reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakupowe szaleństwo lutówek

ja zaczęłam sobie robić listę i ją przez przypadek skasowałam :baffled: ale aż się boję podliczać ile tego będzie, choć wiele rzeczy mam po dziewczynkach:sorry2:

reklama
moja lista na szczęście jest krótka bo większość mamy...

monitora oddechu nie kupujemy, nianie elektroniczną mamy bo mieszkam w domu i nie wyobrażam sobie siedzieć na dole nie słysząc co się dzieje na górze :tak:
co do wanienki to jeżeli macie wannę w domu to moim zdaniem 80 jest akurat. zresztą u nas w tej 80 Miki kąpie się nadal, ale już spokojnie też czasami siedzi w normalnej wannie

My kupilismy wanienke 86 cm czy jakoś tak. Oczywiście na stelażu, bo bez sensu nagrzewać cały duży pokój do kąpieli skoro można malutka łazienkę :tak:

Tez poszłam w ślady Poli (swoja drogą dziękuje za oświecenie!) i zrobiłam listę. Nie jest tego jakoś masakrycznie dużo, ale z takich drobnych rzeczy też sie potrafią uzbierac niezłe kwoty.

Pytanka mam:
1. Czy Tantum Rosa jest konieczne po porodzie czy można używac tego, co się stosowało dotychczas do higieny intymnej i też będzie dobrze?
2. Jakie kupujecie wkłady poporodowe? Ze skrzydełkami czy bez?
3. Czy tym octeniseptem przemywałyście też pępuszek?
4. Paracetamol w kropelkach czy w czopkach lepszy?
6. Ile jest potrzebny (oczywiście tak mniej więcej) opakowań wkładek laktacyjnych?
7. Jaki krem ochronny do buźki? W końcu jak będziemy wychodzić ze szpitala to trzeba już wtedy czymś dziecko "smarnąć" :-)
8. Maść na brodawki polecacie maltan czy bephanten?
9. Czy ktos zauważył, że pominęłam nr 5? :rofl2::-D

hef e najs dej!

eve mnie przeraża to, że właśnie z drobiazgów uzbierają się koszmarne kwoty... a jednak są to rzeczy niezbędne...

wanienkę kupujemy też na stelarzu, ale nie wiem jaką duzą- jakoś nie zwróciłam uwagi na to. Mamy wannę i zamierzam możliwie szybko zacząć w niej kapać małego.

Co do Twoich pytań eve:
1. wg mnie można używać tego co do tej pory- masz przynajmniej pewnosc ze po zmianie nie dostaniesz uczulenia czy czegoś innego
2. A są wkłady ze skrzydełkami? nie widziałam takich, choć wydaje mi się, że były by lepsze...
3. Octonisept z tego co wiem stosuje sie zarówno do pępuszka malca jak i do rany np po cc
4,6,7,8. tu nie mam zielonego pojęcia... Poprosimy o odp inne koleżanki
9. No ja akurat czytam dokładnie i udało mi sie zauważyć twój jakże sprytnie zakamuflowany brak nr5:)

tantum rosa służy do szybszego gojenia rany, jednak ja zamiast tego wolałam się psikać octeniseptem, nic nie trzeba rozrabiać i już w szpitalu można psikać a z tamntum rosa jest to jednak troche utrudnione:)

te podkłady poporodowe są bez skrzydełek, ja polecam seni lady bo są wielkie nic nie przecieka i dupsko się nie odparza Seni Lady - Seni PL ja ku[uje rozmiar plus i super :)

tak octeniseptem przemywałam pępek do odpadnięcia, w szpitalu też tego używali

paracetamolu nie kupowałam i nie używałam, po co ci?

jeśli chodzi o wkładki laktacyjne to zależy jak bardzo będzie z ciebie leciało, niektórzy nie potrzebują ich wcale a inni potrzebują zmieniać co karmienie. Ja na początek proponuję zakładać muszle laktacyjne szczególnie podczas karmienia jeśli się mocno leje, a przy okazji przyspieszy to gojenie brodawek i poprawi komfort bo stanik nie będzie drażnił:)

krem miałam nivea na każdą pogodę

maść miałam bephanten i była ok, choć teraz chyba kupię purelan

No ja właśnie znalazłam ostatnio na allegro wkłady poporodowe ze skrzydełkami i pomyślałam, że byłyby lepsze. Tylko, że teraz nie umiem tej aukcji znaleźć ;/

reklama
My kupilismy wanienke 86 cm czy jakoś tak. Oczywiście na stelażu, bo bez sensu nagrzewać cały duży pokój do kąpieli skoro można malutka łazienkę :tak:

Tez poszłam w ślady Poli (swoja drogą dziękuje za oświecenie!) i zrobiłam listę. Nie jest tego jakoś masakrycznie dużo, ale z takich drobnych rzeczy też sie potrafią uzbierac niezłe kwoty.

Pytanka mam:
1. Czy Tantum Rosa jest konieczne po porodzie czy można używac tego, co się stosowało dotychczas do higieny intymnej i też będzie dobrze?
2. Jakie kupujecie wkłady poporodowe? Ze skrzydełkami czy bez?
3. Czy tym octeniseptem przemywałyście też pępuszek?
4. Paracetamol w kropelkach czy w czopkach lepszy?
6. Ile jest potrzebny (oczywiście tak mniej więcej) opakowań wkładek laktacyjnych?
7. Jaki krem ochronny do buźki? W końcu jak będziemy wychodzić ze szpitala to trzeba już wtedy czymś dziecko "smarnąć" :-)
8. Maść na brodawki polecacie maltan czy bephanten?
9. Czy ktos zauważył, że pominęłam nr 5? :rofl2::-D

hef e najs dej!

1. działanie tantum wyjaśniła już kasiadz. ja też polecam octenisept i jeszcze można rivanolem okłady robić - jest tani, ale chyba trochę brudzi.
2. ja nie lubię tych wielkich wkładów ze skrzydełkami
3. octenisept do pępka dobrze się sprawdził
4. a własnie po co już chcesz kupować? czopki są zawsze skuteczniejsze
5. :-D
6. ile wkladek? ja kupowałam na bieżąco i poszło duuużo paczek. ale ja miałam tyle mleka, że niestety ze mnie ciekło na początku i nie wystarczała zmiana po karmieniu tylko jeszcze w międzyczasie. później się unormowało
7. używaliśmy nivea na każdą pogodę
8. maść miałam bepanthen

Do góry