reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zakupy :)

nie nie maja ani fiszbinów ani usztywnień- to typowe bawełniaki- kupiłam je do szpitala na pierwsze nawałncie pokarmu..ale potem na pewno dobiorę sobie stanik z usztywnieniem- mam za duzy biust żeby chodzic w typowym miękkim staniku - jest mi w nim niedokonca wygodnie bo mi się wydaje ze mi obwisaja cycki:p a dotego lubie mieć łądna bieliznę:)

reklama
Sól emska jest do inhalacji. Sól morska to taki roztwór w sprayu do noska.
Co do własnego mleka, to słyszałam, ze dobrze jest smarować własne brodawki, bo ładnie goi. Ale nie do pielęgnacji maluszka :szok:
Jeśli chodzi o pępuszek, to ja na podstawie tego co mi siostra z własnego doświadczenia poradziła. Nie opieram się na necie i gazetkach. Moja sis mówiła, ze octanisept przy pępuszku to se można w d.... wsadzić :-p i jej synkowi właśnie przy tym spirytusie szybko odpadł i się nie babrał.
Co do patyczków do uszków, to są takie specjalne dla maluszków i właśnie tylko się małżowinę czysci. Bo tam głebiej to uszko się samo oczyszcza.
Na ciemienuszkę to położna mówiła, żeby taki większy gazik pomoczyć w ciepłej, przegotowanej wodzie, połączonej z oliwką i przyłożyć na główkę na kilka minut. Potem wyczesać szczoteczką.
Jeśli chodzi o rzeczy dla Mamusi do szpitala, to ostatnio było o tym właśnie w szkole rodzenia.
- majtki jednorazowe (takie siatkowe)
- podkłady poporodowe (to takie wielkie podpaski) i zależy jak kto będzie krwawił, ale mi i siostra i koleżanki mówiły, ze dwie paczki na pewno!
- podpaski duże (dobre ponoć z Bella) - też dwie paczki
- po porodzie SN, żeby wszystko się tam ładnie goiło, to używać 2-3 razy dziennie Tantum Rosa irrygatorem
- wkładki laktacyjne
- maść na brodawki (ponoc bardzo dobra jest z Mustella)
- kosmetyki (szczoteczka i pasta do zębów, płyn do higieny intymnej/szare mydło (ponoc lepsze), żel pod prysznic (delikatny, bezzapachowy), szampon+odżywka, krem do twarzy, szczotka do włosów, gumka do włosów)
- koszule + szlafrok
- biustonosz do karmienia
- kapcie, klapki
- ręczniki
- no i bardzo ważne: telefon + ładowarka :-) karta ciąży, dowód osobisty, dowód ubezpieczenia, wyniki badań: pierwsze i ostatnie usg, HBS wykonane po 36tc, GBS wykonane między 34-37tc, WR wykonane w III trymestrze i oryginał grupy krwi.

Agnieszkala moj jest troche usztywniany, tzn nie jest taki super miękki jak te zwykle (czyt. Jak mi stoją sutki to tego nie widać) ale dla skory przyjemny;) bynajmniej fajny;) o taki:
image.jpg

Oska co do pepuszkow to na dobra sprawę każdy przekona sie na własnej skórze co dziecku najlepiej służy...jednym pomaga spirytus innym bardziej odpowiada octenisept. Tak więc wszystko wyjdzie w praniu. Chociaz wiem ze coraz częściej w szpitalach tez stosują ocanisept. Paulinka chyba nawet pisała ze u nich obcinaja bardzo blisko skory i tylko waciliem z woda przemywala i osuszala.

edit:
co do karty ubezpiecznia juz nie trzeba odkąd działa system ewus(czy jak sie tam on zwie)

Załączniki

• image.jpg
    image.jpg
    9,6 KB · Wyświetleń: 32
Ostatnia edycja:
Oskaa podmywanie ok, ale irygacja:szok: nie mialam pojecia ze to jeszcze zalecaja, nawet Tantum. A ja wlasnie slyszalam tu ze tylko nie irygacja. Jedynie woda i reka. No ale widze po raz kolejny, ze co kraj to obyczaj. Podobnie jak z pielegnacja pepka.

Tak Natalia obcinaja przy samej skorze, ze masz tylko taki strupek, zadnego kikutka. I tylko pilnowac zeby dobrze osuszyc po kapieli i przy zakladaniu pampersow, aby nie podraznic.

Agnieszkalaa w h&m mozna tez kupic staniki do karmienia z fiszbinami.

