Mini- sorry, ale sie usmialam troche z tych wynikow badan co to swiadcza, ze dzieciom "chowanym" w lozeczkach turystycznych, psuje sie wzrok
moze gdyby to biedne dziecko przebywalo w tym lozeczku przez wieleeee godzn dziennie i musialo wypatrywac innych osobnikow przez ta siadke to moze i popsuloby wzrok, a nawet moze by dostalo choroby sierocej lub innej...sorry za ta przesade, ale ja nie kumam tego...Ty tez masz dziecko; czy Twoj syn lezal iles tam godzin w ciagu dnia i wypatrywal swiata i ludzi przez szczebelki???
bo moja cora to tylko i wylacznie szla na spanie do tego lozeczka, czasem kiedy byla juz nieco starsza, a ja musialam cos zrobic w sypialni (posprzatac czy poukladac ubrania) to faktycznie lezala w tym lozku, ale wtedy to miala jeszcze na wyzszym pietrze poziom materaca i karuzelke, na ktorej skupiala wzrok i do ktorej sie cieszyla, nie musiala w ogole wygladac przez ta siatke.
a i tak wiekszosc dnia spedzala w salonie ze mna, gdzie miala kolyske, lezaczek i mate na podlodze, na ktorej tak naprawde spedzala nawiecej czasu i super sie tam bawila i cwiczyla.
pewnie dzieki temu nigdy nie mielismy problemu z jej lezeniem na brzuszku, przewracaniu sie, turlaniu, pelzaniu, raczkowaniu itd.
wiec ja jak nabardziej polecam mate edukacyjna,a jak nie to przynajmniej koc badz koldre i niech dzidzia ma pole i miejsce do cwieczen i "popisow", a nie lezakowanie w lozku, ktore powinno sluzyc przede wszystkim do spania!
takie jest moje zdanie:-) ale wiadomo co mama to opinia!
i nie zgodze sie troszke z
ivi- ze turystyczne jest niestabilne, nasze bylo jak najbardziej stabilne , nie kolysalo sie w zaden sposob, nooo moze jedynie czesem troche szelescilo faktycznie troche te gorne pietro, ale nasza dlugo nie spala na tym podwyzszeniu, nie pamietam dokladnie do ktorego miesiaca.
i szczotka do wlosow- u nas jak najbardziej byla potrzebna od pierwszych dni!!! czasem nawet kiedy dziecko nie ma za duzo wlosow, moze miec natomiast ciemieniuche, ktora trzeba wyczesywac tak czy inaczej- wiec szczotka sie przydaje!
eee ale wyprawka to temat rzeka, jak widac po moim poscie;-)