reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakupowo-wykrawkowe cudności

Ja też nie znoszę spać skrępowana, nawet skarpetki w nocy to dla mnie nie ocieplenie, tylko ograniczenie, ale myślę, że jeden śpiworek kupię, żeby wypróbować.

Neta, Natasza, zamówiłam sobie wczoraj też "Najszczęśliwsze niemowlę w okolicy" :-) a tymczasem czytam "Język niemowląt" Tracy Hogg.

reklama
Neta, mój szpital ma taką listę:
Jak przygotować wyprawkę.
dla mamy:

• szlafrok
  • bielizna nocna
  • pantofle lub klapki
  • przybory toaletowe
  • ręczniki 2 szt.
  • majtki siatkowe
  • pieluchy bella
  • woda mineralna niegazowana „z dziubkiem”
  • kosmetyki
dla taty:

• obuwie na zmianę
  • woda mineralna
  • aparat fotograficzny
  • coś słodkiego
dla dziecka:

• rożek, pieluchy tetrowe 6 szt.
  • 3 komplety ubranek dla dziecka (dowolnie: śpiochy, kaftaniki, koszulki, body, pajacyki)
  • skarpetki, rękawiczki, czapeczki po 3 szt.
  • paczka pieluch jednorazowych 3-6 kg
  • chusteczki nawilżone, maść pielęgnacyjna
  • kocyk
Przy przyjęciu do Szpitala prosimy o wzięcie ze sobą:

• dokument potwierdzający tożsamość: dowód osobisty, paszport lub prawo jazdy (legitymacja szkolna – tylko w przypadku osób niepełnoletnich)
  • oryginalny dokument z oznaczenia grupy krwi
  • karta przebiegu ciąży
  • OWA
  • HBs
  • aktualne badania (mocz, morfologia, cukier) ważne 2 tygodnie
  • wymaz z pochwy wykonany w 34-36 tygodnu ciąży na nosicielstwo Streptococcus agalactiae (GBs) oraz wszystkie badania i dokumenty z przebiegu ciąży

Nie wiem właśnie, czy coś poza tym będzie potrzebne?

Ja biore koszule, kapcie, ręcznik i cos do przegryzienia. Z dokumentów to chyba kartę ciazy tylko. Dres dla meza a dla młodej ubranie na wyjście. Do tego komórki i ładowarki. To wszystko. Aha koreczki do uszu :-D

Zaibtwresowalyscie mnie ta książka, chuba sobie zamówię, bo jestem zielona w kwestii obsługi noworodka ;-). Ma ktoś ją może w wersji pdf albo skany?

Milia, patrzę na tą listę i na dobrą sprawę, to mam jedną koszulę nocną i ręczniki :p. Lecę obczaić, co mój szpital wymaga :-)

Tak, ostatnio mi sie przydały jak położne wzięły mała to na 2h odleciałam z korkami bo tak to wiadomo jak to w szpitalu. Teraz chyba wezmę rodzinny pokój zeby maz był a on to tak chrapie, ze korki to mus. Ja w domu tez śpię w korkach, po pierwsze to ten chrapek moj a po drugie sie budzilam na każde kwękniecie córci a tak to tylko płacz mnie budzi heh. Taka wyrodna matka ;-)

Szaj, ja koszuli żadnej nie mam... ręczniki, szlafrok i klapki z domu, nowych kupować nie będę, resztę muszę dokupić...

Dostałam dziś na maila ofertę allegro na pieluszki - obeznane w temacie proszę o poradę, czy się opłaca, czy nie ;).

Strona główna sklepu Strefy Marek

Szaj myślę, że się opłaca i nawet bardzo. Ja za rozm. 2 -142 szt. placilam 79.99 zł w Tesco. I myślałam, że to jest promocja. A w tym linku rozm. 2 - 240szt. Kosztuje 119.00 zł. I to jest super cena. Chyba sama skorzystam ;):D

Czyli inwestować w rozmiar 2? Boję się trochę kupić aż taki zapas, że młodej nie podpasują czy coś i będę później bujać się z 240 pieluszkami :p.

Mam jeszcze kupon na aplikację mobilną allegro -10 zł, więc już wychodzi mi 109 zł....Muszę to rozważyć ;).

reklama
Szaj ja jak urodziłam pierwszego smyka to dość długo używałam rozm. 2. Spokojnie taki zapas poszedł. Teraz mam w domu ten karton 142 szt i myślę żeby jeszcze ten na allegro kupić... :p;) Marcin miał 3170g po urodzeniu a one są chyba do 6kg. No i są naprawdę bardzo dobre i chłonne :D

Do góry