reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakwalifikowane do ivf z rządowym dofinansowaniem

Konmar przykro mi ze dołączyłas do grona niepowodzeń:zawstydzona/y:co do MZ to ja już jestem po drugie próbie rządowej i 3 zapewne moge miec za 2-3 cykle. Ale nad tym się jeszcze zastanowię, poważnie myślę o laparo a w ostateczności o histeroskopii:dry:
Ewis ja mam zamiar dziś zrobić betę ale nie wiek o której zdążę:confused:ale ja zrobiłam betę o kilka dni wcześniej niż klinika zaleca bo 11 dpt przez to całek plamienie-krawienie. Leki biorę ale już w normalnej dawce czyli 3*1 duphaston, 3*2 luteina, fragminu już nie ale zastąpiłam acardem tak dla czystego sumienia.
@ się nie rozkręciła:no:mam minimalne plamienie brązowe o nieprzyjemny zapachy (normalnie jakby rozkładu:baffled:) chyba gniję od środka:confused:wiem, głupia jestem:cool2:ale już mi sie mózg zlasował:baffled:

reklama
Gizasku tylko nam nie gnij, nie rozkładaj się jak truposz:p

info o Polnej :)
Ginekologiczno-Położniczy Szpital Kliniczny na Polnej otrzymał aneks na realizację programu in vitro czyli dodatkowe pieniądze

Info dla zapominalskich - dzisiaj na TLC o godz 22:30 kolejny odcinek serialu dokumentalnego "In vitro - czekając na dziecko" a o 20:30 powtórka poprzedniego odcinka

Gizas właśnie weszłam sobie na moje konto w Invikcie i znalazłam wytyczne niby wizyty (w rzeczywistości była to telefoniczna konsultacja), że zaleca się brać L-karnitynę a nie L-argininę, no i teraz zgłupiałam :confused: W Beparencie dla kobiet jest L-arginina a dla mężczyzn L-karnityna więc myślałam, że źle zrozumiałam przez telefon :baffled: Oprócz tego mam zalecany Biosteron tab 50 mg na dobę (czyli DHEA), koenzym Q10 i kwas foliowy. Czyli reszta się zgadza, oprócz tego biorę jeszcze Omega 3,6,9.

Konmar przykro mi ze i tobie sie nie udalo.... ech... jakie to smutne wszystko....:-(

Moja klinika nie mowila mi nic poki co gdyby mi teraz nie wyszlo.....

Pelna nadziei ja tez sie nad tym intensywnie zastanawiam ze tyle nie powodzen jest.... ech... tez mysle ze moze dlatego ze zapladniaja 6 komorek a np 3 sa nie dobre i tym sposobem pozostaje malo szansy....

Konmar przykro mi... No co za czarna seria :wściekła/y:

Dziewczyny, co do przyczyn niepowodzeń... To chyba kwestia indywidualna i trochę kwestia szczęścia. U mnie z 4 komórek 3 zarodki i wszystkie 3 przeżyły. A wydaje mi się, że z moim wysokim amh szanse na nieprawidłowo dojrzałe komórki duże. Nie ma reguły.

Co do mnie, to dziś przyszła @ i aż się zdziwiłam, bo na 3 dzień od odstawienia lutki :szok: Dawkę miałam 2x4, a przy dawce 2x1 @ przychodziła na 5 dzień. No ale ważne, że jest. Dr chyba jest zwolennikiem crio na cyklu z owu, bo najpierw chciał mnie zobaczyć w 12dc, ale zaczęłam tłumaczyć, że u mnie owu tylko po lekach, a ostatnio to nawet pęcherzyki przestały pękać, a on na to, że pękać nie muszą do crio (wtf?!) i w takim razie mam przyjechać w 7dc i jeśli nic się nie będzie samo działo, to podstymulujemy. Ale dziewczyny, stymulacja od 7dc? To w ogóle możliwe? :baffled:

Edit: źle policzyłam i poprawiłam dc wyżej (o 1 wstecz wszędzie)

Ostatnia edycja:
Keki ja bylam u pani doktor w 5dc a od 6 dc mialam zaczac brac estrofem i w poniedzialek mialam wizyte, byl to moj 9dc i mam brac estrofem do piatku.... i reszte lekow ktore zalecila od wczoraj wieczor....

