reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakupy dla zaszych grudniowych maluszków oraz mamusiek :)

AgKrK no właśnie ja do kołyski wypełnienia mam, a poszewki też ogląałam na allegro i mi się nie podobały. A cały komplet muszę do łóżeczka jeszcze kupić :) do łóżeczka już i na allegro jest większy wybór
Szyszunia to zadałaś mi "ćwieka" tym monitorem oddechu. My wcześniej nie mieliśmy w planach kupować, gdzieś czytałam, ze często dają fałszywe alarmy itp itd, ale teraz jak tak piszecie to już sama nie wiem... Zgłupiałam... ;/

reklama
majka ja mam ciuszki w większości w rozmarze 62, ale zastanawiam się czy nie dokupić jeszcze trochę 56, bo 56 mam dosłownie 2 pajace i 2 bodziaki...

Szyszunia podbijam temat monitoru. Tez nad tym się zastanawiam, tylko właśnie on potrafi niezłego strachu napędzić bo maluszek ma przecież bezdechy, niewyrównany jeszcze oddech i też słyszałam, że zdarzają mu się fałszywe alarmy. Chyba się nie zdecyduję, bo nie chce zwariować. Po prostu wolę czuwać nad dzieciaczkiem.:-)

Czytałam kiedyś że śmierc łóżeczkowa najczęściej jest spowodowana współnym spaniem z dziecmi. Przypadkowe nakrycie dziecka ciałem lub główki kołdrą. Dzieci nie powinny również spac na poduszce, bo gdy się przekręcą to mogą się udusic.
Bezdech najczęściej występuje u dzieci urodzonych przed czasem czyli wcześniaków, wtedy warto zainwestowac w monitor oodechu. Uwierzcie mi że Wasz sen przez pierwsze kilka miesięcy od urodzenia dziecka będzie bardzo czujnym snem. Usłyszycie wszelkie szmery i przekręcanie sie dziecka, wszystkie dziwne dźwięki będą Was stawiac na nogi.
A czy warto miec taki monitor - no cóż co człowiek to opinia. Mój sąsiad jest lekarzem kardiologiem i gdy urodził mu sie syn nie zamierzał nabywac tego sprzętu ale jak dziecko miało z miesiąc sam zamówił. Jego syn ma teraz 1,5 roku i nigdy ten monitor go nie zaalarmował.

Tiluchna- wszystko zrozumiane:-) U nas nie ma oznaczeń na kg tylko rozmiary.

Dzięki za podpowiedź- macie rację, nie będę kupować zbyt wiele ciuszków 56

Pieknaszyszunia jaki materac kupiliście? z czego jest zrobiony?

Mi pani w sklepie odradziła materac z gryką.. Poleciła pianka-kokos.
Miałam już nic w tym miesiącu nie kupować z wyprawki haha taak dać kobiecie kasę:-D już zakupiłam pajac ocieplany+czapeczka gratis i komplet a tam pajac, body, kaftanik, skarpetki, śliniak,czapeczka za 35 zł:-)

my mieliśmy dla Franka kokos-pianka-gryka no i chyba się sprawdził zostaje dla drugiego malucha (muszę się w końcu na jakieś imię zdecydować), ale zanim go kupiłam to czytałam dużo opinii utknęła mi szczególnie jedna, ktoś napisał, że dziecko ciągle się przesikiwało i materac zakwitł - co za bzdura:-D. Generalnie ponoś najlepsze są lateksowe albo z pianki wysokoelastycznej ale jak dla mnie to już za drogie.

Ag-Krk ... Pani w sklepie w sumie mądrze mówi ... ta gryczana strona materaca rzeczywiście może być super dla stópek, ale do spania nie wydaje się wygodna ... my mamy kokos-pianka-gryka a dziewczynki i tak cały czas spały na kokosowej stronie :tak:

monitora oddechu nie miałam i nie planuję kupować ... nie dajmy się zwariować ;-)

a jak u Was zakupy wózkowe ???
u nas stanęło chyba na Jedo Fyn - zdecydowanie najlepiej spełnia nasze wymagania ... w ostatecznej rozgrywce brał jeszcze udział X lander XA, ale ma gorszą amortyzację, mniejszą gondolę i spacerówkę bez możliwości ustawienia przodem lub tyłem do kierunku jazdy ...

ciuszków już trochę udało się zgromadzić ... jeszcze tylko jakieś pajacyki na 56 i będzie OK ... ja chcę mieć trochę małych ubranek, bo nie lubię jak na dzieciaczku wiszą ciuchy ...
dziewczynki nie urodziły się małe (3600-3700), przybierały baaaardzo szybko, a 56 i tak nosiły około miesiąca

Jol też brałam pod uwagę Jedo Fyn, ale chyba ostatecznie pozostaniemy przy x- landerze move. Opinii na internecie nie ma za rewelacyjnych, ale kogo się nie zapytam kto posiada ten wózek to nie narzeka. Swoją drogą nie ma chyba wózka w 100% spełniającego wymagania;-). Myślicie, że jak kupie wózek w październiku to nie za wcześnie?? Tzn chodzi o gwarancje? Ale z drugiej strony przy mojej rwie w listopadzie to ciężko mi po sklepach chodzić będzie..

reklama
A dziś słyszalam w radiu że w Lidlu poszewki na kołdry są, ale z tego co patrzyłam na stronei to tylko wymiary dla dorosłych.. 140X200, 160X200 i 220x200. Ale moze sie komuś przyda :)

Do góry