reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zakupy:-)

Ewcia3004 będzie dobrze..pozytywne myślenie to podstawa..wiem że łatwo się mówi a po przejściach człowiek inaczej patrzy na wszystko..ale trzeba wierzyć że będzie dobrze...

Co do moich wspomnień z wyprawki to pieluch tetrowych miałam tylko 10 i wystarczyły nam wzupelnosci..A co do bodziakow z krotkim rekawem staralam się mieć zawsze danego rozmiaru 7par jakby na cały tydzien..w razie prania jakieś jeszcze były..znowu długie body 3/5 par wystarczyly(na poczatek) bo zawsze można rozm 62podwinac jak zabraknie..śpiochów czy coś tego typu także z 5 par i tak samo kaftaniki i spodenki takie ze stopkami materiałowe po 5 par..bluzę miałam 1 rozm 56, i ubranie na wyjście typu jeansy i sweterek też po 1 ale już 62mialam kilka rzeczy i zawsze jak mi zabrakło to podpisałam..Syn urodził się pod koniec sierpnia..

Napisane na SM-G925F w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Dziękuję dziewczyny, oczywiście, że pozytywne myślenie włączone cały czas, ale mimo to, gdzieś w tyle głowy strach pozostaje

Jeszcze co do ubranek, będę kupować bodziaki na krótki i długi rękaw, pajacyki i ze dwa dresiki. Potem jak Maluch się urodzi dokupię rzeczy odpowiednie do płci :-)
W ogóle podoba mi się to i Mikołaj stwierdził, że rodzeństwo ma takie mieć... Tylko czy później będzie rozmiar... Chyba, że po kolejnej wizycie zamówię...

http://m2.hm.com/m/pl_pl/productpage.0397875002.html

I jeszcze jeden dwupak jest fajny z królikiem bugsem :p

I jeszcze ten komplecik jest śliczny :p

Załączniki

• 5516505812_1_1_1.jpg
    5516505812_1_1_1.jpg
    14,2 KB · Wyświetleń: 90
Ostatnia edycja:
Nie ma zmiłuj sie tak jak pisze Kasiulka mysle ze 5 bodziakow kr rekaw i 5 dlugi rekaw roz 56 to absolutne minimum przy praniu co dwa dni ale to latem nie problem bo wystarczy przepłukac powiesic i za godz suche wiec nie przesadzalabym z tym pierwszym rozmiarem tym bardziej ze dzieciaki lubia rodzic sie wieksze i te male body sa doslownie na tydz lub dwa. Ale roz 62 to juz spokojnie na dluzej powinien byc i tez wydale mi sie ze raczej kr.rekaw dla noworodka to moze byc troszke malo bo jednak dzidz ciagle lezy no chybaze bedzie lato jak ostatnio to skore chetnie bym zdjela tak bylo goraco.wiec roz 62 tez spokojnie z 10 do tego rampersy czy pajace i luz zawsze mozna dokupic
A doczytalam tez Agi uwagi co so zakupow super rozpiska.trzymalaby sie tego.
A mi rozek tez sien ie sprawdzil mialam dwa otulacze i byly spoko.
f2w3rjjgvtrkt7iq.png

Ostatnia edycja:
Ewcia - kochana tym razem wszystko będzie dobrze [emoji8]! Jestem dobrej myśli - myślę, że wszystkie takie samo mamy odczucie [emoji5].

Mam dwójkę letnia. Maj i lipiec, każde z upalnego roku. Ale lato tu a w p, jest zupełnie inne.
Noworodek to zmarzluch ale też nie lubi przegrzewania, potowek etc. Po miesiącu juz nosili się baardzo lekko. Nawet wcześniej bywali zakrywani tylko flanelka. Dex jak się urodził babki tez tylko w pieluszki owinely ciasno. Mam body na krótki, kupię tez spodenki krótsze ale to już wtedy.

Moje refluksy alergiczne zurzywaly ogrom tetry na dzień, po 10 nawet szlo tej grubszej. Mieliśmy jak Truskawka z 50. Ale to od dziecka zależy. Kupilabym z 20 na początek by móc z czymś wystartować i ocenić potrzebę :)

Co do ciuszków, minimum 10 sztuk z każdego rodzaju ( body długi, krótki, pajac, polspioch) ale tylko na 62 kupuje ( 0-3m).
Do tego welurki różne i dodatki funkcjonalne :)

My nie dostajemy nic więc wole mieć za dużo niż za mało.

