reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zasiłek dla samotnej matki ?!

reklama
ANAAa tu jeszcze cos z mops od ciebie,bo lewej zauwazylam z jakiego jestes miasta Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie w Szczecinie - Komu pomagamy? - Formy pomocy i procedury
Bardzo dziekuje za pomoc
ticker.php

024013950.png

Sorki. Nie miałam dostępu do neta.
Jeśli chodzi o te 400zł. to zapędziłam się. Przepraszam.
Chodzi o zasiłek wychowawczy. Trwa przez 2 lata. ale do czwartego roku życia dziecka mozna sie o taki postarać. Jeżeli są Panie na urlopie wychowawczym i nie maja Panie dochodu, tylko alimenty można starac sie o taki zasiłek.
Przepraszam jeszcze raz za wprowadzanie w błąd. Niemniej zawsze można sie starać z opieki o pieniadze na jedzenie i mieszkanie. Wówczas dostaje sie albo przydział mleka, ryżu itp albo talony na jedzenie w wyznaczonych sklepach. Moja bratowa z opieki dostawała nawet desery-serniczki, które normalnie kosztowały za jeden 4 zł.
Nie ściemiam. Byłam zdziwiona, bo skończyłam politykę socjalną na socjologii.
Tak czesc jest prawda ale tak jak umnie jest kryterium do 350 na osobe i jeszcze jak sie mieszka z rodzicami to niestety nie ma co liczyc na co kolwiek on pomocy. Bo oni biora niestety wszystkich czlonkow rodziny a jak by nie patrzec to ja z dzieckiem jestem tu zameldowana ale za mieskzanie place czyli tak jak bym wynajmowala. a tego nie biora pod uwage ja i dziecko to osobna rodzina moi rodzice tez osobna tylko pod jednym dachcem.
gdy bylam w pomocy kazala mi przynies zaswiadczenie z pracy od mojego ojca czyli dziadka mojego dziecka o jego dochodach to absurd

024013950.png

Witam, jestem świeżo upieczoną mamusią ;) jakiś czas temu też miałam wątpliwości odnośnie becikowego, drugiego becikowego (jednorazowej zapomogi) oraz zasiłku dla samotnej matki. Jestem już po wizycie w MOPR w Lublinie i u mnie to wygląda następująco: mój synek nosi nazwisko ojca, ale nie jesteśmy po ślubie, nie mieszkamy "oficjalnie" razem, wiadomo becikowe przysługuje wszystkim, trzeba mieć zaświadczenie od gin o opiece lekarskiej do 10 tygodnia ciąży, jeśli chodzi o zasiłek rodzinny to dochód nie może przekroczyć 504zl na osobę. Mimo iż mieszkam z rodzicami i zawsze był liczony ich dochód itp to do zasiłku wlicza się dochód MÓJ i OJCA DZIECKA, ponieważ stanowimy teraz swoją, odrębną rodzinę (dochód tzn, bierze się zaświadczenie obojga rodziców z urzędu skarbowego o wysokości uzyskanego dochodu w roku wcześniejszym niż się urodziło dziecko). A jeżeli łączny dochód obojga rodziców nie przekroczy tej kwoty(504zł) i przyznają zasiłek rodzinny tj 68zł miesięcznie, także należy się drugie becikowe takiej rodzinie tzn jednorazowa zapomoga. Co do zasiłku dla samotnej matki, byliśmy razem tzn ojciec i ja w MOPRze, i pracowniczka na moje pytanie o ten zasiłek zapytała wprost czy będziemy razem wychowywać synka, odpowiedzieliśmy, że tak, więc się nie należy. Mam nadzieję, że jasno wytłumaczyłam jak to było w moim przypadku i że to pomoże innym matkom, pełnym wątpliwości, takim jak ja, jeszcze miesiąc temu ;-)

Tak czesc jest prawda ale tak jak umnie jest kryterium do 350 na osobe i jeszcze jak sie mieszka z rodzicami to niestety nie ma co liczyc na co kolwiek on pomocy. Bo oni biora niestety wszystkich czlonkow rodziny a jak by nie patrzec to ja z dzieckiem jestem tu zameldowana ale za mieskzanie place czyli tak jak bym wynajmowala. a tego nie biora pod uwage ja i dziecko to osobna rodzina moi rodzice tez osobna tylko pod jednym dachcem.
gdy bylam w pomocy kazala mi przynies zaswiadczenie z pracy od mojego ojca czyli dziadka mojego dziecka o jego dochodach to absurd

024013950.png
Dziwne to troche.Ty z dzieckiem stanowisz odrębną rodzine więc dochody rodziców nie są potrzebne.

