muszę się Wam do czegoś przyznać.. nie znosiłam karmienia piersią. poważnie. wiecznie usyfionych bluzek. tego, że gdy karmiłam jedną piersią leciało z drugiej. czułam, że moja egzystencja sprowadzała się do bycia cycem. tego maluszka nie zamierzałam karmić piersią w ogóle, na prośbę M. obiecałam, że pokarmię chociaż miesiąc. Pomyślałam sobie, że mogę ściągać i karmić butelką, może będzie lepiej. Sama nie wiem. Kiedy urodził się Janek byłam głupią gówniarą, chociaż wtedy wydawało mi się inaczej. Może dam sobie szansę, zobaczymy. Ja naprawdę tego nie lubiłam, nie sprawiało mi to żadnej przyjemności. Nosić, tulić, kołysać synka uwielbiałam. Karmienie piersią..blee.
Ja karmiłam krótko, bo nie walczyłam o laktację. Pamiętam, że mała się nie najadała i przez to non stop wisiała przy piersi - w nocy był ryk, gdy tylko chciałam ją odłożyć do łóżeczka, bo się budziła i czuła głód... Z drugiej strony wiem po znajomej, że karmienie piersią to wygoda - jedzenie dla malucha zawsze ma się przy sobie, do tego w idealnej temperaturze... No i jakby nie patrzeć, takie mleko to super oszczędność. Pudełko mleka modyfikowanego kosztuje około 45-50 zł i przy starszym dziecku wystarcza raptem na moment
![Zaskoczona(y) :baffled: :baffled:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/baffled5wh.gif)
Ja do dzisiaj do 14:00 byłam całkowitą przeciwniczą wielorazowych pieluch, tak rozgadałam się ze znajomą.. I od słowa, do słowa. Zachwala, zachwycowa.. a ma 8 miesięczną córke. Stwierdziła, że za zaoszczędzone na pampersach pieniądze może kupić inne bajery dla dzieckahmmmm
To jeszcze dolicz do tego koszty wody i prądu (jeśli pierzesz w pralce) lub Twojego czasu (jeśli pierzesz ręcznie). Do tego dochodzi niewygoda przy dłuższych wyjściach z domu - musisz zabrać kilka pieluch, a potem wszystkie, łącznie z tymi najbardziej zapaskudzonymi, przynieść z powrotem do domu, zaprać zaschnięte kupsztale bleee - jednorazówki pakujesz w woreczek i sru do pierwszego napotkanego kosza
![śmiech :-D :-D](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/laugh.gif)