Piszę tutaj bo chodzi o zakupy, ale nie tylko. Równie dobrze mogłabym pisać w zdroowiu i na ogólnym.
Kupiłam Jaśkowi chusteczki Dada. Trochę się bałam, że poodparzają dupkę, ale nic z tych rzeczy. Są rewelka, ale.....
poczytałam skład i wlazłam w neta. Chodzi mi o PARABENY, które sa w składzie. METYL-, ETYL- itd. Skopiuję:
Methylparaben, C8H8O3, czyli Methyl 4-hydroxybenzoate, Nipagin M, Tegosept M, Methyl Chemosept, Methyl Parasept - jest stosowany jako konserwant kosmetyków, leków, a nawet niektórych środków spożywczych.
W razie kontaktu z oczami powoduje zapalenie spojówek, łzawienie i uczucie mrowienia spojówek. U niektórych ludzi poowduje kontaktowe zapalenie skóry (wyprysk kontaktowy).
Methylparaben ma właściwości estrogenne, dlatego należy wystrzegać się stosowania produktów zawierajacych parabeny w razie zaburzeń hormonalnych zwiazanych z nadmiarem estrogenów, w okresie ciąży i karmienia (laktacji). Konserwanty estrogenne sa również niebezpieczne dla chłopców, którzy w okresie rozwoju są szczególnie wrażliwi na zaburzenia hormonalne. Niekorzystne jest również antagonizowanie działania androgenów w okresie rozwoju u chłopców, kiedy to rozwijają się cechy męskie. Konserwanty typu parabenów zaburzają także spermatogenezę u mężczyzn. Methylparaben działa destrukcyjnie na mitochondria oraz materiał genetyczny. Należy do mutagenów, czyli związków wywołujących mutacje. Istnieją doniesienia o onkogennym (rakotwórczym) wpływie parabenów, zwłaszcza w rozwoju raka sutka. Dlatego nie zaleca się wcierania kosmetyków w skórę piersi, albo też najlepiej nie stosować w ogóle takich kosmetyków. Oczywiście niebezepiczne staje się codzienne używanie balsamów do ciała zawierających metyl-, propyl-, butyl- lub izobutylparaben.
Ulega kumulacji w skórze i w węzłach chłonnych. Uszkadza nerki, śledzionę, wątrobę i grasicę.
2. Propylparaben, Może wywołać alergiczne zapalenie skóry i wyprysk.Posiada podobne właściwości jak metylparaben.
3. Etylparaben, Posiada te same właściwości toksykologiczne co metylparaben.
4. Butylparaben, C11H14O3, czyli p-hydroxibensoesyra-butylester, Butagin. Należy do agentów hormonalnych estrogennych. Wywołuje podrażnienie oczu, błony śluzowej jamy nosowej, kontaktowe zapalenie skóry, świąd. Nie jest zalecany dla kobiet ciężarnych, w czasie laktacji, mężczyzn i dzieci.
Nie chcę panikować, ale o co kaman???? Wychodzi na to, ze są szkodliwe jak skur...syn za przeproszeniem. Nie znalazłam strony, gdzie były pozytywne wypowiedzi.
W każdym razie odstawiam Dadę....Ma wszystkie 4 składniki.
Może jednak panikuję.
Pampers chyba nie ma w ogóle parabenów.
Co wy na to???????