reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Zakupy styczniówek 2009

Ostatnia edycja:
reklama
Zmieniając nieco temat i wracając do wątku zakupowego - wczoraj usiłowałam rozpracować, jakie ubranka są jakie. Przyznam, że czytając posty wyobraźnia mi nie nadążała, więc musiałam sobie usystematyzować. Potwierdźcie mi, czy dobrze zrozumiałam:
- śpiochy - mają nogawki, nie mają rękawków i są zapinane na ramionkach, ubiera się je od dołu jakby wkładając malucha w śpiworek
- body - nie mają nogawek, są rozpinane w kroku, mogą mieć krótki albo długi rękawek, wkłada się je przez głowę
- pajacyk - ma i nogawki i rękawki, zazwyczaj rozpinany na całej długości nogawek, może być wkładany przez głowę albo rozpinany na brzuszku
- kaftanik - to taka bluzeczka bez spodenek, rozpinana na brzuszku z rękawkami.
Jest ok? :-)

pajacyka przez glowe w zyciu nie widzialam.. I sa jeszcze koszulki czyli bielizna jak body ale nie zapinana w kroku a jak podkuszulka.

pajacyka przez glowe w zyciu nie widzialam.. I sa jeszcze koszulki czyli bielizna jak body ale nie zapinana w kroku a jak podkuszulka.
Mi się wydawało, że gdzieś widziałam, ale może faktycznie - uznajmy, że pajacyk to rozpinany, a jak przez głowę to juz rampersy :) Poprawię swoją listę :-)

Rampersa tez przez glowe nie widzialam. Albo z przodu rozpinany albo w kroku. Chyba ze rozpinany w kroku to dla Ciebie przez glowe. Wtedy zwracam honor...

No tak to jo. Myslalam ze chcesz dziecko przez otwor na glowe cale przeczołgac...
Wygodniejsze sa takie co z przodu na calej dlugosci sie rozpinaja jak kombinezony. Dla nas przynajmniej byly...

Wygodniejsze sa takie co z przodu na calej dlugosci sie rozpinaja jak kombinezony. Dla nas przynajmniej byly...
Mi też tak radzili. :-)

Uwaga, ponieważ sama szukałam w internecie takiej listy i nie mogłam znaleźć, to na podstawie Waszych uwag poprawiłam swoją i dodałam losowo wybrane z googla linki :-) Ostateczny kształt "miniporadnika ciuszkowego": https://www.babyboom.pl/forum/styczen-2009-f240/zakupy-styczniowek-2009-a-17596/index39.html#post2635523

widzę Melulu, że jesteś pomysłowa - nie przyszłoby mi do głowy, żeby stworzyć taką listę ;-) na pewno dla początkujących mam - w tym dla mnie - się przyda :-D
dzięki :wink:

dorzucam tyle:
body może by rozpinane na całej długosci
photo_jpg.php
lub tzw kopertowo, na zakładkę
EWA-body-koperta-68-kremowy-bambinos.jpg
.

Co do latatora, sterylizatora i podgrzewacza:
- laktator miałam ręczny avent i sprawdził sie, tylko ja zdejmowałam nakładkę masująca z niego. Dlatego jak nie działa to nie płaka, tylko te silikonowe z tuby zdejmowac i sprawdzic czy nie działa lepiej.
- sterylizator parowy avent. po tym jak ztopiłam sobie laktator (dokładnie moja mama zapomniała go wyłaczy przy sterylizacji w garze z nakładką) wściekła zakupiłam i stosuje nadal, choc powoli się wycofuje. Dla tych co maja parowar - mozna w nim sterylizowac butelki na tej samej zasadzie, wstawia do środka i załacza na 10 minut.
- podgrzewacz. Miałam taki słodki krowiasty, chyba tylko na spedzenie pragnienia zakupu. Używałam go raz, przy pierwszym ząbku gdy pojawiło się rozwolnienie i goraczka i potrzeba byo szybko miec pod ręka ciepła herbatkę. A tak to czajnik, w nim woda grzana, w butli przegotowana chłodna i mieszamy. Dla mnie rzecz całkowicie zbędna.

Ostatnia edycja:
reklama
właśnie, co do podgrzewacza tez mam wątpliwości czy to przypadkiem nie jest zbędny zakup - ja niestety mam takiego bzika, że czasem nakupuje nie wiadomo co i ile, a potem nawet tego nie użyję, tylko niepotrzebnie miejsce w szafce zajmuje :dry:
zastanawiam się nad tym sterylizatorem - nasze mamuśki jakoś bez niego się obyły i dobrze było - no przemyśle jeszcze ;-)

Do góry