reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zakupy :)

Hej dziewczyny, chciałam powiedzieć,że legginsy, które kupiłam na allegro, po używaniu przez jakiś miesiąc ... są w stanie beznadziejnym:) Obłażą strasznie, nadają się teraz jako spodnie domowe, wstyd w nich wyjść gdzieś:) A po drugie, na szwach w kroku pękają... generalnie zachowały się jak...szmata;) NIE POLECAM z perspektywy czasu:)

reklama
Wstawiam zdjęcia zakupowe co prawda z lumpka ale nie widac tego . nie moglam sie powstrzymac, na ostatnim zdjeciu jest kurteczka polarowa którą kupił mój P w C&A jak zobaczylam cene to aż żal było nie kupić.;-)

Załączniki

• _4182670.jpg
    _4182670.jpg
    26,1 KB · Wyświetleń: 48
  • _4182673.jpg
    _4182673.jpg
    24,4 KB · Wyświetleń: 46
  • _4182671.jpg
    _4182671.jpg
    22,5 KB · Wyświetleń: 42
  • _4182672.jpg
    _4182672.jpg
    20,4 KB · Wyświetleń: 42
  • _4182675.jpg
    _4182675.jpg
    23,6 KB · Wyświetleń: 45
Doświadczone mamusie i nie tylko:)
jakie termometry polecacie? Taki żeby był dokładny innadawal sie i dla maluszkow i dla dorosłych.. Myśle o tych bezdotykowych ale nie wiem jaka firma dobra itd... Proszę o opinie;)

nnatalie nie mam pojęcia jaki termometr kupić.
Ja mam jeszcze mase starych. Nawet nie się przyznam jakich. Bo należało je zdac jakiś czas temu do apteki:p

Pietrucha złóż reklamacje. Warto:)

Malta ale zakupy. Ja się nie odważe ubrań kupić gdzieś do 8 miesiąca.
Za to zdecydowaliśmy z P. że reszte kupimy używaną na carbootach... żeby taniej było.
Dziś zamówiłam sobie ( i dziś odbieram) kosztyk mojrzeszowy z materacem, i z okryciem na płozach za całe 10 funciaków. Postoji na strychu. Ale za to oszczedziłam jakies 100 funciaków. Bedzie na wózek.

I do domu przywiezli koszyk:) zadowolona jestem zaraz londuje na strychu:) niech czeka do października.

Zastanawiam się co jeszcze bedzie mi potrzebne:) macie moze jakies listy potrzebnych sprawunków:)