Ewcia rozumiemy kochana. Mimo, iż ja nie po takich przejściach to jak co ciążę marze o 25 a potem dziękuję za każdy kolejny..
Ale już po Leilusi się nauczyłam, że czekanie nic nie zmieni..

Jezu dziewczyny ja mialam chyba cos koło 50 pieluch tetrowych!!!! ale moj naprawde na potege ulewał, z 5-6 dziennie było brudnych, a pralka i tak szla raz dziennie.

Sylver a kiedy kupowalas ta ksiazke? Bo jak bylam w Sofimedzie 26.01 to babki z recepcji mowily, ze komus tam sprzedały jakas ksiazke ;p hmm moze tez sie skusze...
Ja kupowałam 30 stycznia :) Te książki stoją w poczekalni do wglądu, zobacz sobie przy okazji :)

Ewcia, myśl pozytywnie, będzie dobrze! Pamiętaj, że Twój dobry nastrój udziela się maluszkowi :)

Dziewczyny, ja mam mam dylemat z rozmiarami. Ja się urodziłam duża, miałam 58 cm, dlatego zastanawiam się, czy jest sens w ogóle kupować ubranka w rozmiarze 56? Na razie nastawiam się tylko na 62. Tylko co w sytuacji jak mój maluch będzie jednak mniejszy, np. 54 cm? Czy bardzo będzie się topił w 62? ;) Zamierzam bazować na body (długi i krótki rękaw), półśpiochach/spodenkach i pajacach. Plus pare cieplejszych bluz. Czy jak ewentualnie podwinę rękawki/nogawki to będzie miało to sens? Czy lepiej zaopatrzyć się dodatkowo w pojedyncze sztuki 56? Ew. może poczekać do końca, czy lekarz jest w stanie oszacować wzrost dziecka?

Aaa i jeszcze jedna sprawa. Na stronie mojego szpitala napisali co zabrać dla dziecka na porodówkę. I jest tam "5 szt. kaftaników, np. w typie body" I te kaftaniki, czy to są zwykłe body, wkładane przez głowę, czy takie zapinane z przodu (kopertowe)? Chciałam kupować tylko bodziaki wkładane przez głowę, a potem patrzę że kaftaniki to się chyba zapina z przodu? Jak to w końcu jest? Kaftanik w typie body to to samo co zwykłe body? Już mam mętlik :D

Ja to też rozkminiałam i mi wyszło że określenie kaftanik dotyczy sposobu zapinania, że od przodu, a może być kaftanik typu body, typu koszulka i typu pajac :D ale to moja rozkmina, nie wiem czy faktycznie dobra :p

Linoone - kaftanik to rodzaj koszulki /bluzeczki. Posiada różne rodzaje zapisania - o czym aim wspomniała.

Na stronie szpitala podali większą ilość ciuszków, patrząc po kątem cc (na ogół spędza się w szpitalu 4 doby po cc, po SN wychodzisz dobę po porodzie).

Moja J urodziła się 56 cm długa. Mój M miał 60 cm (siebie nie biorę pod uwagę, bo byłam wcześniakiem). Ciuszki na 56 cm były dobre do osiągnięcia wzrostu ok. 60 cm. Także może kup po 2 szt. na 56 cm.

Usg nigdy Ci dokładnie nie określi długości i wagi dziecka.
Przez co np. Koleżanka, która ma ze 154 cm wzrostu i waży z 45 kg rodziła córkę sn o wadze 4700 g, wzrostowo miała chyba 55 cm (wcześniej podana miała szacunkowa wagę 3300 g i 50-52 cm). Na szczęście wszystko poszło w miarę dobrze - ale otarła się o tragedię..

reklama
Dzięki za wyjaśnienie. To może faktycznie kupię kilka sztuk 56.
Też się zastanawiałam w jakim tempie rośnie takie dziecko i czy od razu kupować następny rozmiar, 68, czy odpuścić i kupować na bieżąco..

Historia koleżanki, brrrrrr masakra, prawie 5kg dziecko a ona taka drobna... to się jak dobrze rozumiem pod cc kwalifikuje.

Do góry