reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zakupy / promocje / okazje

tylko, że przed porównywaniem to nie ma sie jak bronic, taka natura ludzka, że porównuje

a potem dziecko pójdzie do szkoły i będzie ciąg dalszy porównań: a Jasiek to słabo szlaczki rysuje, a Tosia tak pięknie ma zeszyty utrzymane, a ten szybko biega, a ta się o własne nogi potyka itd....

no właśnie chodzi o to żeby starać się nie porównywać tych szlaczków i zeszytów, tylko trochę szerzej spojrzeć, że Jasiek to lubi biologię, a Tosia plastykę, bo każde ma inne zaintersowania. Zawsze będzie tak, że dziecko będzie gdzieś słabsze, a gdzieś mocniejsze i fajnie sobie to jak najwcześniej uzmysłowić, jak każda opisała tu co jakie dziecko preferuje, to właśnie to wyszło, cała paleta różnych zainteresowań, które pewnie i tak z czasem będą się zmieniać i ulegać modyfikacjom

reklama
tylko, że jak mieliśmy ostatnio przykład każdy nauczyciel, no może nie każdy, widzi koniec swojego nosa
i nawet wf może się okazać najważniejszym na świecie przedmiotem

no pamietam, ale w tamym przypadku, jak dziecko ma zdolności plastyczne, to ta plastyka jest naprawdę ważnym przedmiotem, a dla małego fana sportu na pewno będzie w-f, chodzi o to, żeby nie wariować, jak dziecko uzdolnione plastycznie ma np. tróję z muzyki, czy nawet matmy, bo mu po prostu nie po drodze z tymi przedmiotami. No kurde nikt nie jest omnibusem, nikt nie jest ideałem i ważne żeby tak patrzeć na dziecko, a nie robić mu hardcore z dzieciństwa własnymi ambicjami i wymaganiami.
nauczycieli się nie zmieni, ale podejście rodzica jest najważniejsze.

A my się nauczyliśmy w 2 dni rysować postać dziewczynki:tak::-). W zeszłym tygodniu byliśmy u koleżanki (równo 5 miesięcy młodszej od K.) i jak zobaczyłam, że ona rysuje księżniczki lepiej oed mnie (poważnie!), to oczy wyszły mi z orbit:szok:. Jej mama-psycholog stwierdziła, że im inteligentniejsze dziecko, tym więcej szczegółów rysuje, i że jej mała jest 'ultrainteligentna', więc nabawilam się kompleksów i Młodego też nauczyłam:-D! Ha! Nikit mi nie będzie mówił, że moje dziecko jest poniżej jakiejkolwiek normy:-p. Niestety, na mnie już za późno...:-D

O fuck! Od jutra ćwiczę z juniorem rysowanie!!!:-D

oto mapa piracka mojego dziecka
Zobacz załącznik 536931

Boska!:tak:

dziewczyny prawidłowy etap dla 2,5 latka to rysowanie kółek, kolorowanie z celowaniem, ale nie dokładnie, rozróżnianie kolorów, w wieku 3 lat przyjdzie czas na tzw. głowonogi i trzymanie się w liniach,
wszystko musi mieć swoją kolejność
ale jaka radość matki gdy dziecko robi coś wcześniej jak kolejność tego wymaga;
to tak jak z mową do 3lat dziecko ma czas a jednak matka się cieszy jak maluch zaczyna zapodawać fajne teksty mając 2lata:happy:

Lilka ma teraz 60sz i daje rade

:szok::szok: BRAVO !!!

Puzzle z peppa i carsami zakupione,
ulozone po 2 razy i padl :-)
jedyna wada puzzli jak dla mnie? Ze w opakowaniu sa 2 komplety, niby w dwoch osobnych woreczkach, ale powinny np. Tylu na jednych byc kropki a drugie np. Gladkie, bo juz widze, jak moj zaraz polaczy wszystkie :/
poki co schowal ladnie do woreczkow, ale zobaczymy na jak dlugo..?
noo rzeczywiscie zdiwne ze nie odroznili tych puzzli,proponuje wez mazak i sama zaznacz jeden komplet:)

noo rzeczywiscie zdiwne ze nie odroznili tych puzzli,proponuje wez mazak i sama zaznacz jeden komplet:)
ja bym odradzała taki sposób, bo jak Tomek weźmie mazak i pomaluje puzzle to niewiele Ci argumentów zostanie, bo przecież Ty możesz to czemu on nie, dzieci uczą się przez naśladowanie dorosłych, a nie przez gadki umoralniające

ostatnio na światłach widziałam matkę jak 6 latka ciągnęla przez pasy na czerwonym, a potem się ludzie dziwią jak to się dzieje, że dzieciaki nagle wyrywają i wpadają na ulicę, bo widzieli, że rodzice tak robią :baffled:

elwi dla mojego lego są za trudne

reklama
bali - ale aga może to zrobić tak żeby Tomek nie widział ;-) ale zrobić wspólnie, powiedzieć o co chodzi.
Dorian też nie układa ale uwielbia się bawić;-)

Do góry