reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakwalifikowane do ivf z rządowym dofinansowaniem

Keki moze w tym roku wybiore sie do Trzemeszna, do rodzinki... a z tamtąd juz mam blisko do Gniezna... :-D moze poszlybysmy sobie na herbatke czy kawe? :-) he he

reklama
Olusia Estrofem wpływa na przemianę endo, tak aby mogło przyjąć zarodek czyli pomaga przygotować śluzówkę do zagnieżdżenia. Jak endo będzie gotowe włączamy progesteron - 'imitując' naturalny cykl (jego wzrost następuje po owu - za dzień owu uznajemy w cyklu bezowulacyjnym czas gdy endo osiągnęło prawidłową wielkość) i po tylu dniach ile ma nasz zamrożony zarodek go podajemy. Estrofem i progesteron należy brać zazwyczaj do ok. 70 dnia ciąży. Oba leki mają zastąpić hormony których nie ma naturalnie w takim cyklu w naszym organizmie (z uwagi na brak ciałka żółtego).

Keki z tą torbielą to może progesteron który zazwyczaj się bierze po transferze w takim cyklu by rozwiązał problem :confused: Najlepiej podpytaj o to lekarza.
A z tymi wizytami to ja mam tak samo - nie podeszłam w tym cyklu bo musiałabym wypatrywać owu której w 24 dc jeszcze nie było i co chwlę być na kontroli - przyznaje że podejście na cyklu bez owu jest wygodniejsze i łatwiejsze do zorganizowania ;-)
No ale przecież najważniejszy jest rezultat :tak:

Ostatnia edycja:
Infinity czyli jak mialam wczoraj wizyte i pani doktor powiedziala ze endo ladnie rosnie, oczywiscie nie mowila mi ile ma i kazala juz od wczoraj brac progesteron 4 tabl wieczorem dopochwowo... czyli myslisz ze w ciagu 4 dni odkad bralam estrofem endo moglo urosnąc by nadawac sie do zagniezdzenia zarodka? :szok:mam go brac do piatku a od dzis jeszcze fragmin, lutke 3x4, encorton i estrofem ... widze ze jestes skarbnica wiedzy...

Olusia szkoda że lekarz nie powiedział jakie masz endo ... Ja miałam przy IUI z tym problem - czasami miało tylko 5,6mm więc zawsze o to pytam ;-) Generalnie zakładam że lekarz wie co robi i na wizycie musiało mieć odpowiednią wielkość dlatego kazał Ci włączyć resztę leków. Ja wygląda na to że będę brała dłużej sam Estrofem bo od 2dc a 12dc mam wizytę więc przez 10 dni co najmniej.
Nie przejmuj się tym - bo zaraz zamienimy się w lekarzy i zaczniemy same się leczyć :-D

A z ta wiedzą - lekarz mnie trochę zmusza bo małomówny raczej i zawsze zabiegany
:-( więc szukam sama -zresztą ja jestem z tych co wolą wiedzieć - czuję się bezpieczniej, tym bardziej że niestety złapałam lekarza na małych pomyłkach - wiem że wynika to z ilości pacjentek i ogromu zabiegów/formalności związanych głównie z refundacją ale nie zmienia to faktu że nauczyłam się raczej sprawdzać wszystkie informacje - jak to mówią ograniczone zaufanie ;-)

Ostatnia edycja:
Infinity ja nie mialam nigdy problemow z endo... zawsze ladnie roslo... po IUI bralam zawsze estrofem az mialam testowac.... i wtedy odstawiac leki jak beta wychodzila ujemna...

No widzisz - nie miałaś problemów z endo i byłaś na kontroli nie zaraz na początku cyklu - czyli Twoje endo rosło zanim zaczęłaś jeszcze brać Estrofem. Te kilka dni bez niego + kilka z lekami widocznie wystarczyło.
Będzie dobrze! :tak:

No i mnie dopadł mój przeogromny pesymizm :-( Już mam wizję USG co 2 dni i ciągły brak pęcherzyków, cykl kilkudziesięciodniowy i tyle zmarnowanych dni... Jakoś ciężko mi uwierzyć, by organizm sam teraz "zaskoczył" i była owu, a z tą stymulacją to coś też mi śmierdzi :baffled: Znowu sobie coś zaplanowałam, a lekarz zdecydował inaczej :-(

reklama
Dziewczyny mam pytanie: kiedy dostałyście @ po poronieniu? Lekarz powiedział, że poronienie mam traktować jak pierwszy dzień cyklu, ale coś długo ten cykl trwa :( Nie wiem, czy panikować i lecieć do lekarza, czy poczekać jeszcze trochę? Ile?

Do góry