No właśnie, czy polecacie coś, jeśli chodzi o laktatory?
Ręczne czy automatyczne? Jakiej firmy? Na co zwracać uwagę przy wyborze?
Jakie i ile butelek do przechowywania mleczka??
Może mówili Wam coś w szkole rodzenia, bo mi mówili, że na to jest czas po porodzie, w zależności od tego , czy będzie się karmić piersią, że wcześniej nie ma co kupować![]()
jejku dziewczyny ja w szpitalu próbowałam ściągac pokarm ręcznym laktatorem - myślałam że mi ręka odpadnie. Ćwiczyłam biceps - przez 15 min i już nie wydoliłam, chyba że się męża zatrudni do odciągania to co innego
Jak przyjechałam do domu to odszukałam laktator mojej siostry elektryczny, którego nie użwała - wyparzyłam i jadę na elektrycznym
Jezusicku - dziękuję że coś takiego wymyslili bo odpalam go na 5-10 min i pokarm ściągnięty a w między czasie mogę chociaz zjeść śniadanie

co do butelek to mam w sumie 3 i zostawiłam sobie małe szklane buteleczki po pokarmie sztucznym (pojemność 100ml) do nich przelewałam odciągnięty pokarm i wstawiałam do lodówki na weczorne dokarmianie. Teraz niestety czekam jak mi powróci pełna laktacja ale nie tracę nadzieji. Mam też w zestawie woreczki do zamrażania pokarmu z klipsami i mam nadzieję że się jeszcze przydadzą

Ja w sumie polecam elektryczny aczkolwiek wiem że jest to spory wydatek, chyba że macie kogoś do pomocy do pompowania to można spróbować z ręcznym. A co do firmy to ja mam Medeli. Jest tam możliwość ustawienia siły ssania chyba 4 poziomy, a co do piersi to może rzeczywiście ma to znaczenie ja normalnie mam rozmiar 75B teraz przeszłam na 75-80C i jak dla mnie jest ok.
Ostatnia edycja: