reklama
Mama Helenki
i Aniki :D
no wałsnie nie wiem, tzn najlepsza jak najgrubsza w sensie jak je bedziesz wygotowywac o sie beda robic coraz to ciensze a jesli chodzi o rozmiar to ja bede kupywac 70x 80 bo 60x80 to bedzie za wąska jak sie ja złozy i wsadzi małemu, za to do wycierania buźki czy tam podklad na wage przy wazeniu dziecka to 60x80 tez bedzie dobra ! Ale moze jest tu jakas mama ktora sie w tetrowych meczyla ;]
moja mama pamieta ze byly w kwadracie ale , nie wie czy one nie byly 60x60 bo cos jej tak swita po głowie. Wiecie ostani raz pieluche tetrowa miala w rece z 25 lat temu wiec ...
moze wasze mamy pamietaja ?
80x80 mam jeszcze takie w domu Używane przez moja mame jak ja sie urodziłam. a ja ich używałam jak się Helena urodziła Mają się dobrze więc cała szczęście nie bedę flaneli kupować
Kasiurek1983
Fanka BB :)
za duze ale w sensie zeby dzidziolowi wsadzic czy jak ? wiesz taka tetre to trzeba złozyc na pol i na pol i zdaje sie jeszcze na pol do tego sie taka przekladke ceratowa wkładało lub takie majtole ceratowe zaciagalo, za cienka nie mzo ebyc bo jak dzidziol sie wysiura to od razu przecieknie przez 1 czy 2 warsty a tak to moze troche jeszcze dzidziol pochodzic i dupka i całe ubranka nie przemokna, a widomo ze czasem nie mozna zmienic "od razu" pieluchy dzidzolkowi :]Mój M. twierdzi, że te 80x80 są za duże. Musze jeszcze podpytać rodzinkę i znajomą.
no prosze to znamy juz wymiar :]Ale ja hcyba jednak kupie i 80 na 80 i 70 tki :] i tak mam zamir kupic z 50 tetrowych zeby je w jendym automacie prac ;]80x80 mam jeszcze takie w domu Używane przez moja mame jak ja sie urodziłam. a ja ich używałam jak się Helena urodziła Mają się dobrze więc cała szczęście nie bedę flaneli kupować
e_mama
Lipcowe mamy '05 '09
Jak już w temacie pieluch...
Doświadczone mamuśki powiedzcie mi czy pielucha flanelowa jest lepsza od tetrówki czy jak mam na to patrzeć??
W naszym przypadku pieluszki flanelowe służyły nam tylko po to, żeby podkładać je pod główkę młodej w łóżeczku, zamiast podusi, jak np się dziecku ulało to nie trzeba było zmieniać całego prześcieradła tylko wymienić pieluchę na nową.
Pieluszkę flanelową kładłam na przewijak i na to ręcznik z dzieckiem po kąpieli, w samochodzie osłaniałam dziecko od słońca...
Pieluchy tetrowe służyły nam np. do wycierania buziaka po jedzeniu, albo np do osłony ubrania przed ewentualnym haftem podczas odbijania itp...
Chodzi mi o osłonkę do łóżeczka - czemu ona ma służyć? Zeby dzieko np. przewracając się w łóżeczku nie poobijało się o szczebelki? .
Dokładnie tak, jak bobas jest większy i zaczyna się przemieszczać to ochraniacz uniemożliwia mu poobijanie się o szczebelki łóżeczka. Przy noworodku ochraniacz pełni tylko funkcję dekoracyjną
Ale tam w ogole jest poglad zeby dziecko nie lezalo na poduszce i kołdrze do 6 miesiaca zycia ze tylko w rozku poiwnno spac, ze matereca takie preiwene typu z babmusa itd .
materac z bambusa? poważnie?
Jak kupowaliśmy materacyk 4 lata temu były dostępne tylko kokosowe, albo kokosowo- gryczane, albo piankowe.
Czego to ludzie nie wymyślą
no ja ta sama taktyke przyjmuje :] Poki co chcemy w tetrze trzymac i tak pracowac nie bede, przez pierwsze miesiace, bedzie ciepło wiec to co wypiore powiesze na balkon a poźniej dzieko opakuje tetra, a i jest jeszcze cos takiego jak sucha pielucha , gdzie wklada sie tetre a pielsuzke zpaina jak pampers, no i sie ona nie przemieszcza :]
no a są one grube ? i jakie ymiary ? 60 x80 , 70x 80 czy 80x80 ?
no ba ! damy rade tym bardziej, ze pracuja nad tym zeby u nas pileuchu KAZDE kosztowały z 7 %vat na 22 % a wiec to dwa razy tyle co do tej pory, wiec juz koloro tak nie bedzie.
