reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakupy dla Mamy i Dzidzi

ja odkryłam ostatnio u nas lumpek typowo dla dzieci ;) i tam jest full fajnych ubranek.. były też pajacyki, ale je kupię następnym razem bo i tak mi trochę dziwnie że róże kupuje a przecież może się jeszcze wiele zmienić :)

rampersiki mam też po Tymku, takie 'uniseksy", a ten był w tak świetnym stanie że nie mogłam się oprzeć :)

reklama
Dziękuję Dziewczyny za uznanie, ja postanowiłam w siebie poinwestować choć trochę, a jak 2gi trymestr ku końcowi się zbliży to też zaatakuję te małe cudne ubranka, na razie jakaś przesądna jestem w końcu zagrożoną ciążę mam.

Ivi, cudeńka śliczne :)

A i do słownika młodej mamy dorzucam słowo rampersy, oj ile się jeszcze muszę nauczyć ....

Choc jeszcze daaaleko ja swoje typy wozkowo- łóżeczkowe mam ;)
Wózek zawsze podobał mi sie 3 w 1 :) I rozgladalam sie po necie i gazetkach wszytskich jakie mam.. no i zawsze cos nie pasowalo heh w jednym nie takie kolory, w drugim, nie takie kółka- układ kół (np te 3 kołowe :baffled: itd itd
Na jednym forum dziewczyna wrzucila zdjecie swojego wozka, wyszperalam w necie i baaardzo mi podpasował :tak: Układ dokłądnie taki jakiego szukałam a wybór kolorystyczny, no oczopląsu mozna dostac :-D A i cena przystepna ;-)

SILVER 3IN1PRAM PUSHCHAIR CARSEAT AIR WHEELS 14 DESIGNS | eBay

A łóżeczko na początek takie:

NEW SAPLINGS BETHANY BABY SWING CRIB PINE & MATTRESS | eBay

ale to raczej uzywane + nowy materacyk ;-)

a ja dalej nie wiem co to te rampersy :szok: Zreszta i pajacyki i kaftaniki to nie dokonca u mnie jasna sprawa jeszcze ;)

Ostatnia edycja:
w wejherowie ;)

ja uczyłam się terminologii tak:
body- długi albo krótki rękaw, ale kończy się "majteczkami" - zawsze bez nogawek
rampers - krótki rękaw albo ramionka, ale kończy się "krótkimi spodenkami" (nie ma długich nogawek)
pajacyk - długi rękaw i długie nogawki, najwygodniejsze są rozpinane po długości z przodu!! (żeby dziecko na napkach albo zamkach nie leżało!) , może nie mieć stopek (wg mnie bez sensu, bo do pajacyków i tak skarpetki się zakłada)
śpiochy - ma długie nogawki, ale nie ma rękawków (szelki do zapięcia)
kaftanik - bluzeczka z dł. rekawkiem, zapinana albo zawiązywana. <- prawie w ogole nie używalam tego!!

dla początkujących mam, z mojego doświadczenia (bardzo subiektywna opinia!)
ubrania:

na pierwsze 3 miesiące, gdy dziecko się wydaje bardzo kruche i malutkie, polecam przede wszystkim takie zestawy:
1. body kr. rekaw + pajac + skarpetki,
2. body dł rękaw+śpiochy+ skarpetki (te skarpetki to sprawa indywidualna oczywiście).
sukienki, dżinsy, bluzy itd - wygląda to ślicznie, ale.. nie jest to w ogóle wygodne :) także z tym proponuje oszczędnie, albo w ogóle zostawić takie zakupy rodzinom ;)
W ciepłe letnie dni uwielbiałam rampersy, bo wyglądają czadowo i dziecku jest w nich wygodnie :)

SPANIE:
łóżeczko - tylko drewniane do spania. turystyczne jest niestabilne i się "buja", szeleści itd. Poza tym siateczka to nie kratki.. dziecko nie ma możliwości obserwowania świata i odkrywania że "jak wyrzucę ten smoczek, to TU go nie będzie... ale będzie TAM.. a TAM nie sięgam.... MAMO POMOCY!!" ;)
łóżeczko bez płozów, u nas w ogóle by się nie sprawdziły... a potem to młody tak szalał w łóżeczku że i tak bym je demontowała

ALE - łóżeczko turystyczne jako pomoc w domu bardzo polecam.Jeśli ktoś ma łóżeczko drewniane w pokoju dziecka, a większość dnia spędza w innej części domu/mieszkania, to na "przechowywanie" dziecka w ciągu dnia zdecydowanie łóżeczko turystyczne ma same zalety!! u nas łóżeczko do spania stoi w pokoju Tymka, a łóżeczko turystyczne znów stanie na parterze w salonie i tam będzie leżało maleństwo w ciągu dnia, jak Tymek będzie się bawił.

Na początek bez sensu jest inwestować w kołdry, poduszki itd. Do łóżeczka przyda się wam: prześcieradełko (najwygodniejsze na gumce) i ROŻEK!! Rożki są niezastąpione w pierwszych miesiącach. Dzidzia lubi być ściśle otulona, bo wtedy czuje się bezpiecznie i spokojnie śpi. Potem, jak wyrośnie z rożka, polecam śpiworki do spania, bo przynajmniej nie ma ryzyka wturlania się pod kołdrę czy innych niebezpieczeństw... A dopiero ok roku-1,5 kołderka się przydaje :)
Poduszka - jak najpóźniej, jest niepolecana dla niemowląt.

zaraz poszukam mojej wyprawki z czasów Tymka i opatrzę komentarzami.. może komuś się przyda

Ajajaj no tak ivi wejherowianka :-)
ivi gdzie w weju taki lumpek jest?? Jak bede na swieta to juz po 22 tygodniu wiec moze zaczne sie rozgladac , szczegolnie jak takie jakosciowo fajne ciuszki :tak:
Dzieki wielkie za opis , wkoncu wiem o co kaman!! :-D

Angel wózeczek fajny, wydaje się bardzo porządny, zobacz sobie jeszcze na allegro, z tego co widziałam większość to producenci i wysyłają wózeczki także za granicę, później poszperam to pokażę jaki mi wpadł w oko ;) łóżeczko też śliczne, ale raczej zastanawiałam się nad wyższym, można regulować wysokość leżenia bobaska a tak szybko z niego nie wyrośnie, obniży się materacyk i jeszcze długo posłuży :-)

Ja ten wozek najpier w polskim sklepie wyszukalam dopiero wtedy sie okazalo, ze produkcja w uk i tutaj sa :-D
Co do łóżeczka to wiadomo, ze na pierwsze 3-4 msc. Kiedys chcialam tylko normalne lozeczko od poczatku, ale warunki beda jakie beda , a znajomej jak zobaczylam jak funkcjonalna jest taka kołyska przy łóżku z niemowlaczkiem to odrazu mi podpasowalo :)

reklama
angel - na klasztornej :) jak bedziesz na święta to może się spotkamy, co?:)

dziewczyny znalazlam moją listę, ale ona jest dość długa.. chwilę mi zajmie opatrzenie jej komentarzami :)

Do góry