reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zakupy styczniówek 2009

Ja mam chustę lnianą którą uszyła mi teściowa, ale jeśli cię stać to kup sobie orginalną. Jest widoczna różnica sprawdziłam.:tak: Splot chust orginalnych sprawia że lepiej układają się na dziecku i na tobie. Ja kupię dopiero jak mi się ważniejsze wydatki skończą:-( A jak mały będzie siedział to fundnę sobie mei tai'a albo nubigo są takie śliczne:tak::-)

reklama
rozmiar "standard" jest do rozmiaru 42
NATIBABY, chusta dla dziecka, noworodka, niemowlaka, nosidełko - chusta NATI

ma zaznaczony środek.
NATIBABY, chusta dla dziecka, noworodka, niemowlaka, nosidełko - chusta NATI

Mamjakty - to nie są żadne dziwne pytania :-)
sprawa wygląda tak, że póki co moim ulubionym wiązaniem jest kieszonka - tak wygląda: NATIBABY, chusta dla dziecka, noworodka, niemowlaka, nosidełko - chusta NATI
chustę trzeba rozwiązać jak chce się wyjąć dziecko.
ja wiążę sama od pierwszego razu.
w kieszonce byliśmy na szczepieniu. zawiązaliśmy się w domu, w przychodni odwiązałam młodego, bo najpierw wizyta u pediatry. potem było szczepienie, a po szczepieniu się zawiązaliśmy od początku.
jest wiązanie 2X: NATIBABY, chusta dla dziecka, noworodka, niemowlaka, nosidełko - chusta NATI
i to jest wiązanie, które się robi bez dziecka i potem można wkładać i wyciążgać dziecko, bez konieczności rozwiązywania się.
2X wiązałam tylko raz jak do tej pory i chyba średnio mi wyszło ;-)
ale się przymierzam żeby się wprawić.

to wiązanie nie jest strasznie trudne. ja teraz zabieram chustę ze sobą jak jedziemy gdzieś, bo zawsze się przydaje. jak młody zaczyna marudzić to go wiążę i mamy spokój ;-)

=====

Perla - ja sobie pożyczyłam elastyczną i u nas się nie sprawdziła. Młody się buntował. nie wiem - może się przyzwyczaił do szmatki tkanej.
elastyki mają mniejszą nośność więc i tak za długo by mi nie posłużyła.
a w tkanej to można ponosić nawet 3-latka ;-)
a poza tym wiązanie elastyka jest takie, że na dziciu jest kilka warstw tkaniny - a jednak nadchodzi lato :tak:
ja wiaze malego w 2X wiec tyle samo warstw co w tkanej! material jest milutki i dobrze sie dopasowuje do dziecka! a i takie chusty sa do 9kg.

o wodze ze tutaj kurs chusciany:-) i dobrze poczytam jak znajde chwile...
a tymczasem chcialam sie pochwalic ze dostalam w ramach pozyczenia poki mi bedzie potrzebny ...wozek od mego brata ciotecznego po mojej chrzesniaczce...a ze to wozek wielofunkcyjny głęboko-spacerowy moge odpuscic sobie szukania spacerówki...
kolor troszke nie moj (nienawidze rozowego) ale ma mase kieszonek, material wyglada solidnie, ma przekladaną regulowaną rączke, fajną budkę z wentylacją,spacerowka rozklada sie do pozycji leżącej, mase dodatków...naprawde jestem baaardzo zadowolona:-)
0274 WÓZEK NATALIA WÓZKI TAKO wysyłka GRATIS!! (625057988) - Aukcje internetowe Allegro
kolor 12:-)

ja wiaze malego w 2X wiec tyle samo warstw co w tkanej! material jest milutki i dobrze sie dopasowuje do dziecka! a i takie chusty sa do 9kg.

Perla - w chuście elastycznej nie można wiązać 2X.
zasada jest taka, że w chuście elastycznej dziecko powinny zawsze przytrzymywać 3 warstwy materialu.
w elastyku jest jedno podstawowe wiązanie, a za to masz kilka możliwosci ułożenia dziecka: kieszonka, żabka, kołyska, kangur.

uważam, że chusta elastyczna jest dobra jak ktoś ją ma dla noworodka - od początku. w przypadku naszych dzieci, które już niektóre skończyły 4 miesiące, a inne lada moment skończą, jeśli ktoś dopiero teraz chce kupić chustę, to powinien zdecydować się od razu na tkaną.

==============================

Ja kupię dopiero jak mi się ważniejsze wydatki skończą:-(

Anihira - u Ciebie teraz wydatki na operację. potem sobie odbijecie z Kubą jakąś optymistycznie kolorową szmatką :-)

A jak mały będzie siedział to fundnę sobie mei tai'a albo nubigo są takie śliczne:tak::-)

ja też :-D
nosidełko jakieś ergonomiczne koniecznie.

Ostatnia edycja:
ja się tylko boję jednego, że misiu ma już prawie 4 miesiące i nie zaakceptuje chusty. chociaż wydaje mi się że dzieci to lubią, tylko inaczej jak od samego początku jest do tego przyzwyczajone

reklama
Na Allegro tańsze o prawie 40 zł a takie same.

Reni - nie pisz, że takie same, skoro nie są takie same.
ja nie spotkałam chust Hoppediz na Allegro.
są różne firmy chustowe. jedne mają bardziej wyrobioną markę i ich chusty są poprostu droższe. na przykład: Hoppediz, Didymos, Storchenwiege.
chusty polskich producentów są tańsze, co wcale nie oznacza, że gorsze.

często wpływ na cenę ma też rodzaj chusty - na przykład żakardowe, czy z wełną są droższe.

Do góry