reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zakupy :)

wydaje mi sie, ze sol morska mozesz zastosowac wylacznie do noska a sol fizjologiczna ma wiele zastosowac np. do przemywania oczu itd.

reklama
Die powiem Ci ze pierwsze slysze o tym, i zrozumialam ze chodzi Ci o sol morska :D

Sól emska – biały suchy jednorodny proszek o słonawym smaku złożony z siarczanów i chlorków sodu i magnezu oraz węglanu sodowego. Jest to środek o działaniu wykrztuśnym i alkalizującym, stosowany w nieżytach dróg oddechowych i astmie oskrzelowej.
Roztwór 4,5 g soli w litrze wody ma skład zbliżony do naturalnej wody emskiej (źródła której znajdują się pobliżu kurortu Bad Ems) i może być stosowany jako woda mineralna o wysokim stopniu zmineralizowania. Poprzez podrażnianie błony śluzowej dróg oddechowych pobudza do wydzielania śluzu, po czym alkalizuje i rozrzedza wydzielinę. Rozpuszczalny w wodzie, najczęściej występuje w postaci tabletek.

Paulinek - prawie cala. wiadomo zawsze cos sie przypomni i trzeba kupic.
Z wazniejszych rzeczy brakuje mi jeszcze wozka ktory bedzie w sierpniu dopiero, termometr a chce kupic taki lepsiejszy raczej, aspirator do noska, no i kilka ciuszkow na 56, nie mam wogole pajacykow :< wiec jeszcze troche sie tego znajdzie a i dla siebie nie mam nic :D

paulinek jesli chodzi o bodziaki to ja mam wszystkie z dlugim rekawkiem. Mam narazie tylko po jedej sukienusila malych z krotkim i zaloze body pod albo sweterek na :) twoje zaupy sa super!! Zwlaszcza ten sweterek w kwiatki!! Piekny

die ja mam liste gotowa moge zeskanowac i wyslac i zobaczysz co masz a co nie bo to taka i dla dzieciatka i mamy :) w jakiejs gazetce ja mam :)
Co do mycia mlekiem mamy raczej nie slyszalam. Wczoraj czytalam o czyszczeniu uszu i pisalo ze gazikiem malzowinke albo tym grubym patyczkiem i trzeba myc dokladnie bo czaswm mleko mamy zbiera sie za uszkiem i tam sie gromadzi.. raczej swoim mlekiem nie mylabym dzieciaczkowi nic bo mleko slodkie, i przyciagac bakterie bedzie.

Co do pepka to czytalam juz 3artykuly ze odchodzi sie od stosowania spirytusu ew moxna odkazic octaniseptem, a tak bardziej zaleca sie o dbanie na sucho bo szybciej odpada kikut a przy spirytusie nie dosc ze skora malucha sie wysusza to jeszcze moga pojawic sie infekcje.

Rajani fajne zakupy

Co do soli emskiej nie slyszalam. Do noska mam sol morska a do przemywania oczu sol fizjologiczna i rumianek w razie jakby cos sie dzialo z oczkiem.

Kupilam ostatnio stanik do karmienia w hm i powiem wam ze bardzo wygodny! Mam zamiar kupic jeszcze jeden ale w innym kolorze:)

o naprawdę nie słyszałyście o soli emskiej?? hmmm najpopularniejsza nazywa się chyba emsar :p

ale faktycznie to co innego nich roztwór fizjologiczny :)

- u nas jeszcze z grubszej artylerii został materac do bollerwagena:p i ten termometr
reszta to już chyba drobiazgi

reklama
Do góry