reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakupy.... Wszystko dla naszych Dzieciaczków

reklama
czy ktoś ma jakieś doświadczenia z pieluszkami wielorazowymi? tymi "nowoczesnymi", bo z tetrą to wszystkie chyba mamy doświadczenie od drugiej strony;-)
ostatnio znalazłam jakieś na sieci i trochę mnie to kusi - ale boję się, że kupię kilka i po tygodniu przesiądę się na pampersy :no:

Jak już w temacie pieluch...
Doświadczone mamuśki powiedzcie mi czy pielucha flanelowa jest lepsza od tetrówki czy jak mam na to patrzeć??

co do chusty to coś słyszałam że jest o tyle lepsza że można jej używać praktycznie od początku a nosidełko to dopiero jak dziecko trzyma samo główkę

A ja mam bardzo głupie pytanie ale jestem zupełnym laikiem jeśli chodzi o opiekę nad takimi maluchami, więc czuję się przynajmniej częściowo usprawiedliwiona ;-)
Chodzi mi o osłonkę do łóżeczka - czemu ona ma służyć? Zeby dzieko np. przewracając się w łóżeczku nie poobijało się o szczebelki? Czy jak na początku Mała będzie spała w kołysce to też powinnam taki ochraniacz zamontować? Pytam, bo wydaje mi się, że taki ochraniacz bardzo ogranicza przepływ powietrza w łóżeczku/kołysce i z tego powodu nie zakładałabym go np w upalne dni jeżeli to nie jest konieczne...
hmmm, kuzynka kotra mieszka w niemczech mowi, ze tam nie polecaja wych osłonek, bo nie ma cyrkulacji powietrza w łozeczku, pozatym dziecko moze sie do tego przyblizyc i udusic na snie, nie wiem na jakiej zasadzie, ale nawet w Niemczech przypisuja te ochraniczace do zwiekszonego ryzyka smierci łozeczkowej. Ale tam w ogole jest poglad zeby dziecko nie lezalo na poduszce i kołdrze do 6 miesiaca zycia ze tylko w rozku poiwnno spac, ze matereca takie preiwene typu z babmusa itd .

Jelsi chodzi o mnie to raczje nie bede tego kupywac bo to sieldisko roztoczy bedzie i kurzu, pozatym jakos ja przeyzlam nie majac osłoki :]
będę mądra po "książce" ;-) - w języku niemowląt tracy hoog odradza w ogóle te osłonki, że niby dziecko mogłoby wpełznąć jakoś pod nie i się udusić
w sumie nie wiem czy to technicznie możliwe - my z mężem mamy zaplanowanie chodzenie po sklepach jakoś od przyszłego tygodnia to wtedy będę się przyglądać jak to jest rozwiązane

a służyć to ma chyba właśnie temu żeby dziecko się nie poobijało...

czy ktoś ma jakieś doświadczenia z pieluszkami wielorazowymi? tymi "nowoczesnymi", bo z tetrą to wszystkie chyba mamy doświadczenie od drugiej strony;-)
ostatnio znalazłam jakieś na sieci i trochę mnie to kusi - ale boję się, że kupię kilka i po tygodniu przesiądę się na pampersy :no:
ja bede trzymac w tetrze, lub w pielsuzkach wilorazowych, teraz sa tzw suche majtki gdzie klada sie tylko tetre, i sie ja wymienia a te mattki sa clay czas na dziecku , tzn wiecie dziecko sie zleje, sciaga sie majtki wyklada czyta pieluche zaklada i pielucha sie nie slizga, nie przemieszcza .
Jak już w temacie pieluch...
Doświadczone mamuśki powiedzcie mi czy pielucha flanelowa jest lepsza od tetrówki czy jak mam na to patrzeć??
tetre stosuje sie w lato a flanele w ziemie, oraz gdy dziecko robi "wiecej" do pieluchy. pozatym flanele stouje sie jelsi dziecko ma podejrzenie problemy z biodrami ! wtedy zaklada sie zywkla pieluche tertowa czy papmera i dodatkowo flanele bo jest grubsza

szczerze to ja kupuje 50 tetrowych i okolo 10 -15 flanelowych ! My na razie chcemy trzymac na tetrze oczywiscie wizyta u lekarza czy w gosciach to bedzie pampers ale głownie tera .
pozatym warto teraz kupic bo, poki co jest zamieszanie z tymi pieluszkami ze pl jest 7% Vaat a pownien byc 22% , i juz widac na allegro ze z 1,19 skoczyly na 1,39 pozniej 1,49 a wczoraj ksoztowały juz 1,59. A przeciez ten przepis jeszcze nie wszedl w zycie

reklama
Ja kupilam juz lozeczko turystyczne.
Skladanie go wyczyn.Zajelo mi to z 1,5 h
Na raze ma w planch ,ze bedzie to tez domowe lozeczko dla malego,ale zobaczymy...moze wpadnie mi w oczy cos fajniejszego.

Do góry