Ostatnia edycja:
Jeśli chodzi o rzeczy dla Mamusi do szpitala, to ostatnio było o tym właśnie w szkole rodzenia.
- majtki jednorazowe (takie siatkowe)
- podkłady poporodowe (to takie wielkie podpaski) i zależy jak kto będzie krwawił, ale mi i siostra i koleżanki mówiły, ze dwie paczki na pewno!
- podpaski duże (dobre ponoć z Bella) - też dwie paczki
- po porodzie SN, żeby wszystko się tam ładnie goiło, to używać 2-3 razy dziennie Tantum Rosa irrygatorem
- wkładki laktacyjne
- maść na brodawki (ponoc bardzo dobra jest z Mustella)
- kosmetyki (szczoteczka i pasta do zębów, płyn do higieny intymnej/szare mydło (ponoc lepsze), żel pod prysznic (delikatny, bezzapachowy), szampon+odżywka, krem do twarzy, szczotka do włosów, gumka do włosów)
- koszule + szlafrok
- biustonosz do karmienia
- kapcie, klapki
- ręczniki
- no i bardzo ważne: telefon + ładowarka :-) karta ciąży, dowód osobisty, dowód ubezpieczenia, wyniki badań: pierwsze i ostatnie usg, HBS wykonane po 36tc, GBS wykonane między 34-37tc, WR wykonane w III trymestrze i oryginał grupy krwi.

u nas na stronie szpitala jest napisane tak :
- majtki bawełniane po prostu (ale może jak znajde tutaj te jednorazowe to takie zkaupie właśnie)
-podkłady i podpaski zapewnia szpital- do domu kupie już zwykłe tylko te duże chyba ze jakos mocno bym miała krwawic
- i tutaj mam zagwozdkę z tym tantum rosa- bo tego tutaj chyba nie ma- a nie mogę się doszukać zadnego odpowiednika- zapytam moja polozna- ale chyba poprsze kolezanke żeby mi przywiozła z pl i tyle
-wkładki laktacyjne- musze kupic- polecali tez takie żelowe plastry na sutki ponoc rewelacja , oraz takie osłonki z zelem chłodzącym jakby piersi jako piersi bolały
- ja o mustelli slyszlam różne opinie- dosyć skrajne- albo wychwalali pod niebiosa...albo straszna krytyka...planuje kupic olejek na sutki z weledy
- kosmetyki- dodałabym jeszcze balsam do ust!!!!! bardzo przydatny na porodówce, wode w atomizerze do spryskiwania twarzy w trakcie i po porodzie,
- no i przekąski i wode na czas produ- ale nie wiem czy w poslce można u nas zalecają
- dokumenty i badania rzecz jasna:)
i nie wiem czy cos jeszcze....może herbatkę na laktacje????

Tak jak nnatalie pisze, każda przekona się i sprawdzi na sobie ;-) co jest dobre.
Myślę, ze te herbatki laktacyjne to już do domku. Balsam do ust tak tak.
Woda na pewno! a jeśli chodzi o przekąski, to położna mówiła o twardych cukierkach lub lizakach, żeby oszukać ewentualny głód ;-)
U nas majtki są zabronione! :-D Ma się tam wszystko ładnie wietrzyć. Te siatkowe po to, żeby ten podkład przytrzymały, w razie gdyby trzeba było wstać.

Ostatnia edycja:
No wlasnie najlepiej popytac w szpitalu, sprawdzic na str itd, bo rozne maja inne wymagania. Ja mam 13 wizyte w szpitalu wiec dowiem sie szczegolowo co i jak. Bo jak czytam co piszecie to nie tylko co kraj to obyczaj, ale nawet co polozna to obyczaj.

Die z Tantum tez sie tu nie spotkalam i wogole z niczym w tym rodzaju. Jedynie zele do higieny intymnej, ktorych nie poleca zaden ginekolog. Tantum kupowalam w pl.

Ostatnia edycja:
bo to tak w sumie jest ze ilu ludzi tyle opinii:)

ale generalnie największe podobieństwo do tego jak tutaj w Niemcach jest widze ze u Paulinki....tyle ze ja niemickie obyczaje znam tylko z teorii- a praktyczna wiedze z Polski. może jakiś złoty sórdek to będzie to :)

ps. co do irygacji- to chyba jednak się tego i w pl nie stosuje ja rodziłam 10 lat temu i tez mówili żeby irygacji unikac jak ognia...

Co szpital to rożne wymagania.
Pytałam dr o te usg, powiedziała że nie trzeba.
Tantum Rosa słyszałam że tak ale nie do irygacji tylko do podmywania.
Spirytus czy Oktanisept chyba bym wybrała Oktanisept przynajmniej rana nie szczypie. Wypróbowałam po laparoskopii.
Ja mam też zakupione podpaski z Bella te duże i podkłady na łózko jakby co przemokło.

reklama
paulinka tak właśnie myślałam ze to Ty pisalas;) no i robią bardzo dobrze bo wydaje mi sie ze zostawiają tak długiego kikuta jest bez sensu.
czytalam nawet ze dobrze jest w domu jak dziecko ma założony kaftanik i polspiochy to odkryć kikut zeby miał dostęp do powietrza i szybciej odpadnie.

Do góry