reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Zakupy dla naszych malenstw

reklama
gdzieś czytałam że oliwkę można używać tylko przez pierwszy miesiąc jak dziecko ma bardzo suchą skórę a poźniej lepsze są balsamy bo nie zatykają porów - ale czy faktycznie tak jest może niech się jakaś doświadczona mama wypowie

ja też nie miałam rożka i nie zamierzam go kupować,
też mi się wydawało, że dziecko może wypaść... i używałam tylko miękkie kocyki przy Jasiu
za to podoba mi sie bardzo to, co któraś z Was pokazywała:
Wielofunkcyjne okrycie NIKI - kocyk, rożek, śpiworek
:-) :-)
i chyba zażyczę sobie na prezent :-)

co do oliwki - nie używałam przy Jasiu i nie zamierzam teraz też wogóle używać.
na pewno kupię oilatum i jeżeli będzie miał suchą skórę to będę go kąpała w oilatum (albo jakiś tańszy odpowiednik - tak samo dobry)
oliwka zatyka pory, skóra nie oddycha, wolę nawilżac skórę podczas kąpieli, a przecież skóra noworodka jest i tak mięciutka :-)

Ostatnia edycja:
Ja tak jak Dominika nie zamierzam używać oliwki - lepiej jakiś nawilżający płyn do mycia. To jedna z tych rzeczy które odradzał mój pediatra. Oliwka natłuszcza skórę tylko początkowo - jednak używana zbyt często i intensywnie raczej ją wysusza.
Rożka też nie kupuję. Mam już tyle kocyków że szkoda mi dodatkowo pieniędzy wydawać. O.. wczoraj właśnie kupiłam kocyk w Lidlu. Szalenie mięciutki i delikatny. Sama bym się nim okryła :)

Weronika - pochwal się koniecznie!!

Moja szwagierka polecała mi zamiast oliwki mleczko nawilżające z Nivea Baby, i takie chyba kupię.. a w to oilatum też się zaopatrzę, tak na wszelki wypadek..

Dziewczyny to jak to jest z ta kapiela...bo dla mnie to czarna magia....kapiemy dzidzie w wodzie z oilatum i potem recznikiem wycieramy i koniec i w spioszki i lulu czy cos jeszcze po drodze sie robi??

Ja tak jak Dominika nie zamierzam używać oliwki - lepiej jakiś nawilżający płyn do mycia. To jedna z tych rzeczy które odradzał mój pediatra. Oliwka natłuszcza skórę tylko początkowo - jednak używana zbyt często i intensywnie raczej ją wysusza.
Rożka też nie kupuję. Mam już tyle kocyków że szkoda mi dodatkowo pieniędzy wydawać. O.. wczoraj właśnie kupiłam kocyk w Lidlu. Szalenie mięciutki i delikatny. Sama bym się nim okryła :)

masz rację damqelle - poza tym dodam jeszcze, że skóra się przyzwyczaja do oliwki i nie produkuje własnego tłuszczu do naturalnego natłuszczania skóry...

z kocyków to polecam też z takich tańszych - kocyki z IKEA - może nie do zawijania dziecka, ale do przykrywania - też są fajne. mam 2 - jeden zazwyczaj jeździ w wózku, na wszelki wypadek, jakby mały zasnął.
można tez na nich kłaść do przewijania, różne zastosowania, a kosztują chyba niecałe 10zł

aniwar - dokładnie! kąpiesz w oilatum (lub podobnym), nawet na początku może być bez mydła, tylko w samej wodzie z oilatum, potem wycierasz ręcznikiem, ubierasz i wsio :-)
mleczkiem czy oliwką możesz jak chcesz robić dzidzi jakieś masaże ciała raz na jakiś czas - są takie poradniki jak to robić, poza tym w internecie też się pewnie znajdzie

Ostatnia edycja:
jak oilatum to nie ma sensu stosować mydeł czy oliwek.
Ja na poczatek kupiłam oilatum, a jak się skończy to mam żel do ciałka Nivea i mam też oliwkę, ale nie wiem czy będę ją stosować.

ja czytałam na KWC recenzje Ziaji płynu natłuszczającego dla niemowląt i go tam dziewczyny porównywały do Oillatum, że tak samo dobry, a gdzieś indziej wyczytałam, że po nim nawet nie trzeba oliwki na ciałko tylko na główkę by sie ciemieniucha nie robiła, mam już ten płyn i jest rzeczywiście taki fajny tłusty a za razem lekki i ma śliczny wręcz zapach, i jak otwieram szafke gdzie go trzymam to sie unosi taka delikatna woń

reklama
widzialam na allegro to oilatum i za diwe 250 ml 90 zl to duzo czy malo?? generalnie duzo ale czy te emulsje tyle kosztuja??

Do góry