi na pleckach,no boku czy brzuszku jej sie nie podoba,wezme ja na bok to i tak sie przekreci a na brzuszku kilka min tylko wytrzyma.

U nas w grę wchodzą tylko dwie pozycje- albo na plecach, albo na brzuszku, zarówno w łóżeczku jak i w wózku na spacerze. Na boczku ewentualnie przez chwilę ale raczej leżenie niż spanie.

Robert spi tylko na plecach, ale by nie bylo zbyt latwo to sobie do tego rzuca biodrami, a jak juz sie przesunie to do bioder i dalszej wedrowki wokol wlasnej osi, dodaje walenie nogami o lozeczko. On jakims cudem spi (jak juz usnie), ale mnie budzi...

Macie moze jakies pomysly na te jego nozki...? Raczki przez blisko 3 miesiace byly zawijane i nie budzily dziecka, a teraz dupcia i nozki poszly w tan i przeszkadzaja i maluszkowi i nam.

reklama
Wcześniej przesypialiśmy całe noce z jedną pobudką 21-4-7 a teraz budzimy sie kilka razy 19-0-3-5-7 o co chodzi? Większe zapotrzebowanie jedzeniowe?

Do góry