reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakupy dla Malenstwa

A ja nie mam nic! A to dlatego, że mam dostać coś od siostry, ale ona daleko mieszka i jeszcze nic nie dostałam. Póki nie wiem, co już "mam" to bez sensu kupować. No a kiedy będę mieć, to nie wiem, bo wkoło mnie wszyscy są przesądni - i mama, i siostra, i mąż na dodatek!! No ale to już 6-ty m-c, więc chyba mogliby sobie podarować już to zaklinanie :eek:

Muszę zadzwonić do siostry i obgadać to za plecami mamy, bo to ona pod tym względem jest najgorsza z tej całej trójki. Tak jakby nie zbieranie nic przed porodem zapewniało szczęście, kurde! Toż już raz się przekonaliśmy, że co ma być to i tak będzie, choćby nie wiadomo jak się starać!

reklama
Dziewczyny HELP!!! Jaki materac jest najlepszy, bo jest milion do wyboru i ja się już nie łapię w tym :szok: Gryczane, kokosowe, piankowe (czuję narastający głód jak te nazwy czytam :-D )

Ja mam teraz i wczesniej dziewczynki tez mialy gabka z kokosem sluzyly dlugo i bylismy z nich zadowoleni.

Jesli chodzi o mame i przesady to moja uwaza ze absolutnie nic nie powinno sie kupowac przed urodzeniem sie dziecka "bo przeciez teraz jest w sklepach tyle rzeczy i zdazycie kupic" ale ja pytam kiedy? gole dziecko wyniose ze szpitala i obolala po porodzie rusze z golym dzieckiem i mezem na zakupy :-D Potem to dziecko bedzie gole jeszcze jakis czas bo ubranka trzeba bedzie przeciez wyprac :-D

Zrobilam sobie dwie sterty ubranek ktore juz mam (musze schowac przed mama, ktora ma mnie odwiedzic wkrotce :-D) - te mniejsze jak mnie najdzie wena to wypiore i wyprasuje, a te wieksze na razie schowam.
Nie wiem gdzie schowam ta wanienke ktora zamowilam i ktora przyjdzie jutro albo pojutrze :-D Chyba do kolezanki wyniose :-D

Hej

Jeśli chodzi o używane to na pewno opłaca się kupować kombinezony bluzy i inne tego typu rzeczy. Ale body i innej tego typu bielizny to bym nie kupiła. Po znajomych to tak, jak najbardziej ale tak... Jakoś tak się brzydzę :) Chociaż jest to irracjonalne uczucie - ale nawet dla siebie nigdy nie lubiłam kupować w lumpeksach właśnie dlatego :)

Pozdrawiam

Aga

zgred - doskonale Cie rozumiem...
Kupuje sporo na Allegro, ale to sa nowe rzeczy od producenta czy przedstawiciela produzenta. Kupilam kilka rzeczy od faceta ktory sprowadza z anglii i mial napisane przy niektorych ze sa nowe, bez metki - czyli nie wiadomo czy nowe... Ale to sa wlasnie ubrania typu bluza czy dresik :-)

reklama
A no to ja napiszę co kupiłam. Kupiłam łóżeczko turystyczne Hauck na Allegro. Na razie przyda się jak trzeba będize Ignaca położyć u babci spać albo na wyjeździe, a później... może przeniosę go tam na stałe? Córeczka znajomych śpi w takim łóżeczku i jest OK, a trochę mi się nie podoba pomysł kupowania kolejnego szczebelkowca... Po co mi ich tyle? Razem z materacykiem to jest już wydatek, a nie wiadomo kiedy Ignaca będziemy musieli przenieśc do normalnego, większego łóżka.

Dla maluszka chcę dokupić kilka ciuszków w rozmiarze 56 - Ignac miał praiwe same 62 i na początku się w nich topił - musieliśmy zakładać mu skarpety bo nogi miał co chwilę w jednej nogawce.

Poza tym trzeba będzie kupić smoczki 1-dynki.

Kupiłam też książkę - Pediatrię Górnickiego :) Czytuję sobie teraz od czasu do czasu.

Z książek namawiam Was do kupienia "Języka niemowląt" Tracy Hogg, tam można znaleźć naprawdę sensowne informacje, babka ma naprawdę duże doświadczenie i chociaż styl ma troche rozwlekły to jej "Łatwy Plan" bardzo nam pomógł :) Części rzeczy co pisze do tej pory jakoś nie zaobserwowałam, ale może angielskie dzieci są inne :) (np to, że zasypianie trwa 20 minut...) Druga naprawdę sensowna książka którą kupiłam ostatnio to "Uśnij wreszcie" autor to jakiś Hiszpan o niemożliwym do zapamiętania nazwisku :) Bynajmniej część teoretyczna bardzo do mnie przemówiła, jak bym znała tą książkę od początku to pewnie wiele błędów bym nie popełniła. Jest tam dokładnie opisane ile i kiedy śpią dzieci w różnym wieku no i jak najlepiej jest dla nich spać. To naprawdę ważne, mieliśmy z tym kolosalne problemy, i powiem Wam że na niemowlakach co chwilę przychodzi ktoś kto ma problemy z usypianiem dziecka i ze snem dziecka, które budzi się co 40 minut (a dlaczgo co 40 minut o tym iwemy po przeczytaniu "języka niemowląt" :).

Pzdr

Aga

Do góry