Ja kiedys poszlam do mojego gina, bylam w 27dc, cykl byl bez owulacyjny i zaczelam sie stymulowac, lekarz powiedzial ze nie chodzi bym miala miec @ tylko zebym zaszla w ciaze.... wiec bralam leki, ladnie reagowalam podchodzilam do IUI ale niestety nie udalo mi sie... ::-(

Keki myslisz ze przy wysokim AMH komorki moga byc nie dojrzałe albo za mało dojrzałe? bo slyszalam ze ponoc im wieksze to lepiej sie stymuluje.... hmmm

Ostatnia edycja:
Co do jakości komórek - zgadzam się z Keki - ja też mam bardzo wysokie AMH i miałam aż 19 sztuk, z czego 7 dojrzałych. Straszyli mnie że może to wpłynąć na ich słabą jakość i dalszy rozwój. Tym czasem wszystkie 6 się prawidłowo zapłodniło i wszystkie 6 dożyło do 5 doby. Ostatecznie 4 z 6 zostały ocenione jako prawidłowe i je zamrożono - pomimo tak kosmicznego AMH/estradiolu/ilości. Reguł więc chyba na prawdę nie ma ...
Keki
dziwne to trochę :baffled: Albo chcemy cykl z owu (dla mnie jest to doprowadzenie sytuacji do pęknięcia pęcherzyka i podania po 5 dniach blastocysty) albo robimy transfer na cyklu bezowulacyjnym ze stymulacją endometrium. Jaki sens ma 'hodowla' pęcherzyka jeżeli miałby nie pęknąć :confused: Progesteron pewnie go zlikwiduje w drugiej połowie cyklu ale w takim układzie nie rozumiem zupełnie zasadności takiego postępowania. No ale pewnie nie wiem wszystkiego, więc nie będę gdybać :sorry2:- w każdym razie nie spotkałam się z takim postępowaniem ...

Olusia - mi lekarz powiedział że dostane małe dawki leków do stymulacji bo przy wysokim AMH jak poda się za dużo będzie wiele komórek ale kiepskiej jakości (niedojrzale albo takie które na późniejszym etapie nie dadzą prawidłowego zarodka). U mnie trochę się sprawdziło bo na 19 'tylko' 7 było dojrzałych ale z jakością tych dojrzałych chyba już nie było najgorzej sądząc po ostatecznym rezultacie. Podobno gdyby wszystkie 19 w miarę równo rosło to wpłynęłoby na ich jakość i ogólną sytuację - u mnie na szczęście 7 było dużych a reszta małe ...

Ostatnia edycja:
Infinity a powiedz mi branie leku estrofem i luteine jednoczesnie to ma miec lepszy wplyw tzn lepiej rosnac endo czy ma to ulatwic zagniezdzeniu sie zarodka?

reklama
Infinity, no właśnie ja też byłam zdziwiona takim podejściem, zwłaszcza, że nie chciałabym ponownie 5cm torbieli na jajniku... Przecież jak crio się uda, a torbiel się nie wchłonie, to co? Operacja w ciąży? :baffled: No ale nie jestem lekarzem, więc może faktycznie nie wszystko będziemy w stanie zrozumieć. Mój doktorek jest trochę zakręcony, mówi szybko, może coś źle zrozumiałam? Pogadam o wszystkim za tydzień w poniedziałek i zobaczymy... Nie mam tylko ochoty na podglądanie co 2 dni, bo u mnie takich wizyt musiało być dużo (mimo Clo owu w 20dc najprędzej). Nie mam urlopu na te dojazdy, więc mam nadzieję, że dr pozwoli na ocenę chodzić bliżej mojego miejsca zamieszkania...

Do góry