Dziwne to troche.Ty z dzieckiem stanowisz odrębną rodzine więc dochody rodziców nie są potrzebne.
Mmo Julci mowisz ze nie potrzebne to dlaczego w pomocy spolecznej kobieta mi powiedzila ze mam wpisac dochody ojca bo tylko on umnie pracuje? Dlamnie to chore co ma moj ojciec do mnie i mojego dzicka tak jak mowisz ja i moje dziecko to odrambna rodzina szkoda tylko ze nie w pomocy spoleczne i sadzie.
ticker.php

mama lulci ma racje jezeli powiesz w opiece ze ty i dziecko macie oddzielne gospodarstwo domowe to beda liczyc tylko twoj dochod ja tez tak mialam mieszkalam z wujkiem ktory zarabiał 2500zł miesiecznie ja nie pracowałam wogole tylko z miasta miałam i liczyli tylko mój dochód bo powiedziałam ze prowadzimy oddzielne gospodarstwo domowe

Mam prosbe czy ktoras z Was moze mi to wytlumaczyc jasniej:

Jeśli jest Pani zarejestrowana jako bezrobotna i samotnie wychowuje Pani dziecko, jeżeli podejmie Pani zatrudnienie lub inną pracę zarobkową lub zostanie Pani skierowany przez Urząd Pracy na staż, przygotowanie zawodowe dorosłych lub szkolenie oraz pod warunkiem osiągania z tego tytułu miesięcznie przychodów nieprzekraczających minimalnego wynagrodzenia za pracę, może Pani otrzymać tzw. "refundację kosztów opieki nad dzieckiem do lat 7".

• Na okres do 6 miesięcy, jeżeli podejmie Pani zatrudnienie lub inną pracę zarobkową.
• W przypadku skierowania na staż, przygotowanie zawodowe dorosłych lub szkolenie, na okres obywania stażu, przygotowania zawodowego dorosłych lub szkolenia.
:szok:
Bardzo dziekuje

Witam :-)
Widzę, że niektóre Panie są "bardziej" w temacie jeśli chodzi o zapomogi/zasiłki dla samotnych mam. Z racji tego, że chodzenie po urzędach i dopytywanie o co mogę się starać jako samotna mama nie nalezy do najprzyjemniejszych zajęć proszę o pomoc. Moja sytuacja w wielkim skrócie przedstawia się tak: Jestem studentką, niepracującą i w dodatku na utrzymaniu rodziców. Dzidzia ma pojawić się na świecie za jakieś 2-3tyg. Ojciec dziecko uzna (mam taką nadzieję), lecz sam jest studentem z zerowym dochodem, również na utrzymaniu rodziców. Chciałabym się dowiedzieć czy mogę starać się o jakieś zasiłki na dziecko itp. "Życzliwe" Panie w urzędach nie są zbyt wylewne w swoich odpowiedziach :) Mam nadzieję, że tutaj dowiem się konkretów.

reklama
Mmo Julci mowisz ze nie potrzebne to dlaczego w pomocy spolecznej kobieta mi powiedzila ze mam wpisac dochody ojca bo tylko on umnie pracuje? Dlamnie to chore co ma moj ojciec do mnie i mojego dzicka tak jak mowisz ja i moje dziecko to odrambna rodzina szkoda tylko ze nie w pomocy spoleczne i sadzie.
ticker.php
Kochana niewiem dlaczego pani z opieki chce dochodów Twojego ojca.Z tego co wiem i jest to zgodne z prawem to ty i twoje dziecko zarówno dla opieki jak i dla sądu stanowicie odrębn a rodzinę i nikt cię nie zmusi do złożenia dochodów innych członków rodziny.Składasz zaświadczenie o swoich dochodach i to wszystko.Skoro nic Ci nie przyznają to muszą wydać decyzje na jakiej podstawie tak postąpili a ty masz prawo odwołać sę od decyzji do sejmiku.I tak ędzie po twojemu.

Do góry