Ania.falko ja planuje wychodzic na spacerki juz od lutego, jesli nie bedzie duzych mrozow. Wczesniej trzeba przyzwyczaic do tego dziecko przez otwieranie okna w domku( oczywiscie male musi byc urbane w domu jak na spacerek). Moja kolezanka urodzila 16stycznia i juz pod koniec stycznia chodzila na spacerki.
reklama
daga23
Entuzjast(k)a
tak jak Celinka pisze na początek dziecko trzeba werandować przy otwartym okniem albo na balkonie. Myślę że jak nie będzie dużego mrozu to gdzieś po 2 tygodniach na pierwszy spacerek będzie można wyjść. Oby zima była lekka i byle do wiosny. :-)
No jeśli zima będzie taka, jak w tym roku, to spędzimy ją całą na dworze z maluchami
Chociaż jest ryzyko (odpukać!), że klimat zechce wyrównać rachunki i tym razem średnia temperatura od grudnia do marca będzie -15...
Chociaż jest ryzyko (odpukać!), że klimat zechce wyrównać rachunki i tym razem średnia temperatura od grudnia do marca będzie -15...
mamjakty
styczniówka 2009
ja też jestem zimowym dziaciakiem (z grudnia), rodzice tak mnie zahartowali - codzienne spacerki na balkonie dały swoje i dziś nie narzekam na zdrowie, nie pamiętam kiedy ostatnio chorowałam ja swoje maleństwo też mam zamiar zahartować
Ja jestem jak najbardziej za tzw zimnym wychowem i hartowaniem dzieci, na zachodzie się uważa, że jeśli noworodek może być wypisany ze szpitala, to znaczy, że może też wychodzić na spacery, a w Polsce co?? Zalecają werandowanie najpierw. Mój syn urodził się w środku lata i też zalecono nam najpierw werandowanie, spacer dopiero po 2 tygodniach!!!! paranoja jak dla mnie... zalecenie olałam, oczywiście.
Moje dziecko nie było przegrzewane, śpimy przy otwartym oknie, nawet zimą, codziennie spacery (tylko w najgorsze ulewy nie) plus długie karmienie piersią i to się sprawdza! Mój dwulatek niemal nie choruje, sporadycznie ma przeziębienia trwające góra trzy dni, uchował się bez antybiotyku, podczas gdy jego rówieśnicy co chwila chorują i jedzą antybiotyk za antybiotykiem.
Córeczkę zamierzam wychowywać w taki sam sposób.
Moje dziecko nie było przegrzewane, śpimy przy otwartym oknie, nawet zimą, codziennie spacery (tylko w najgorsze ulewy nie) plus długie karmienie piersią i to się sprawdza! Mój dwulatek niemal nie choruje, sporadycznie ma przeziębienia trwające góra trzy dni, uchował się bez antybiotyku, podczas gdy jego rówieśnicy co chwila chorują i jedzą antybiotyk za antybiotykiem.
Córeczkę zamierzam wychowywać w taki sam sposób.
Ostatnia edycja:
ania.falko
Entuzjast(k)a
Co racja to racja. ja tez mam zamiar szybko wyjsc z dzidzia na swieze powietrze
kuleczka_ok
Zadomowiona(y)
Hejka,
macie racje. Ja jestem z 1978 roku z 25 grudnia czyli tzw. zimy stulecia. Niestety mnie przegrzali i bardzo cześto jako dziecko chorowałam - głównie angina i oskrzela, teraz jest znacznie lepiej, ale po senatoriach trochę się z mamą najeździłam.
Boję się ze historia lubi się powtarzać, iż też trafię na grudzień. Tym bardziej że termin na 2 stycznia jest mało prawdopodobny ;-) Skoro ja się miałam urodzić w styczniu (był grudzień), a mój brat 5 lat po mnie w lutym a przypadł mu 26 grudzień ;-) A że jestem mała i drobna to kolejny czynnik - nie dotrwania do terminu i przewidywana cesarska (wskazania okulistyczne).
Ale zmierzam do tej zmimy. Wg www.twojapogoda.pl na dzień dzisiejszy tak to wygląda:
Grudzień mroźny i śnieżny Nasze najnowsze prognozy wskazują na grudzień z akcentami prawdziwej zimy. Będziemy mieć śniegu pod dostatkiem, a nawet za dużo, ponieważ miesiąc ten przyniesie temperaturę na poziomie poniżej normy wieloletniej, w dodatku padać będzie częściej niż zwykle w tym miesiącu. Jeśli prognozy się sprawdzą, to będziemy mieć pierwszy od trzech lat początek zimy w dosłownym tego słowa znaczeniu.
Oby się mylili
macie racje. Ja jestem z 1978 roku z 25 grudnia czyli tzw. zimy stulecia. Niestety mnie przegrzali i bardzo cześto jako dziecko chorowałam - głównie angina i oskrzela, teraz jest znacznie lepiej, ale po senatoriach trochę się z mamą najeździłam.
Boję się ze historia lubi się powtarzać, iż też trafię na grudzień. Tym bardziej że termin na 2 stycznia jest mało prawdopodobny ;-) Skoro ja się miałam urodzić w styczniu (był grudzień), a mój brat 5 lat po mnie w lutym a przypadł mu 26 grudzień ;-) A że jestem mała i drobna to kolejny czynnik - nie dotrwania do terminu i przewidywana cesarska (wskazania okulistyczne).
Ale zmierzam do tej zmimy. Wg www.twojapogoda.pl na dzień dzisiejszy tak to wygląda:
Grudzień mroźny i śnieżny Nasze najnowsze prognozy wskazują na grudzień z akcentami prawdziwej zimy. Będziemy mieć śniegu pod dostatkiem, a nawet za dużo, ponieważ miesiąc ten przyniesie temperaturę na poziomie poniżej normy wieloletniej, w dodatku padać będzie częściej niż zwykle w tym miesiącu. Jeśli prognozy się sprawdzą, to będziemy mieć pierwszy od trzech lat początek zimy w dosłownym tego słowa znaczeniu.
Oby się mylili
reklama