reklama
Landrynka tak już właśnie myślałam, żeby bardziej doświadczone mamusie pomogły nam stworzyć listę "wyprawka maluszka". Ja znalazłam coś takiego w internecie, napiszcie co o tym myślicie, co potrzebne, a co nie i czy ewentualnie coś pominięto:
[h=4]Ubranka[/h]
  • 4 — 5 koszulek baweł­ni­anych w rozmi­arze 56 – 62, z czego 1 – 2 najlepiej niech będą batys­towe i bez kołnierzyka
  • 5 baweł­ni­anych kaf­taników w rozmi­arze 56 – 62, zap­inanych z przodu, z boku lub na ramie­niu – wów­czas zakładanie będzie łatwiejsze. Kaf­tanik odsła­nia kikut pęp­kowy co jest bardzo istotne.
  • około 5 – 6 baweł­ni­anych śpioszków na zatrza­ski w rozmi­arze 56 – 62
  • 2 –3 pary skar­petek baweł­ni­anych albo buciki baweł­ni­ane, które będą ogrze­wać maleńkie stópki dziecka
  • 2 sweterki (na chłod­niejsze dni) + spodenki
  • 2 lekkie cza­peczki, które zakłada się, gdy tem­per­atura w domu nie przekracza 18°C
  • 1 — 2 cza­peczki baweł­ni­ane zakładane przed spacerem
  • rękaw­iczki chroniące buzię noworodka przed zadra­paniem paznokciami
  • kom­bine­zon zimowy jed­noczęś­ciowy (można z tym zaczekać)
  • paja­cyki i body w rozmi­arze 56 – 62 (jeżeli będziemy stosować pam­persy i majtki z ceraty) – pajacyk powinien być rozpinany na całej dłu­gości, łącznie z krok­iem. Jest to ubranko bardzo łatwe w obsłudze wystar­czy położyć maleństwo na roz­postar­tym ubranku, pozapinać — i gotowe.
[h=4]Do snu[/h]
  • kołderka + poszewki na kołderki
  • około 3 prześcier­adeł do łóżeczka
  • ciepły koc do łóżeczka
  • 2 lże­jsze kocyki
  • 2 – 3 duże cer­aty do łóżeczka i cer­atki do wózka
  • w zależności jakie pieluchy będziemy stosować: pieluchy jed­no­ra­zowe czy pieluchy z tetry – jeśli te drugie trzeba zaopa­trzyć się w około 40 – 50 sztuk
  • 2 dziecięce ręczniki frotte
  • rożek (becik) – w beciku dziecko czuje się bez­piecznie i prawie jak w łonie matki, a młodej i niew­praw­ionej mamie łatwiej w tan sposób trzy­mać noworodka.
[h=4]Do kąpieli[/h]
  • 2 ręczniki kąpielowe z kap­turem – powinny dobrze lgnąć do ciała
  • wanienka do kąpieli – nie powinna być zbyt wielka ponieważ często będziesz ją przenosić. Część wanienek ma półeczki na mydło, a także odpływ wody.
  • ste­laż do ustaw­ienia wanienki dzięki któremu nie trzeba się zbyt­nio schy­lać przy kąpieli
  • myjka
  • bez­pieczne noży­czki do obci­na­nia paznokci niemowlętom
  • szc­zotka do włosów z miękkiego włosia
  • ter­mometr do wody, który bardzo ułatwia ure­g­u­lowanie tem­per­atury. Można również zastąpić do włas­nym łokciem.
  • mydełko dziecięce – natłuszcza­jące, delikatne i bez­za­pa­chowe np. Bam­bino czy Bobas
  • oli­wka dla niemowląt np. Bam­bino lub prze­go­towana spoży­w­cza oliwa z oli­wek. Przyda się wtedy, gdy skóra malca jest wysus­zona po kąpieli.
  • sterylne gaziki
  • spiry­tus 70%-owy do pielę­gnacji kikuta pępowiny
  • sól fizjo­log­iczna do prze­my­wa­nia oczu oraz do czyszczenia noska
  • waciki z bez­piecznymi końcówkami do czyszczenia uszu oraz do delikat­nego prze­my­wa­nia pępka spirytusem
  • gruszka gumowa do usuwa­nia wydzieliny z nosa
[h=4]Pielę­gnacja[/h]
  • krem na pupę np. Sudokrem
  • wazelina do natłuszczenia termometru
  • wata baweł­ni­ana
  • proszek do pra­nia bez fos­foranów np. Jelp
  • płatki myd­lane (które sto­suje się w przy­padku, gdy dziecko ma uczu­le­nie, a także do zamacza­nia zmoc­zonych pieluch)
  • chus­teczki naw­ilżane — bardzo prak­ty­czne zwłaszcza w nocy i kiedy zna­j­du­jemy się poza domem
[h=4]Do pokoiku[/h]
  • naw­ilżacz powi­etrza, szczegól­nie przy­datny w porze zimowej
  • łóżeczko + mat­er­a­cyk (dopa­sowany rozmi­arem do ramy łóżeczka)
  • osłona na szczebelki łóżeczka, będąca miękką i wąską matą przy­czepi­aną troczkami lub rzepami po wewnętrznej stronie wezgłowia – jest to przy­datne, w przy­padku, gdy dziecko „wędruje” po łóżeczku
  • przewi­jak (blat do przewijania)
[h=4]Akce­so­ria[/h]
  • ter­mometr do pomi­aru tem­per­atury ciała
  • smoczki uspoka­ja­jące dla dziecka w wieku do trzech miesięcy
  • mała latarka (podobna do długopisu)
  • pojem­nik na wodę do prze­my­wa­nia pupy
  • pojem­niki na czyste i brudne waciki
  • wiaderko na brudne pieluchy
  • wkładki lak­ta­cyjne
  • zakraplacz, łyżeczka z miarką
  • noży­czki z zaokrą­glonymi końcówkami, by nie skaleczyć maluszka
[h=4]Do karmienia[/h]
  • butelka do picia lub karmie­niem smoczkiem o małym przepły­wie (będzie ona rez­erwą na wypadek gdyby były prob­lemy z laktacją)
  • pod­grzewacz do pokarmu
  • styl­iza­tor do butelek
  • zestaw szc­zotek do czyszczenia butelek i smoczków
  • ter­moopakowanie
[h=4]W podróży[/h]
  • fote­lik samochodowy
  • wózek
  • śpiwór do wózka lub pościel
[h=4]Inne dodatki ułatwia­jące życie:[/h]
  • mały śpiworek, który zapo­b­iega odkry­wa­niu się dziecka pod­czas snu
  • ter­mometr, który mierzy tem­per­aturę na czole lub w uchu w jedną sekundę
  • poduszka do karmienia pier­sią – jest bardzo wygodna
  • mon­i­tor odd­echu, który kładzie się pod mat­er­acem łóżeczka i kon­troluje odd­ech dziecka. Jeśli nastąpi dwudziestosekun­dowy bezdech, jest on syg­nal­i­zowany alarmem dźwiękowym.
  • jeżeli dziecko jest karmione mlekiem mody­fikowanym, można zakupić pudełko, w którym mieszczą się trzy odmier­zone wcześniej por­cje mleka czy herbatki w proszku
  • elek­tryczna nia­nia, którą stawia się przy łóżeczku, a odbiornik zabiera ze sobą np. do kuchni, dzięki takiej niani mama zawsze usłyszy płacz swo­jego malucha.

Do góry