reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakupy dla Malenstwa

Moja kolezanka po wizycie u ortopedy pieluchowała przez jakis czas ale nie wiele wg zalecen. Natomiast ja słyszałam ze tego sie już nie zaleca w nowoczesnej medycynie i ze specjaliści wypowiadają sie przeciw. Napewno więc nie będe tego robić sama bez konsultacji.

reklama
Nam położna nawet zdecydowanie zakazała szerokiego pieluszkowania maluchów póki nam nie nakaże tego ortopeda po usg w 6 tygodniu życia :tak: mówiła że jest to dosyć nowe podejście ale taka profilaktyka beż przyczyny może wyrządzić dużo szkody i między innymi dlatego teraz dużo dorosłych ludzi ma problemy z biodrami - więc ja bez wyraźnych zaleceń nie zamierzam tego robić :tak:

Śmiać mi sie chce z tych wszytskich zaleceń lekarskich- nas mamy pieluszkowały....teraz lekarze mówią NIE
kiedyś ortopedzi mówili że jak ma sie chory kregosłup to najlepiej spać na twardym- teraz przepraszaja za swoje wcześniejsze zalecenia i spaniu "na deskach" mówią NIE

...normalnie jak z modą:-D

fajnie że temat smoczków został poruszony, też chciałam to zrobić...bo ja dopiero robie zakupy i też się nad tym zastanawiałam

ja w końcu kupiłam jedna butelke antykolkową dr brown's i jestem zadowolona. smoczek poziom 1, dla dzieci od 0-3 miesiecy. kształt smoczka przpomina sutek i cięzko sie z niego pije (probowaliśmy z mężem:-D ). butla jest szeroka i porządna. podoba mi sie. a i ta nose fride tez kupiłam, zobaczymy jak sie sprawdzi, zwłaszcza, ze mamy uzywajace, sobie bardzo ja chwala.

Aletka faktycznie bardzo fajnie wygląda i moniek i butelka.

Babo Jago mamy nas pieluszkowały bo nie miały wyjścia, po prostu nie było jednorazowych pieluch, tylko jedną tetrową pieluchę składało się w prostokąt i wkładało między nóżki, a drugą zawijało dzieciaczka i samo wychodziło szeroko.

Aletko...faktycznie fajne rzeczy mają - bardzo podobają mi sie te smoczki i buteli. Tylko tam widze rozmiar smoczków 6-18m (czyli to duże- dopiero od 6 miesiąca, tak?). No i jaka wilekość butelki na początku? 150ml czy lepiej kupić odrazu wiekszą?
Agask zgdadzam się nie miały wyjścia. Tylko że pieluszkowanie było jak były dwie pieluchy w kroczu i trzecia do przewiązania. Zresztą! Jak Pampersy zaczęły wchodzić do nas na rynek (jakies 16 lat temu) mamy które ich uzywały i tak dawały jeszcze zwykłą pieluchę-bo tak zalecali lekarze

Nie mogę dojść do tego, po co kupować teraz butelki, skoro chce się karmić piersią??? Może mi ktoś to wytłumaczyć? :eek:

reklama
bo nie zawsze z karmieniem piersią idzie tak łatwo (może nie być pokarmu itd.) lub czasem- tak było u mnie w rodzinie- dziecko po wyjsciu ze szpitala dostało bardzo wysokiej gorączki i wymiotów a akurat wypadło jakieś święto, najbliższy lekarz ok 45 minut drogi smaochodem (pod warunkiem że jest takowy albo że jest ktoś z prawo jazdy!); po konsultacji telefonicznej z lekarzem kazano przepoić dziecko osolona wodą ..WIĘC CHYBA LEPIEJ MIEĆ TAKĄ "AWARYJNĄ" BUTELKĘ. Wiadomo, że można kupić ją w momencie gdy jest potrzebna, ale nie zawsze apteka 24h jest w naszym zasięgu

Dla mnie np. mniej zrozumiałe jest kupowianie (w tej chwili )zabawek/ pogrzewaczy itp....ale może w cale nie o uzyteczność chodzi. Każda z nas ma inne podejście do macierzyństwa i jeszcze wiele razy będzie się pojawiał dysonans w podejściu do wielu spraw

Do góry