A i jedna z dziewcyzn zauwazyla ze dziecko 15 tysiecy pieluch nosi od narodzin do chiwli "sikania" w kibelku. wiec troche sporo sie tego wsyztskiego nazbiera :]
Nie przemawia do mnie w ogóle niski koszt tetrówek. Jak się weźmie pod uwagę koszt proszku do prania, najlepiej delikatnego, hypoalergicznego przeznaczonego dla dzieci, koszt podwójnego płukania i gotowania pieluch, czyli ilość zużytej wody plus koszty prądu plus czas poświęcony na prasowanie. MA SA KRA! Obawiam się, że w efekcie tańsze okażą się pampersy. Na szczęście każda z nas ma wybór
Ostatnia edycja:
AsiaJan86
Lipcowe mamy'09
Mam takie samo podejście do tego jak i Ty. Chodzi o całego posta i wszystkie sytuację, które tu przedstawiłaś. Flanelowych mam tylko jedną na razie ale tetrowych mam już 10. Jeszcze parę dokupię i będzie gites. No i pampersy też wchodzą w gre.W naszym przypadku pieluszki flanelowe służyły nam tylko po to, żeby podkładać je pod główkę młodej w łóżeczku, zamiast podusi, jak np się dziecku ulało to nie trzeba było zmieniać całego prześcieradła tylko wymienić pieluchę na nową.
Pieluszkę flanelową kładłam na przewijak i na to ręcznik z dzieckiem po kąpieli, w samochodzie osłaniałam dziecko od słońca...
Pieluchy tetrowe służyły nam np. do wycierania buziaka po jedzeniu, albo np do osłony ubrania przed ewentualnym haftem podczas odbijania itp...
Dokładnie tak, jak bobas jest większy i zaczyna się przemieszczać to ochraniacz uniemożliwia mu poobijanie się o szczebelki łóżeczka. Przy noworodku ochraniacz pełni tylko funkcję dekoracyjną
materac z bambusa? poważnie?
Jak kupowaliśmy materacyk 4 lata temu były dostępne tylko kokosowe, albo kokosowo- gryczane, albo piankowe.
Czego to ludzie nie wymyślą
Nie przemawia do mnie wogóle niski koszt tetrówek. Jak się weźmie pod uwagę koszt proszku do prania, najlepiej delikatnego, hypoalergicznego przeznaczonego dla dzieci, koszt podwójnego płukania i gotowania pieluch, czyli ilość zużytej wody plus koszty prądu plus czas poświęcony na prasowanie. MA SA KRA! Obawiam się, że w efekcie tańsze okażą się pampersy. Na szczęście każda z nas ma wybór
izabell96
Lipcowe mamy'09
wiecie co ale się wkurzyłam dziś na allegro znalazłam fajny leżaczek oto link
OKAZJA LEŻACZEK FISHER PRICE Z WIBRACJAMI (584864590) - Aukcje internetowe Allegro
chciałam pokazać dla męża ale on mi znaczą jakiś szajs wkładać do kompa i kopiować jakieś pliki w końcu chcę mu pokazać i co minutę temu ktoś kupił buuuuu siedze wkurzona jak osa a męża z domu wygoniłam aby mnie nie wkurzała już więcej z tymi swoim badziewiem
OKAZJA LEŻACZEK FISHER PRICE Z WIBRACJAMI (584864590) - Aukcje internetowe Allegro
chciałam pokazać dla męża ale on mi znaczą jakiś szajs wkładać do kompa i kopiować jakieś pliki w końcu chcę mu pokazać i co minutę temu ktoś kupił buuuuu siedze wkurzona jak osa a męża z domu wygoniłam aby mnie nie wkurzała już więcej z tymi swoim badziewiem
Kasiurek1983
wiecie, jelsi macie wyprana i wygotowana pieluche to nie trzeba jej prasowac, jesli odbrze sie powiesi ja to bedzie wyprasowana, nie przemawia do mnie prasowanie zeby roztocza czy czegos tam sie pozbyc z pieluchy, prawda jest taka ze jak sie wyprasuje sterte pieluch to i tak leza dwa dni w szafce w tym czasie bedzie wszystkoo to co przed prasowaniem.
jelsi chodzi o koszt to hmm my podliczalismy i stwierdzilimy ze nam sie opłaca tym bardziej ze mamy energooszczedny i wodo oszczedny automat :]
pozatym, nie chcialabym zeby moje dziecko zylo w swiecie gdzie beda rosly gory pieluch ktore rozkladac sie beda po parese lat. No i wzrost ksoztow pieluch jednorazowych -to tez przemawia za tetra, wiaodmo ze nie kupi sie pieluszki z biedronki czy nie wiem tip-u bo te pieluszki jednorazowe nie sprawdzaja sie w ogole , znam to z autopsji kuzynek które musialy albo huggisy czy papmersy co nie ukrywaly ze ich rujnowały takie zakupy pieluszkowe.
