reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zakupowe szaleństwo!

reklama
niestety stronka mi nie dziala :( (pierwszy adres)a bardzo mnie to interesuje
Mozesz raz jeszcze podac adres, taki ktory dziala? prosze....

Faktycznie dziś nie chce działać :(.
To proponuję wejść na www _ swiatkonsumenta _ pl a tam na głównej stronie powinien być artykuł "Ryzykowna jazda". (wpisuję tak dziwnie ten adres bo mi się tekst sypie, zamiast podkreślników daj kropki)

Wieczorem słyszałam w jakichś wiadomościach, że PIH być może przebada wózki dostępne na naszym rynku ale pewnie szybko tego nie zrobią..

Ale z drugiej strony dzieciaki nie przebywają cały czas w wózkach wiec nie należy popadać w panikę :).

Moniko, na tej stronce świata konsumenta nie ma niestety wymienionych marek a pełne wyniki badań są dostępne za opłatą ale na tym drugim linku były wymienione tylko, że ten link też cos szwankuje :/. Dlatego może skopiuję fragment żebyś mogła się zapoznać:

Oto krótka charakterystyka substancji wykrytych w wózkach:

Policykliczne węglowodory aromatyczne (PAK) są uznawane za rakotwórcze. Znajdują się szczególnie w czarnych, miękkich częściach gumowych o nieprzyjemnym zapachu. Wystarczy krótki kontakt skóry z przedmiotem z ich zawartością, kiedy się pocimy lub właśnie posmarowaliśmy dłonie kremem, a niebezpieczne związki przedostaną się na skórę.

PAK wykryto w wózkach: Hauck 202432 Jet 6 h-sports orange i Knorr Buddy.

Ftalany (zmiękczacze) mogą uszkadzać system rozrodczy, wątrobę i nerki. W zabawkach dla dzieci zakazane jest stosowanie sześciu wyjątkowo niebezpiecznych zmiękczaczy. W wózkach dziecięcych – nie jest zakazane. W ramach testu laboratorium wykryło je w wielu częściach z tworzywa sztucznego i w daszkach przeciwdeszczowych.

Ftalany wykryto w wózkach: Esprit Alu King 129050, Herlag City Buggy de Luxe, Chicco ct 0.1 60652, Inglesina Zippy Rain, Bebe Confort Allegro Plus, Maclaren Quest, Hauck 202432 Jet 6 h-sports orange, Knorr Buddy i Bugaboo Cameleon.

Związki organiczne cyny wykorzystywane w tekstyliach są podejrzewane o negatywny wpływ na układ hormonalny.

Związki te wykryto w wózku: ABC Design Starline Profecto Plus.

Pięć wózków w teście, w których laboratorium nie znalazło żadnej z trucizn, to: Graco CitiSport, Mini Star firmy Hauck, Peg Perego Pliko lite, Stokke Xplory Complete i Tchibo TCM.

no to bardzo się cieszę, że naszego wózka się tam nie wymienia :eek:

teraz mam upatrzony podwójny wozik, wczoraj wybraliśmy z mężem dokłądnie jaki chcemy
w polsce go jeszcze nie ma :eek:

ale nieszkodzi, bo my już nie mieszkamy w PL :laugh2:
pokaże Wam co sobie upatrzeliśmy

phil-and-ted-diagram-4.jpg

tylko nie ten kolor :baffled:
mamy na oku zielony albo piaskowy

Melanie!
Super wóz! A mam pytanie: jak będzie na początku, przcież najpierw młodsza dzidzia będzie w głębokim jeździć. Jak planujesz to rozwiązać? Czy tem wózek ma opcję z gondolą czy czymś podobnym? Wybacz głupawe pytanie, ale ja gęś z małego miasteczka jestem... ;-)

pytanie wcale nie jest głupie :no:

właśnie szukałam wozu, który będzie od urodzenia malucha
ten właśnie ma takie opcje :tak:

jest od 0 do 3 lat :-)

u mnie tu zimą nie ma śniegu i temp nie spada zazwyczej poniżej 0 stopni :-)
więc będzie git :cool2:

reklama
Melanie, interesujacy wozek, tylko to dziecko siedzace z tylu troche malo ciekawe widoki z przodu bedzie mialo;-)
I jak to wlasnie jest, ktoras czesc jest mniejsza czy obie tych samych rozmiarow?

Do góry