reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zakupy dla Malenstwa

Witam!
Gdzie znajdę cos na temat zakupu fotelika samochodowe 0-13 kg??Bo czas nagli i musimy wkońcu cos wybrać? A moze cos poradzicie- zastanawiamy sie nad maxi-cosi city albo chicco (ok 370 zł) nie pamietam modelu.

reklama
Gosiu- nam na szkole rodzenia położna polecała gaziki, a do tego nierozcieńczony spirytus ( tak jak pisała Natka)
joasia 78- ja mam fotelik chicco synthesis ( kosztował 359 zł), od 0-13 kg:-)

A ja dzis poszalalam ;) kupiłam rożek miękki, kocyk, śpioszki, kaftanik,koszulke i dwie czapeczki na wyjscie ze szpitala musze zostawic mezowi zeby wiedzial co ma zabrac ;) :D

Witam!
Gdzie znajdę cos na temat zakupu fotelika samochodowe 0-13 kg??Bo czas nagli i musimy wkońcu cos wybrać? A moze cos poradzicie- zastanawiamy sie nad maxi-cosi city albo chicco (ok 370 zł) nie pamietam modelu.
Witam ,
dla mnie bardzo pomocna przy wyborze fotelika była niezależna strona www.fotelik.info - są tam pomocne wskazówki:
1 - jak wybrać fotelik - odpowiedni do wagi, z atestami i ... taki, na którym przeprowadzone zostały przez niezależne centrum testy zderzeniowe i oczywiście zakończyły się pozytywnymi wynikami
2 - i dlaczego fotelik a nie nawet przystosowaną do tego celu gondolę - bo gondole nie przechodzą testów
3 - dlaczego dobrze, aby dziecko jak najdłużej jeździło w foteliku monotowanym tyłem do kierunku jazdy - bo ma jeszcze słabiutki kręgosłupik, który w razie zderzenia nie utrzymałby ciężaru główki
4 - ta strona skutecznie też wybiła mi z głowy pomysł wożenia dziecka w foteliku montowanym na stelażu wózka (wcześniej to był dla nas warunek konieczny przy zakupie wózka) - na szczęście doczytałam, że owszem foteliki są przeznaczone do przewożenia maluszków, ale taki szkrab może dziennie przebywać w foteliku max. 2 godziny
5 - i co najważniejsze - jest tam test ok. 240 fotelików - można za pomocą wygodnego filtra wybrać fotelik wg własnych kryteriów. Ja najpierw wybrałam te do wagi 0-13; potem z tego te z najwyższymi punktami za bezpieczeństwo przy zderzeniu; potem z tych, które zostały te z najwyższymi punktami za komfort maluszka; potem była wygoda użytkowania. Zostało nam kilka do wyboru - w końcu zdecydowaliśmy sie na Peg Perego Primo Vaggio SIP.
Z tego co pamiętam - maxi cosi i chicco tez stały bardzo wysoko w tym rankingu - trzeba tylko dokładnie spojrzeć na konkretny model.
6 - pisali też, żeby raczej nie kupowac używanych fotelików (wiem, że tu zmartwie kilka mam, które juz to zrobiły) - bo materiał sie starzeje no i poza tym nie wiadomo, czy fotelik nie brał już udziału w stłuczce - a wtedy jego konstrukcja może byc już naruszona.

Ufff - ale się rozpisałam. Przepraszam, ale temat bezpieczeństwa Dzidzi jest jednym z najważniejszych a poza tym juz tak mam, że jak zacznę, to nie moge skończyć.

Przepraszam za nie dość, że długaśnego maila - to na dodatek go zdublowałam (nawet nie wiem jak) - początki są trudne.
Asia

Pomyłki zdarzają sie nawet najlepszym :tak:

Dzięki za link - przyda się na pewno :-) A długość postu wcale nie jast jakaś przerażajaca, joanko.

ewula - ale o jakie pieluchy Ci chodzi??? bo tetrowe chyba wszyscy maja takie same, choc niektorzy zachwalajac swoje jako "nagrubsze na Allegro"... :eek:
Jesli chodzi o Pampersy to ja kupilam sprowadzane z Niemiec (sa ponoc lepsze niz te produkowane w Polsce, ale pojecia nie mam czy to prawda...)

reklama
Czy któraś kupowała może pieluchy na allegro i może mi polecić sprzedającego dobrej jakości pieluchy??:-)
evvula - nam położna w szkole rodzenia powiedziała tylko, żeby ta tetra była ze 100% bawełny, bo są inne z domieszkami sztucznego, które nie wytrzymują gotowania i po pierwszym praniu się rozłażą

Do góry