W kazdym badz razie kazdy bedzie chowal w tym czy chce dziecko, ja uwzam ze jelsi i tak siedze w domu to moge sie bawic z pieluchami wielorazowymi, tym bardziej ze my bedziemy rodzic latem wiec juz w ogole beda schły na balkonach :]
Ja poki co chce w tetrach trzymac, bede miala co do roboty w domku, dziecku kuper bedzie oddychal, srodkowisku zaoszczedze tony pieluch plastikowych. ;] Same plusy, pozatym czytalam gdzies ze dzieci z tetry wczesniej zaczynaja sikac do nocnikow a z pieluszek plastikowych trudniej dziecku wyjsc bo jak głosi slogan " radosniej jest malucha kiedy maja zawsze sucho" :]
pozdrawiam i nie chce wzbudzic kłotni :]
jelsi chodzi o koszt to hmm my podliczalismy i stwierdzilimy ze nam sie opłaca tym bardziej ze mamy energooszczedny i wodo oszczedny automat :]
pozatym, nie chcialabym zeby moje dziecko zylo w swiecie gdzie beda rosly gory pieluch ktore rozkladac sie beda po parese lat. No i wzrost ksoztow pieluch jednorazowych -to tez przemawia za tetra, wiaodmo ze nie kupi sie pieluszki z biedronki czy nie wiem tip-u bo te pieluszki jednorazowe nie sprawdzaja sie w ogole , znam to z autopsji kuzynek które musialy albo huggisy czy papmersy co nie ukrywaly ze ich rujnowały takie zakupy pieluszkowe.
W kazdym badz razie kazdy bedzie chowal w tym czy chce dziecko, ja uwzam ze jelsi i tak siedze w domu to moge sie bawic z pieluchami wielorazowymi, tym bardziej ze my bedziemy rodzic latem wiec juz w ogole beda schły na balkonach :]
Ja poki co chce w tetrach trzymac, bede miala co do roboty w domku, dziecku kuper bedzie oddychal, srodkowisku zaoszczedze tony pieluch plastikowych. ;] Same plusy, pozatym czytalam gdzies ze dzieci z tetry wczesniej zaczynaja sikac do nocnikow a z pieluszek plastikowych trudniej dziecku wyjsc bo jak głosi slogan " radosniej jest malucha kiedy maja zawsze sucho" :]
pozdrawiam i nie chce wzbudzic kłotni :]
ja też sobie myślę, że jednak tańsze będą wielorazówki, gadałam z kumpelą, jej córka ma prawie dwa lata miesiecznie na pieluchy teraz wydają ok 150 złotych, więc w chwili obecnej mają już wydane prawie 4 tysiaki, myślę że nawet z proszkiem i prądem wyjdzie taniej
Kasiurek1983
ja też sobie myślę, że jednak tańsze będą wielorazówki, gadałam z kumpelą, jej córka ma prawie dwa lata miesiecznie na pieluchy teraz wydają ok 150 złotych, więc w chwili obecnej mają już wydane prawie 4 tysiaki, myślę że nawet z proszkiem i prądem wyjdzie taniej
no wałsnie tym bardziej, ze nawet jelsi kupisz 70 tetrowych po 1,50 to masz 105 złotych no i nawet jesli bedziesz prała 50 z nich w proskzu i wypłuczesz to masz jeszcze 20 ktore schna i mozesz uzywac :] a ekonomiczne pralki z 10-15 litrow wody zuzywaja na całe pranie wiec ...mnie tez sie wydaje taniej :]
reklama
za duze ale w sensie zeby dzidziolowi wsadzic czy jak ? wiesz taka tetre to trzeba złozyc na pol i na pol i zdaje sie jeszcze na pol do tego sie taka przekladke ceratowa wkładało lub takie majtole ceratowe zaciagalo, za cienka nie mzo ebyc bo jak dzidziol sie wysiura to od razu przecieknie przez 1 czy 2 warsty a tak to moze troche jeszcze dzidziol pochodzic i dupka i całe ubranka nie przemokna, a widomo ze czasem nie mozna zmienic "od razu" pieluchy dzidzolkowi :]
Kasiu nie wiem o co mu chodziło ale chyba znając mego męża to ma racje;-) A wprawę też ma z pieluchami bo wychował 2 synów, tak więc mu wierzę
wiecie co ale się wkurzyłam dziś na allegro znalazłam fajny leżaczek oto link
Izuś zabiłabym Okazja faktycznie dość kusząca!
Podziel się: