reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zagadnienia prawne, macierzyńskie becikowe L4 itp

elinek ja jestem na zwolnieniu , tylko jakby można na macierzyński już to bym z tego skorzystała bo jak mi się umowa skończy to w ogóle się nie załapię.Już na wszystkie sposoby kombinuję i raczej nic nie wynyślę, więc pozostaje mi pogodzić się ztym faktem że kasy nie będzie po porodzie.

Tylko jeszcze taki mam problem... po ustaniu umowy chciałabym kontynuować sobie na własną rękę ubezpieczenie PZU grupowe, może któraś z Was orientuje się jak mam to załatwić??? jak będę miała kontynuację to jakieś pieniążki dostanę z ubezpieczalni za urodzenie dzidzi.

z tego co pamiętam kiedy mnie zwolnili z pracy dostałam z PZU pismo z pytaniem czy chcę kontynuować płacenie składek , najlepiej będzie jak tam zadzwonisz i sie zorientujesz

reklama
Ja ostatnio byłam w MOPS-ie i dowiedziałam się dokładnie jak uzyskac 1000zł becikowego podstawowego no i ten drugi 1000zł :-)

dziewczyny mam pytanie: jak liczy sie urlop macierzyński?
tzn załózmy taka sytuację, ze rodze w piatek, to od piatku do piątku liczyc te 20 tyg, czy jesli w piątek to jest to juz jakby pierwszy tydzień macierzyńskiego i drugi mi leci już od najblizszego poniedziałku?
z góry dziekuję

Macierzyński liczy się od dnia porodu poprzez wszystkie dni tygodnia, łącznie z sobotami i niedzielami. Czyli w tym przykładzie od piątku... drugi dzień to sobota itd....

Iwona, a jaki trzeba mieć dochód na osobę i w jakim okresie (ten czy zeszły rok?) żeby dostać to gminne becikowe z MOPSu?

Musisz miec zaświadczenie z US o dochodach za rok 2007 i 2008, no i świadectwo(a) pracy.
O to jaki trzeba miec dochód na osobę się nie pytałam bo w moim przypadku w 2007 roku wogóle nie pracowałam a w 2008 pracowałam raz 2 miesiące, raz miesiąc, i raz 5 miesięcy ...(nie miałam stałej pracy) ... także raczej należy mi się to gminne becikowe ... pytałam tylko jakie muszę im przedstawic dokumenty do wniosku.

Ostatnia edycja:
Iwona, a jaki trzeba mieć dochód na osobę i w jakim okresie (ten czy zeszły rok?) żeby dostać to gminne becikowe z MOPSu?

aby dostać to gminne becikowe, to chyba patrza na ten sam dochód co potrzebny jest do rodzinnego czyli chyba te 507 zł i chyba za 2008 rok......:tak: ( ale nie jestem pewna)

dziewczyny potwierdźcie lub zaprzeczcie
po poworocie z macierzyńskiego przy um na czas nieokreślony kobieta jest chroniona przez 1 rok tzn pracodawca nie moze wypowiedziec umowy tak ?

niestety jak najbardziej może wypowiedziec umowę z zachowaniem okresu wypowiedzenia. Mozna skorzystać ze zmniejszenia czasu pracy ale nie dłużej niz rok i wtedy przez ten rok jesteś chroniona. Jest tez inna możliwość: składa się wniosek o urlop wychowawczy za np. 3 lata jednak nie później jak do 4 roku zycia dziecka i przez ten okres (tj. od złozenia wniosku do terminu urlopu wych) tez jest sie chronionym i pracodawca nie może zwolnić, chyba ze dysplinarnie badź w momencie likwidacji zakładu, ale to rzadkie.
Z takiego wniosku o urlop wychowawczy mozna zrezygnować kiedy tylko się podoba bez żadnych konsekwencji, nawet krótko przed.

reklama
jot79 - jednak jesteśmy chronione, znalazłam info w kodeksie pracy :-)
„Art. 1868. § 1. Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie od dnia złożenia przez pracownika uprawnionego do urlopu wychowawczego wniosku o obniżenie wymiaru czasu pracy do dnia powrotu do nieobniżonego wymiaru czasu pracy, nie dłużej jednak niż przez łączny okres 12 miesięcy.

Rozwiązanie przez pracodawcę umowy w tym czasie jest dopuszczalne tylko w razie ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy, a także gdy zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownika

powyższe pokazuje że podczas url maci oraz po powrocie na łączny okres 12 m-cy pracodawca nie może nas zwolnić.

Do góry