reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zakupki dla naszych maleństw

A_rwen_ko ja wiem tylko tyle ze synek mojej znajomej jest uczulony na kosmetyki Nivea. O Penatenie i Bambino nic nie wiem. Mam tylko nadzieje ze Bambino nie uczula bo ja wlasnie takie kosmetyki kupilam.

reklama
A_rwen_ko ja tez slyszalam ze Johnson uczula, ale mam jedna znajoma ktora nie mogla stosowac Nivea a jedynie Johsona, bo tylko on jej i dzidzi nie uczulal.

MADZIALLENKA - co do soli fizjologicznej to w opakowaniu jest ulotka, na ktorej jest napisane jak i ile przechowywac, na mojej jest napisane, ze po otwarciu mozna przechowywac przez 24 godz., w lodowce nie trzeba :-)

KASIU - w szkole rodzenia, to mowili nam ze gruszka to ewentualnie tylko przy katarku...a tak ze mozna np taka watka skrecona, nawilzona sola fizjologiczna...i ja chyba tak bede robic :-)

A_RWEN_KO - z tymi uczuleniami to chyba jest naprawde roznie, na jeden kosmetyk ktos jest uczulony a ktos inny nie.....niestety chyba trzeba samemu sie przekonac co jest dobre dla naszego maluszka :tak: Tez slyszalam o uczuleniach na Johnsona, ale znam tez przypadki tolerancji tylko tych kosmetykow.....

Jeżeli chodzi o kosmetyki Jonsona to też słyszałam dużo negatywnych opini ale każde dziecko jest inne i jednemu coś dobrze służy a innemu już nie - będziemy musiały poobserwować nasze maleństwa i wybrać dla nich to co najlepsze - dlatego może lepiej jakieś małe próbki pokupić :confused:
Ja kupiłam Bambino ale ostatnio dostałam oliwke, płyn do kąpieli i zasypke z Penatana.
Jeszcze nie kupiłam nic przeciwko odparzeniom bo ciągle się zastanawiam co wybrać. Ta maśc czy krem właśnie co M_Ktosia kupiła bepanthen mi chodzi po głowie żeby kupić bo też można nią smarowac jakby co podrażnione sutki. Ale też słyszałam dużo pozytywnych opini o sudocremie ale np. dzidzia mojej kuzynki go nie tolareuje i bądź tu człowieku mądry :confused:

Ale w szpitalch dawają chyba jak się wychodzi takie walizeczki z próbbkami kosmetyków to może będzie tam coś ciekawego do pupci.
A wy co już kupiłyście????

Lastrada cieszę się, że zakupki się udały :-)

A tak tą sól fizjologiczną można po otwarciu trzymać tylko 24 godziny, więc pół zużyje rano a drugą połówke wieczorkiem i będe przemywać nią oczka, uszka i nosek :-)
Acha pamietajmy, że oczka przemywamy od zewnętrznego kącika do wewnętrznego.

sami a ja zapamietalam ze odwrotnie z oczkami od wewn kacika na zwnatrz :confused: ale to pewnie w szpitalu nam jeszcze pokaza:tak:
krem bepanthen polecila mi farmaceutka do codziennego uzycia a w razie czego da mi cos mocniejszego
kurcze ale o soli fizjologicznej nic nie wiem, u mnie poprostu przegotowana woda buzke przemywamy, hmmm:dry:
a_rwen_a generalnie jest taka fama ze johnson uczula ale mi sie wydaje ze niestety trzeba eksperymentowac bo co zrobisz, ja w koncu kupilam proszek dla niemowlat w aptece bo nie moglam znalezc wczesniej i wypralam ciuszki w normalnym, kto wie moze nie bedzie zadnych problemow, trzeba czasem zaryzykowac,
najgorsze ze jak bedziemy przejete to bedzie nam sie mieszalo czy uczulenie u dzieciaczka to od kosmetykow, czy moze cos zjadlysmy nie tak i z pokarmem przeszlo, ciezka sprawa, ale mysle ze po paru tygodniach bedziemy doskonale wiedzialy co jest najlepsze dla naszego malenstwa:cool2:

Nam w szkole rodzenia o przemywaniu oczek, tez mowili ze od strony zewnetrznej do wewnetrznej, dlatego ze w wewnetrznym kaciku oka gromadzi sie najwiecej bakterii i dlatego w te strone zeby nie rozcierac ich po calym oczku....

A sama buzke mam zamiar przemywac rumiankiem :-)

No i do pupy mam sudocrem...

Ehhh chyba macie rację. Pozostaje nam metoda prób i błędów jeśli chodzi o testowanie kosmetyków. Rozmawiałam dziś z koleżanką i doradziła mi, że ważną rzeczą jest, jeśli testujemy kosmetyki, używać po koleii tylko i wylącznie jednej serii. Bo np. jak będziemy używać kosmetyków z różnych firm naraz, to trudno nam będzie określić co uczulilo maleństwo. No własnie... i trudno też będzie określić, czy alergia nie pojawiła się np. po tym, co my zjadłyśmy (jesli karmimy piersią)

reklama
Mi jecze brakuje termometra i kosmetyków na odpazenia (będę kupowała ALANTAN PLUS).
Wszystkie smoczki i butelki trzeba wygotowac przez 3min (tak jest napisane na instrukcji uzytkowania z butelek Canpol).

Laktator kupuje po urodzeniu bo pani w sklepie powiedziała, ze dopiero wtedy okazuje sie najlepiej jaki potrzebny czy tylko do doraznego użytku czy częstego, a to się wiąże z cena, firmą i funkcjonalnoscią takiego laktatora.

Do góry